Završen san "sokola" o letu u Brazil: Bacili ih lavovima

Završilo se 4:1, za kraj svih nada crnogorske reprezentacije da može da uhvati prvo ili drugo mjesto u kvalifikacijama za Mundijal
74 pregleda 89 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 22:33h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Dogodilo se ono što je moralo i da se dogodi, iako je cijelo poluvrijeme i tri minuta nastavka tinjala nada da će se ipak desiti čudo.

Prepolovljena i ranjena Crna Gora bačena je lavovima na londonskoj areni, a Englezi su je raskomadali do kraja.

Završilo se 4:1, za kraj svih nada crnogorske reprezentacije da može da uhvati prvo ili drugo mjesto u kvalifikacijama za Mundijal.

Desetkovani Brnovićev tim imao je obećavajućih 0:0 na poluvremenu, što je i u ovakvom sastavu bila prava senzacija u malom.

Ali, čim je počeo nastavak, Vejn Runi je razgrnuo zavjesu. Pobjeda Engleza, zaslužena i realna, na kraju i ubjedjiva. Sve ostalo bi bio podvig nad podvizima, čudo o kojem bi pričala Evropa.

Kao što bi bio podvig da je Crna Gora u ovakvoj konkurenciji izborila plasman na Mundijal, a veliki je uspjeh što je nada trajala do pretposljednjeg kola.

Ponovo 0:0, ali samo na poluvremenu

Brnović je izveo očekivani, skrpljeni sastav, sa Kecojevićem u posljednoj liniji, Jovanovićem na poziciji lijevog beka, Volkovim u veznom redu...

Roj Hodžson je, na drugoj strani, napravio izmjenu koja je iznenadila i engleske medije - umjesto Milnera zaigrao je ofanzivni vezista Taunsend, što znači da je frontalna ofanziva bio startni plan domaćeg selektora.

Krenulo je baš tako, sa svih 11 crnogorskih fudbalera "iza lopte", dok su Englezi strpljivo pokušavali da razbiju gužvu oko našeg šesnaesterca.

Na početku nisu mogli drugačije nego pokušajima iz daljine – Velbek, pa Staridž, dovoljno samo za aplauz 83 hiljada navijača na Vembliju.

Crna Gora je u 11. minutu uputila prvi udarac, a u 13. i ubacila loptu u mrežu, ali je Damjanović bio u ofsajdu.

Tek u 22. minutu Engleska je stvorila prvu realnu situaciju, nakon što je Crna Gora izdržala "kriznih" 15 minuta na startu.

Velbek je lažnjakom izbacio našu odbranu, ali je bio u teškom uglu i Poleksić je lagano odbranio.

Malo po malo Crna Gora se oslobađala pritiska i izlazila u napad, u opipljivoj situaciji u 24. minutu bio je i Zverotić nakon istrčavanja Harta, ali trebalo je biti veliki majstor i šmeker pa pogoditi sa više od 50 metara.

Nakon pola sata izgledalo je da je Crna Gora umirila Engleze, na ispunjenom Vembliju na momente je bilo kao u pozorištu, ali se tu krila i zamka.

Prijetila je, naime, konstantna opasnost od kontranapada, ono što Englezi najviše vole i u čemu su najopasniji.

U 40. minutu Gordi Albion je tako imao najveću šansu u prvom dijelu, ispala je odbrana po lijevoj strani, Taunsend je šutirao, Poleksić odbranio, a Runi sa deset metara iskosa gađao spoljni dio mreže.

Mnogo opasno bilo je i u 43. minutu, Velbek je šutirao sa 20 metara, lopta je okrznula Kecojevića, Poleksić je već bio savladan, ali je lopta opet prohujala pored gola. Velika šansa viđena je i minut kasnije, Velbek je pokušao petom da realizuje povratni pas Runija, još jednom je Poleksić ostao budan.

Vijesti iz Harkova i gol Runija

Tada je, međutim, stigla vijest iz dalekog Harkova – Ukrajina je dobila Poljsku, pa ni remi na Vembliju više nije bio rezultat koji je odgovarao Crnoj Gori.

Ukrajinci su zakoračili ka baražu, ili prvoj poziciji u grupi, dok su Engleska i Crna Gora morale da se razračunaju o drugoj poziciji u grupi. I to u drugom poluvremenu velike utakmice na Vembliju.

Da je situacija vanredna, bilo je jasno čim su timovi izašli na teren.

Brnović je odmah poslao na zagrijavanje Vukčevića i Bećiraja, dok je Hodžson, koji je cijelo prvo poluvrijeme presjedio na klupi, nastavak počeo na nogama kraj aut-linije.

Na našu nesreću, brzo se vratio nazad.

U 48. minutu desila se preslikana situacija sa kraja prvog dijela, Crna Gora je opet bila visoko sa loptom, a Englezi krenuli u kontru.

Taunsend je vukao loptu 50 metara, odigrao sjajan povratni pas za Velbeka, njegov šut Poleksić je vrhunski odbranio, ali nije mogao i Runijev – 1:0 za Englesku.

Tek je tada Crna Gora bila u nemogućoj misiji, trebalo je preokrenuti protiv Engleza, a u 55. minutu stigla je i prva šansa, nakon prekida – Damjanović je šutirao, a Hart odbranio.

Bošković u pogrešnu, Boske u pravu mrežu

Brnović je uveo Bećiraja umjesto Pavićevića (Zverotić se vratio na beka) i pokušao da napravi kakav-takav pritisak, ali je drugi gol stigao prebrzo.

Sveprisutni Velbek ubacio je loptu sa lijeve strane, crnogorski vezisti bili su u punom trku ka svom golu, naletio je Bošković, do tada jedan od najboljih u crnogorskom timu i nesrećno je gurnuo u mrežu – 2:0 za Englesku.

Jasno, bilo je gotovo, Hodžson je skakao od sreće kao malo dijete, ali se Crna Gora nije predavala.

Jovetić je samo minut kasnije uzdrmao prečku sjajnim šutem sa 25 metara (slično kao Jovanović 2010), a onda se zatresla engleska mreža. Bećiraj je opalio sa 20 metara, pravo na nogu Damjanovića, igrača koji daje golove gdje god se pojavi.

Hart nije mogao ništa, Crna Gora je smanjila na 2:1, nekoliko trenutaka nakon što je preživjela baražnu vatru da ne bi primila treći gol (šansa Džerarda).

Ušao je i Simon Vukčević, ali pomoći više nije bilo. Crna Gora je bila previše otvorena za rastrčane Engleze, najbolji igrač meča Taunsend, pa Staridž iz penala, potpisali su konačnu presudu...

Stigli Mijatović, Filipović...

Prometno je juče bilo u hotelu „Lendmark“ na Bejker stritu, u otmenom dijelu Londona, gdje je mnogo bivših fudbalera, trenera, navijača, posjetilo crnogorsku reprezentaciju.

Između ostalih – Peđa Mijatović, jedan od najboljih crnogorskih fudbalera svih vremena.

U bogatoj igračkoj karijeri nije imao sreću da igra na „Vembliju“ (baš kao ni Dejan Savićević), zato je svoju Crnu Goru sinoć bodrio uživo sa stadiona.

Bio je tu i Zoran Filipović, prvi crnogorski selektor i tvorac ove reprezentacije, poznati menadžer Milan Ćalasan, navijači koji su krenuli automobilom čak iz Stokholma, samo da bi gledali Crnu Goru...

Engleska - Crna Gora 4:1

London - Stadion "Vembli". Gledalaca: 83.807. Sudija: Alberto Undijano Maljenko (Španija). Strijelci: Runi u 48, Bošković u 62. (autogol), Taunsend u 77. i Staridž u 90+3. minutu (penal) za Englesku, Damjanović u 71. minutu za Crnu Goru. Žuti kartoni: Voker (Engleska), Pavićević, Volkov (Crna Gora).

Engleska (4-3-3): Hart 6,5 - Voker 6,5, Kejhil 7, Jagjelka 6,5, Bejns 6,5 - Džerard 7, Lampard 6,5 (Kerik) - Taunsend 7,5 (Vilšir), Velbek 7,5, Runi 7,5 - Staridž 7.

Crna Gora (4-5-1): Poleksić 7 - Pavićević 5,5 (Bećiraj), Savić 7, Kecojević 5, Jovanović 5,5 - Drinčić 5,5, Zverotić 5,5, Volkov 6 (Vukčević), Bošković 6, Jovetić 6,5 (Kasalica) - Damjanović 7.

Galerija

Bonus video: