Roma dočekuje Napoli: Obračun nepobjedivih

Italijanski mediji otišli su toliko daleko da su spektakularni duel u Rimu proglasili “bitkom za titulu”, iako je do kraja još 31 kolo
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 11:29h

Nakon finiša kvalifikacija za Mundijal, Evropa se vraća klupskom fudbalu, a epicentar je na Apeninima.

Poslije duže vremena, veliki derbi Serije A ne igraju Juventus, Milan ili Inter - na centru rimskog “Olimpika” večeras će biti fudbaleri Rome i Napolija, dva vodeća tima Serije A nakon sedam odigranih kola.

Italijanski mediji otišli su toliko daleko da su spektakularni duel u Rimu proglasili “bitkom za titulu”, iako je do kraja još 31 kolo.

"Ne, nije ovo utakmica za titulu. Prvak se odlučuje na kraju", izjavio je trener Napolija Rafa Benites.

Bez obzira što je prvenstvo još u uvodnoj fazi, italijanskom fudbalu kao da je bilo potrebno osvježenje - posljednju titulu šampiona Roma je osvojila prije 12, a Napoli prije čak 23 godine. U međuvremenu, svaki mogući Skudeto prigrabili su Juventus, Milan i Inter, a samo se jednom su se radovali Sampdorija, Lacio i upravo Roma.

No, nakon sedam kola, desio se nagovještaj da bi na fudbalskoj mapi Apenina moglo da dođe do promjene - Roma je sa sedam uzastopnih pobjeda upisala najbolji start sezone ikada i pomjerila granice italijanskog fudbala, u stopu je prati Benitesov Napoli koji je tek jednom uspio da remizira.

"Ako me pitate ko je favorit, reći ću vam da je to naš protivnik. Napoli ima fantastičnu listu fudbalera i inteligentnog trenera, ne zaboravite da je to tim koji je napravljen da bi osvojio Skudeto. Ipak, mi imamo srce i odlučnost i sposobni smo da im zadamo udarac", kazao je trener Rudi Garsija, Francuz koji je preporodio Romu.

Bukmejkeri misle drugačije - “vučica” je koeficijentom 2,1 favorit u večerašnjem derbiju, jer se eventulna pobjeda Napolija vrednuje sa mnogo jačih 3,6.

"Ovo je derbi, veliki derbi. Utakmice protiv Rome za mene su ionako uvijek bile nešto posebno, jer sam pet godina nosio dres Lacija", kazao je Goran Pandev, jedan od aduta Rafe Benitesa.

Utakmica na “Olimpiku” igra se večeras u 20.45. Preostali mečevi 8. kola na programu su u subotu i nedjelju, aktuelnog šampiona i prvog favorita za titulu, ekipu Juventusa, čeka težak posao - četa Antonija Kontea gostuje Fiorentini na “Artemio Frankiju”.

Nakon poštede protiv Moldavije, Stefan Savić se oporavio i biće spreman da počne za Fiorentinu, za razliku od Mirka Vučinića koji je i dalje na listi povrijeđenih.

Stigao i Maradona

Spektalu u Rimu prisustvovaće legenda Napolija i jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Argentinac Dijego Armando Maradona.

Dolaskom popularnog El Pibea, navijači Napolija su vratili vrijeme - posljednji titulu osvojili su baš kad je Argentinac nosio plavi dres sa brojem 10, sada već davne 1990. godine.

"Moj Napoli može do titule. Ubijeđen sam da će na kraju sezone u Napulju biti veliko slavlje - izjavio je Maradona gostujući u redakciji “Gazete delo sport”.

Bonus video: