Bošković: Biće teže nego prošli put

"Ne obećavamo ništa, osim da ćemo svi dati maksimum. Moramo pomagati jedan drugome, moramo da budemo tim. Vidjećemo koliko će to biti dovoljno", kaže Branko Bošković
8 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 18:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Kišovitu Podgoricu crnogorski fudbaleri zamijenili su juče sunčanim Londonom. Ko bi rekao, ali vremenska izenađenja su česta, baš kao i fudbalska.

Malo ko je očekivao da će Crna Gora baš na Vembliju, u osunčanom i prohladnom Londonu, u pretposljednjem kolu kvalifikacija, igrati utakmicu koja bi uz niz srećnih okolnosti mogla da je katapultira pravo do Svjetskog prvenstva u Brazilu i pješčanih plaža Rio de Žaneira.

Veliki uzdah i uzbuđenje donosi sama pomisao gdje bi mogla da završi Crna Gora nakon večerašnje bitke u londonskom hramu fudbala. Sa druge strane, takav osjećaj se minulih dana miješao sa nelagodom i razočaranjem, zbog svih pehova koji su bukvalno prepolovili Brnovićev tim u jednom od najznačajnih mečeva u sedmogodišnjoj istoriji.

Zato je cilj daleko, ali uvijek postoji nada. Bez povrijeđenih Vučinića, Baše, golmana Božovića, od prije dvije noći definitivno i Džudovića, bez Pekovića i Simića koji su takođe mogli da pomognu, preostali Brnovićevi momci spremaju se da šokiraju Englesku, ali i cijelu fudbalsku Evropu kada večeras istrče na teren stadiona gdje se pisala istorija fudbala.

"Povrede jesu uticale na nas i bile su glavna tema minulih dana, ali smo već prestali da mislimo o tome. Kako se bliži utakmica sve više razmišljamo o igri i o načinu da se suprostavimo Englezima. Probaćemo da ispunimo cilj sa igračima sa kojima raspolažemo. Svako od nas je spreman da ostavi srce na terenu. Sve je moguće. Ne obećavamo ništa, osim da ćemo svi dati maksimum. Moramo pomagati jedan drugome, moramo da budemo tim. Vidjećemo koliko će to biti dovoljno", kaže Branko Bošković, koji je kao kapiten predvodio Crnu Goru do istorijskog remija na Vembliju prije tačno tri godine.

Piše li se istorija i sjutra veče? Kada su se crnogorski fudbaleri oktobra 2010. sa 1. mjesta u grupi spremali u pohod na London, pisali smo da je izlazak na Vembli sličan doživljaj koji ima bokser koji ulazi u njujorški „Medison skver garden“, glumac koji prvi put kroči u Holivud ili operski pjevač koji stupa u milansku Skalu.

Tri godine kasnije, osjećaj je drugačiji. Emocija nema, jer Crna Gora tačno zna šta joj donosi i odnosi utakmica pred skoro 90 hiljada navijača.

"Mislim da će jedina sličnost u odnosu na 2010. godinu biti u tome što će biti dosta publike. Sve ostalo se razlikuje. Ovo je odlučujuća utakmica, i za njih i za nas, oni imaju šansu da idu u Brazil i ne žele da je propuste, ali ne želimo ni mi. Definitivno je da će biti puno teže nego prije tri godine", poredi Bošković.

Kapelova Engleska tada je lakše završila kvalifikacije od ove Hodžsonove, ali je večerašnja utakmica ipak odlučujuća. Selekcija Gordog Albiona je suviše velika da bi propustila ovakvu priliku, a Crna Gora suviše oslabljena da bi mogla da je zaustavi - tako misli fudbalska Evropa, kao i najveće kladioničarske kuće, koje su pobjedu Engeza vrjednovali malim koeficijentom 1,35. Može li Crna Gora da napravi senzaciju?

"Uspjeh je i ovo što smo napravili do sada. Rasterećeni smo, ali vidimo šansu. Nemamo šta da izgubimo, a možemo mnogo da dobijemo. Dobro smo počeli kvalifikacije, igrali dobro, rezultati su nas pratili, nadam se da ćemo u tom stilu i završiti kvalifikacije. San svih nas je da igramo na Svjetskom prvenstvu", kaže Bošković.

Svjesni da će morati da iscrtaju novu fudbalsku mapu Evrope ukoliko žele da pobijede Englesku u Londonu, naprave podvig koji bi odjeknuo, crnogorski fudbaleri, „ranjeni” povredama i brojnim nezgodama, bore se večeras za svoj djelić slave...

Ko je igrao na Vembliju 2010.

Deset fudbalera iz prve postave koji su 2010. odoljeli na Vembliju, i dalje su članovi crnogorske reprezentacije: golman Mladen Božović, defanzivci Savić, Baša, Džudović i Jovanović i vezisti Novaković, Peković, Zverotić, Vukčević i Bošković.

Nema Radomira Đalovića, koji je igrao na „Vembliju“ od početka, a oprostio se od reprezentacije po završetku tog ciklusa. Od fudbalera koji su ulazili sa klupe, tu su i dalje Bećiraj i Delibašić, a nedostaje Kašćelan.

Ipak, zbog serije povreda, Crnoj Gori će večeras nedostajati čak pet fudbalera koji su 12. oktobra 2010. istrčali na teren kultnog stadiona.

Galerija

Bonus video: