Prelazni rok u ritmu sambe: Brazilci vrijedni pola milijarde

Skoro pola milijarde eura potrošili su evropski klubovi ovog ljeta za dovođenje brazilskih fudbalera. Nova generacija “karioka” sprema se da stupi na scenu
64 pregleda 0 komentar(a)
Vinisijus Žunior, Foto: Reuters
Vinisijus Žunior, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2018. 14:44h

Brazil nije svjetski prvak u fudbalu, ali je Brazil i dalje zemlja koja izvozi najviše fudbalera — preciznije, najviše najboljih fudbalera.

Mnogi zemlju “karioka” zovu najfudbalskijom nacijom na svijetu — zbog rekordnih pet titula svjetskog prvaka, ali i zbog desetina, stotina genijalnih fudbalera kroz istoriju, specifičnog načina igre (“jogo bonito”).

Nisu Brazilci to demonstrirali na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, iako se činilo da su na najboljem putu, ali demonstriraju u aktuelnom prelaznom roku.

Preko 400 miliona eura, skoro pola milijarde, potrošili su najbolji evropski klubovi ovog ljeta na dovođenje brazilskih fudbalera — ubjedljivo najviše ako bismo prelazni rok podijelili po nacijama.

Pri tome — nisu svi reprezentativci...

ALISON - LIVERPUL

Prvi golman “selesaa” na Mundijalu u Rusiji prešao je iz Rome u Liverpul za 70 miliona eura — u pitanju je najveći golmanski transfer svih vremena.

Iako još uvijek sa nedovoljnim iskustvom u Evropi, jer iza sebe ima samo jednu sezonu u seniorskom pogonu, i to na golu Rome sa kojom je dogurao do polufinala Lige šampiona, 25-godišnji čuvar mreže već se profilisao među najboljima na svojoj poziciji.

Engleska Premijer liga biće naredni veliki izazov za njega, a tu će se “nadmetati” i sa velikim rivalom na golu reprezentacije, čuvarom mreže Mančester sitija, sjajnim Edersonom.

FRED - MANČESTER J.

Još jedan Brazilac stiže u Premijer ligu, u još jedan top-klub — vezista Fred prešao je iz Šahtjora u Mančester junajted za 56 miliona eura.

Za razliku od Alisona, povreda ga je spriječila da se pokaže na Svjetskom prvenstvu u Rusiji — Tite ga je odveo na završni turnir, ali mu nije pružio ni jedan jedini minut.

Zato ovaj 25-godišnjak, “box to box” igrač, kako kažu Englezi (od šesnaesterca do šesnaesterca) jedva čeka start sezone u Premijer ligi da se dokaže na najvećoj sceni — da pokaže da je jedan od najboljih u Evropi na svojoj poziciji.

VINISIJUS ŽUNIOR - REAL M.

I prvak Evrope je doveo Brazilca - i to direktno iz Brazila, tinejdžera, momka koji je rođen 2000. godine!

Vinisijus Žunior stigao je iz Flamenga, i po godinama, konstituciji, (ne)iskustvu, kao da je predodređen da ide na pozajmicu.

Iz Reala su, međutim, odbacili takvu mogućnost - supertalentovani napadač odmah će pokušati da se nametne novom treneru Žulenu Lopetegiju.

Real već traži novog Kristijana Ronalda, proces će biti dug, a glavni kandidat je plaćen 42 miliona eura i tek je napunio 18 godina...

MALKOM - BARSELONA

Nakon Reala, Brazilca je dovela i Barselona.

Pravi “rat” vodili su Barsa i Roma oko krila Bordoa Malkoma, neki smatraju i da su Katalonci odigrali na prljavo - kako god, 21-godišnjak je sletio na “Nou Kamp”, iako se prethodno ukrcao na let za Rim.

Smatraju ga kombinacijom Njemara i Vilijana - lucidan u napadu, odgovoran u defanzivnim zadacima.

Budućnost je Barselone, kao i brazilskog fudbala, ali tek treba da se dokaže na najvećoj sceni. Plaćen je malo iznad 40 miliona.

RIŠARLISON - EVERTON

Ovaj transfer odjeknuo je u Engleskoj kao oluja - Everton je za 21-godišnjaka Ričarlisona, koji je odigrao sezonu u Votfordu platio 46 miliona eura, što je šesti najveći transfer u Engleskoj ovog ljeta.

Ričarlison, nekadašnji fudbaler Atletiko Mineira i Fluminensea, još nije debitovao za reprezentaciju Brazila, ali ima vremena - tek mu je 21 godina.

Igra na poziciju krila, a tokom do sada jedine sezone u Evropi, u Engleskoj, u dresu Votforda, na 38 utakmica postigao je pet golova.

Fabinjo, Anderson, Paulinjo, Artur...

Još nekoliko transfera brazilskih fudbalera odjeknulo je ovog ljeta.

Barselona nije dovela samo Malkoma, još prije Mundijala osigurala je transfer 21-godišnjeg Artura Mela iz Gremija. Za ovog talentovanog vezista kažu da karakteristikama podsjeća na Ćavija i Inijestu, ali treba da uradi mnogo da bi im se barem približio...

Ni Fabinjo nije reprezentativac Brazila, ali bi to mogao da bude ako se dokaže u Liverpulu - 24-godišnjak, koji je nekada igrao za Real Madrid B, stigao je na Enfild iz Monaka za 44 miliona eura.

Zatim Felipe Anderson, vezista, koji je nekada najavljivao veliku karijeru, prešao je iz Lacija u Vest Hem za 36 miliona. “Čekićari” vjeruju da su u njemu dobili novog Dmitri Pajea, koji im je prošlog ljeta pobjegao u Marsej.

Na kraju - talentovani Paulinjo, ali ne onaj Barselonin, koji se vratio u Kinu. Ovaj ima samo 18 godina i prešao je iz Vasko da Game u Bajer Leverkuzen za 20 miliona eura.

Bonus video: