Ponijeli jakne, ali se neće smrznuti!

"Zaboravili smo na sve probleme, spremni smo za veliku borbu, ubijeđen sam da će fudbaler koji istrče na teren dati maksimum maksimuma", kaže selektor Brnović
122 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 23:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Pres konferencija selektora Crne Gore Branka Brnovića uoči martovskog duela sa Englezima pod Goricom odisala je ironijom. Sinoćnje obraćenje medijima na „Vembliju“ pred odlučujući duel u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo imalo je i blagu dozu gorčine.

U momentu kada prepolovljena Crna Gora, bez pet ključnih fudbalera bije najvažniju i najtežu fudbalsku bitku u istoriji, Brnovića su vidno iznervirala stalna pitanja i pisanja engleskih novinara o formi golmana Džoa Harta i stepenu zrelosti Vejna Runija.

"Žao mi je što Roj Hodžson ima toliko problema u timu, ali vjerujem da će se snaći nekako", dobacio je Brnović uz dozu ironije, a onda „odgovorio“ na pitanje o formi golmana Sitija i engleske reprezentacije Harta.

"Ne želim da odgovorim na to pitanje! Nije mi jasno da jedna velika Engleska, koja može da sastavi tri reprezentacije koje bi konkurisale za plasman na Svjetsko prvenstvo, danima kuka o takvim problemima. I ja ovdje treba da odgovaram je li Hart u dobroj formi i je li Runi sazreo kao ličnost. To je stvarno suvišno ", kazao je Brnović, koji u odlučujućem duel za plasman na Mundijal ne računa na Vučinića, Bašu, Džudovića, Mladena i Vlada Božovića.

Crnogorski fudbaler trenirali su sinoć na „Vembliju“, dobro poznatoj lokaciji, većina fudbalera se samo posjetila kako je to bilo prije tri godine. Londonski hram fudbala djelovao je impresivno i kada je sablasno prazan, kako će te izgledati kada se večaras napuni do vrha.

Gigantski stadion, 90 hiljada navijača, kompletna Engleska i silno oslabljena Crna Gora. Da li će se gostujući fudbaleri „zalediti“ u takvom ambijentu i okolnostima, bilo je još jedno od pitanja koje je dočekalo Brnovića.

Uz dosjetku „ponijeli smo jakne“, selektor Crne Gore dao je potom opširniji odgovor:

"Ne, nema razloga za strah, svakom našem igraču je zadovoljstvo što će igrati na ispunjenom Vembliju, protiv velike reptezentacije kakva je Engleske. To djeluje kao san. Meni je samo žao u takvom meču nećemo biti kompletni, jer sam vjerovao da ćemo napokon odigrati jednu pravu utakmicu. Ali, ne želim više da kukam, ni da tražim alibije. Zaboravili smo na sve probleme, spremni smo za veliku borbu, ubijeđen sam da će fudbaler koji istrče na teren dati maksimum maksimuma. Koliko će to biti dovoljno, vidjećemo na kraju".

Vjerujete li da Crna Gora može da napravi iznenađenje?

"Tri puta smo sa Engleskom odigrali neriješeno, već sam rekao da je došlo vrijeme da neko izgubi. Mi ne možemo mi njima da prijetimo Engleskoj, velikoj reprezentaciji, ali kada vjerujete u momke kao što ja vjerujem, onda zaista može da se dogodi nešto što bi za Crnu Goru bilo fantastično".

Šta može da presudi?

"Vjerujem naša kolektivna igra, koju smo često demonstrirali na strani. Iz takve igre uvijek iskoči neki pojedinac, do sada je to bio Damjanović, a sada može neko drugi. Siguran sam da će Englezima biti teško da probiju naš blok ako budemo igrali kao što smo igrali do sada u gostima, bez obzira što Engleska ima sjajne napadače".

Tri puta ste izvukli bod protiv Engleske. Mislite li da vas je protivnik potcijenio?

"Ne mislim, jer u današnjem fudbalu svako svakog može da dobije. Mogli su da nas potcijene jednu utakmicu, možda i dvije, ali tri – to je već nemoguće. Ovo je jedna od najtežih grupa u kvalifikacijama, što se vidi po toma da niko nikog nije dobio na domaćem terenu od favorita. Nadam se da se to nastavlja".

Jeste li spremili motivacioni govor pred izlazak igrača na teren?

"Ako im do sada sve nisam rekao, neći imati više šta da im kažem. Igrači su svjesni su kakva je ovo utakmica za Crnu Goru".

Da li je ovo prikua „sad ili ko zna kad“?

"Nije, jer ovo momci imaju perspektivu, ko god bude sa njima, a doći će nekoliko mladih igrača. Nadam se da ćemo uspjeti, ali i ako ne uspijemo mislim da smo uradili puno. Šta god da se desi, ovo nije kraj generacije", zaključio je Brnović.

Duel najstarije i najmlađe reprezentacije u Evropi, odlučujuća utakmica za plasman na Svjetsko prvenstvo, igra se večeras na Vembliju u 21 sat.

Crnoj Gori treba pobjeda kako bi u posljednjem sama rješavala svoju sudbinu, a dovoljan je i bod ako Poljska pobijedi Ukrajinu u Harkovu. Poraz bi značio kraj snova.

Englezi još ne vjeruju da nema Vučinića

„Naivno sam vjerovao da će Ukrajinci igrati bez publike protiv Poljske. Za to ne vjerujem da neće biti Vučinića u timu sve dok se lično ne uvjerim kada utakmica počne“, izjavio je nedavno selektor Engleske Roj Hodžson.

Neki Englezi zaista ne vjeruju da je Vučinić povrijeđen, pa je jedan novinar sinoć pitao Brnovića da li napadač Juventusa biti u timu. Crnogorski selektor mu je „pomogao“ da dodatno razvije misteriju.

"Vučinić je sa nama. Biće na klupi, ali neće početi".

Muk, pa smijeh u pres Sali, uz komentar Brnovića da se šali, odagnali su dilemu. Koja nije ni postojala...

U avionu za Lodnon nije bilo nikog od povrijeđenih fudbalera, doputovao je samo suspendovani Vlado Božović.

Engleska – Crna Gora

London – Stadion „Vembli“. Kapacitet: 90.000. Sudija: Alberto Undiano Maljenko (Španija). Pomoćnici: Raul Kabanjero i Roberto Diaz Perez del Palomar. Početak u 20 sati po britanskom, 21 po crnogorskom vremenu.

Engleska (4-3-2-1): Hart – Voker, Jagjelka, Kejhil, Bejns – Lampard, Džerard, Milner – Velbek, Staridž – Runi.

Crna Gora (4-5-1): Poleksić – Pavićević, Savić, Kecojević, Jovanović – Zverotić, Drinčić, Volkov, Bošković, Jovetić – Damjanović.

Galerija

Bonus video: