Štimac više nije selektor, Niko Kovač vodi "vatrene"

Hrvate će u baražu voditi nekadašnji kapiten koji je do sada, zajedno sa bratom Robertom, bio na klupi mlade reprezentacije
5 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 12:35h

Igor Štimac je smijenjen, njegovo mjesto na klupi Hrvatske će zauzeti Niko Kovač, dosadašnji vođa mlade reprezentacije.

Današnji sastanak Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) donio je mnogo kontroverzi, izvještavaju tamošnji mediji, jer je zbog neslaganja članova trajao mnogo duže nego što je bilo predviđeno.

Navodno, jedan dio je želio da zadrži Štimca, drugi da postavi Kovača, pa je zato i dogovorena pres konferencija predsjednika Davora Šukera kasnila više od 60 minuta.

Šuker se, ipak, pojavio u pres sali hotela Hilton i novinarima saopštio konačnu odluku - Štimac aut, Kovač in.

"Gospodin Igor Štimac je imao maksimalnu podršku saveza, i nakon ovih loših rezultata i igre koje nisu na nivou. Ne želim da ulazim u izbor igrača. Na moj predlog IO je na sjednici raspravljao o stanju u A reprezentaciji. Igor Štimac je razriješen dužnosti, Niko Kovač je vršilac dužnosti selektora", rekao je vidno iznervirani Šuker i nastavio:

"Nije bilo ništa dramatično na sjednici. Iskreno, teško mi je zbog Štimca, ali moram da mislit na reprezentaciju. Odluka je donesena jednoglasno. To je još jedna važna poruka. Nadam se da će nas Kovač odvesti na Svjetsko prvenstvo", dodao je Šuker.

Kovač nema veliko trenersko iskustvo - vodio je mlađe kategorije Salcburga i bio kratko asistent u prvom timu, a ove godine je bio na čelu mlade reprezentacije Hrvatske.

Hrvatski mediji ističu da "vatreni" sada sigurno imaju osobu od autoriteta na klupi, jer je Kovač dugo godina bio lider i kapiten reprezentacije i "uživa povjerenje i poštovanje svih igrača, od starije garde do mladih snaga".

Pod komandom Štimca Hrvatska je prvi put u istoriji upisala tri poraza u jednom kvalifikacionom ciklusu, a pamtiće se i po tome što je samo u njegovoj eri izgubila dva puta kod kuće u grupi - u mečevima protiv Belgije i Škotske.

Mogući rivali Hrvatima u baražu za Mundijal su Francuska, Rumunija, Island i Švedska.

Galerija

Bonus video: