Lijepa priča sa tužnim krajem

Tuga i ponos miješali su se na licima fudbalera, koji su čak i u prvom gostujućem porazu, i to u kakvim okolnostima, pokazali izdanje koje zaslužuje aplauze, bez obzira na 1:4
90 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2013. 18:12h

Crna Gora se u suzama oprostila od borbe za Mundijal, kolo prije kraja kvalifikacija čiji je dobar dio provela na prvom mjestu u grupi, ali nije izdržala do kraja.

Suze Vukašina Poleksića nakon autogola Boškovića za vođstvo Engleza od 2:0 obišle su Evropu dan nakon meča na Vembliju, ali i savršeno odslikala emotivne stanje ekipe Branka Brnovića nakon poraza u Londonu i kraja još jednog sna koji je trajao maltene cijeli ciklus.

Tuga i ponos miješali su se na licima fudbalera, koji su čak i u prvom gostujućem porazu, i to u kakvim okolnostima - žestoko oslabljeni, protiv moćnijeg protivnika i pred 90 hiljada suparničkih navijača - pokazali izdanje koje zaslužuje aplauze.

Bez obzira na ubjedljiv poraz koji je odnio i teoretsku nadu pred posljednje kolo.

"Mnogo smo tužni i razočarani. Nije me Engleska impresionirala, možda smo mogli i do boda, ali sigurno nismo zaslužili tako ubjedljiv poraz. Mnogo toga dobrog uradili smo do sada i ne smijemo da očajavamo", kaže Vukašin Poleksić, koji je na Vembliju odbranio bukvalno sve što je mogao, ali je svaki od četiri gola bio izvan njegovog domašaja.

Silno oslabljena Crna Gora (bez Vučinića, Baše, Džudovića, Mladena i Vlada Božovića, Pekovića takođe) držala je Engleze cijelo poluvrijeme, više nego što su mnogi očekivali. I taman kada se na “Vembliju” osjetila tenzija, popustili su bedemi crnogorskog tima. Ekipa Roja Hodžsona kontrama i polukontrama, uglavom nakon crnogorski grešaka, vratila je stvari u realnost, na našu žalost, očekivanu i prije meča.

"Sve je bilo naopako, od povreda koje su počele kako je sastavljen spisak, pa do golova koje smo primili. Ali, ko zna zašto je to dobro...", dodaje Poleksić.

Crna Gora završava kvalifikacije vjerovatno na trećem mjestu u grupi, nakon još jednog vrlo interesantnog ciklusa, a očekuje se da će u utorak veče protiv Moldavije pobjedom uljepšati priču.

Priču koja je, s obzirom na početak, mogla da ima mnogo srećniji kraj, iako niko ne može da zamjeri Brnovićevom timu na pružene partije u “ciklusu Brazil”. Naprotiv...

"Vjerujem da će da nam se vrati, možda u sljedećem ciklusu, možda u onom narednom... Nema potrebe za teškim riječima, nema potrebe da se nekom “kidaju glave”. Najvažnija stvar je da zadržimo pozitivan pristup i timski duh, da nastavimo da napredujemo i da u naredni ciklus uđemo sa istim motivima u željom, jer imamo šansi da se nađemo na Evropskom prvenstvu. Mislim da nema niko ništa da nam zamjeri, na svakoj utakmici smo dali sve što smo mogli, ali to je fudbal – nekad nije dovoljno...", zaključuje golman Debrecina.

Povratak iz Londona trajao devet sati

Uz mnogo peripetija i maltretiranja po aerodromima crnogorski fudbaleri vratili su se u Podgoricu iz Londona tek danas u zoru, oko 9 časova.

Baš toliko (oko devet sati) trajao je povratak sa Vemblija nakon meča. Crnogorska ekspedicija bila je na aerodromu u Luton nešto iza ponoći, avion je poletio oko 2 časa, a trebalo je da sleti u u Podgoricu oko 5 ujutru...

Međutim, zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Podgorici pilot je usmjerio letjelicu ka Beogradu, pa su igrači i stručni štab, umjesto u krevetima hotela “Siti”, dočekali zoru na aerodromu “Nikola Tesla”.

Avion iz Beograda poletio je ka Podgorici tek kada su se popravile vremenske prilike, a vidno umorni i neispavani fudbaleri stigli u hotel oko 9 sati ujutru, iako su sa Vemblija krenuli odmah nakon meča.

Da li će ovaj naporan put uticati na fudbalere u utorak protiv Moldavije tek će se vidjeti, u svakom slučaju isto bi se desilo da utakmica odlučuje o nečemu...

Volkov ne igra protiv Moldavije

Za meč sa Moldavijom otpao je Vladimir Volkov, koji je na Vembliju dobio žuti karton i upario ga sa onim koji je zaradio protiv istog protivnika, u martu pod Goricom.

Crveni karton protiv Ukrajine (dva žuta) Volkov je očistio protiv Poljske u Varšavi i nije imao uticaja na ovu suspenziju.

Slično komplikaciju sa kartonima ima i Savo Pavićević, koji je takođe dobio žuti karton u Londonu, ali će za razliku od Volkova imati pravo da igra protiv Moldavije.

On je crveni karton protiv Ukrajine (dva žuta) takođe očistio protiv Poljske, ali je prethodno već odradio suspenziju zbog dva žuta, i to protiv Engleske u Podgorici.

Galerija

Bonus video: