Pobjeda na poklon navijačima

"Želimo da ostanemo na trećem mjestu, da sakupimo nove bodove, da zadržimo dobro atmosferu, da napredujemo na listi Fife i da završimo kvalifikacije na pravi način", kaže Poleksić
63 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 09:11h

Prvi put od početka kvalifikacija za Mundijal nema euforije i gužve oko crnogorske reprezentacije, koja je bila prisutna čak i pred novembarski duel sa San Marinom, kada je Brnovićeva četa ovjeravala prvo mjesto u grupi.

Deset mjeseci kasnije Crna Gora je izgubila sve šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo, nakon ubjedljivih, ali svaki na svoj način nesrećnih poraza od selekcija koje će zauzeti vodeće pozcije u grupi, Ukrajine i Engleske.

Ali, bez obzira na nedostatak prave takmičarske tenzije koja je bila sastavni dio svih prethodnih devet utakmica u kvalifikacijama, trijumf protiv Moldavije sjutra veče pod Goricom skoko da podrazumijeva. Postoji makar deset razloga za to, a neke od njih nabrojao je golman Vukašin Poleksić:

"Želimo da ostanemo na trećem mjestu, da sakupimo nove bodove, da zadržimo dobro atmosferu, da napredujemo na listi Fife i da završimo kvalifikacije na pravi način, što je jako važno pred naredni ciklus i pred sve buduće akcije", komentarisao je jedan od najboljih pojedinaca meča na Vembliju.

Tu je još jedan, po golmanu Debrecina i najvažniji razlog.

"Nadam se da će navijači doći u što većem broju da im se pobjedom odužimo za veliku podršku tokom kvalifikacija. Bili su uz nas cijeli ciklus, davali nam podršku i kada smo imali dobre i loše rezultate. Nadam se da ćemo zajedno slaviti u utorak", ističe Poleksić.

U slučaju trijumfa, Crna Gora će ponoviti bodovni učinak iz prethodnih kvalifikacija (12 bodova, ako se ne računa San Marino), čime bi bio izjednačen, ili čak premašen plan sa početka kvalifikacije.

Sticaj okolnosti, ali i jačina konkurenata, uticala da 12 bodova prije dvije godine odvedu Crnu Goru u baraž, a da sada budu dovoljni samo za treće mjesto. Pod uslovom, naravno, da se pobijedi Moldavija.

"Ne očekujem da bude lako, naprotiv, opet smo jako oslabljeni, ali smo bolja ekipa od Moldavije i vjerujem se da ćemo slaviti", ističe Poleksić.

Tri dana nakon Vemblija, Crna Gora je preboljela poraz koji je raspršio sve nade o Brazilu.

"Brzo smo se pomirili sa porazom od Engleske, izgubili smo od bolje selekcije i pružili joj ruku, okrećemo se onom što slijedi. Naravno, poraz je svima teško pao, naročito zbog toga što više nemamo šansi da budemo makar drugi. I nismo spavali cijelu noć nakon utakmice, što zbog poraza, što zbog vrlo napornog puta. Juče smo ipak imali slobodan dan, imali smo razne masaže i bićemo spremni za Moldaviju.

Poleksić je na kraju komentarisao detalj iz 63. minuta duela na Vembliju, kada je bio na ivici suza nakon autogola Boškovića za 0:2.

"Ne, nisam plakao, ali sam bio na ivici - bilo mi je jako teško, nisam mogao da vjerujem da možemo da primimo toliko nesrećnih golova. Ali, to je fudbal, emocija, nadam se da mi niko neće zamjeriti.

Crna Gora i Moldavija igraju sjutra u 21 čas.

Kecojević: Imamo budućnost

Defanzivac Kajzerispora Ivan Kecojević je zbog povrede Savića, pa Baše i Džudovića, bio starter u istpostavilo se dva odlučujuća meča u kvalifikacijama, protiv Ukrajine i Engleske.

Sticaj raznih okolnosti, a najviše snaga protivnika, uticao je da Crna Gora doživi poraze koje su je koštale plasmana u Brazil.

Kecojević žali, najviše zbog poraza od Engleske.

"Odigrali smo dobro prvo poluvrijeme, a onda slabije otvorili drugo. Sve golove smo primili nakon naših individualnih grešaka i vjerujem da se takve stvari neće ponavljati. Mislim da smo se protiv Engleza pokazali u dobrom svijetlu, i da je rezultat bio previsok, nerealan. Definitivno da nije tolika razlika između nas i Engleske", kaže Kecojević.

Engleska je sada prošlost, a realnost Moldavija i meč bez većeg takmičarskog značaja. Ipak, Crna Gora traži pobjedu.

"Po protiv Moldavije nam je itekako potrebna, da se malo dignemo i na pravi način završimo kvalifikacije koje smo, po meni, odigrali dobro.

Kecojević gleda na budućnosti i naredne kvalifikacije. Budućnosti tima pripada i on...

"Vjerujem da u narednom ciklusu možemo do velikog takmičenja. Sistem kvalifikacija biće lakši, a imamo atmosferu koja nas krasi - kističe 25-godišnji defanzivac.

Mugoša priključen A timu

Najbolji strijelac mlade reprezentacije Stefan Mugoša priključen je seniorskoj reprezentaciji i konkurisaće za tim u sjutrašnjem meču sa Moldavijom.

Nakon suspenzija Volkova zbog kartona, Branko Brnović tako ima na raspologanju isti broj fudbalera kao i pred meč na Vembliju, čak i jednog više, jer se Vlado Božović vraća u ekipu nakon odrađene suspenzije.

Mugoša, napadač Mladosti, postigao je tri gola u kvalifikacijama za EP mladih selekcija, a nije imao sreće da makar jednom pogodi u petak protiv Njemačke u Visbadenu.

I Moldavci žele lijep kraj

Selekcija Moldavije stiže danas u Podgoricu, a večeras će odraditi trening na stadionu pod Goricom.

Selektor Jon Karas dovodi 23 fudbalera, sa jednom izmjenom u odnosu na meč sa San Marinom u utorak - umjesto napadača Anatolija Doroša iz Rapida iz Kišinjeva pozvan je Petr Leuka iz Mislamija.

Kao i Crna Gora, i Moldavija želi lijep kraj kvalifikacija u kojima je upisala samo dvije pobjede, obje protiv amatera iz San Marina, dok je kod kuće osvojila po bod protiv Ukrajine i Poljske.

"Pobjeda nad San Marinom nam je povećala moral pred utakmicu sa Crnom Gorom. To je posljednja utakmica kvalifikacija i vidjećemo koliko možemo da izvučemo iz tog meča, u svakom slučaju želimo da ostavimo dobar utisak", rekao je Doroš, koji je već najavio da će pod Goricom igrati povučenije, sa jednim napadačem.

Iako su osvojili samo dva boda (ne računajući mečeve sa San Marinom), Moldavce su ovim kvalifikacijama nadigrali samo Englezi, i to dva puta (5:0 u Kišinjevu, 4:0) u Londonu.

Bivša sovjestka republika zakinula je kod kuće i Ukrajince i Poljake, a namučila ih je i u gostima (2:0 za Poljsku, 2:1 za Ukrajinu).

Uostalom, svi se sjećaju kakav je pakao preživjela Crna Gora da bi došla do pobjede u Moldaviji. “Sokoli” su slavili golom iz prekida 12 minuta prije kraja (Vučinić), i to dok su na terenu bili sa desetoricom.

Galerija

Bonus video: