Englezi (ne) gube na Vembliju

Silno oslabljena Crna Gora traži pobjedu na Vembliju kako bi protiv Moldavije sama odlučivala o plasmanu na Mundijal
12 komentar(a)
Vembli, Foto: REUTERS
Vembli, Foto: REUTERS
Ažurirano: 10.10.2013. 14:59h

Silno oslabljena Crna Gora traži pobjedu na Vembliju kako bi u posljednjem kolu kvalifikacija protiv Moldavije sama odlučivala o plasmanu na Mundijal ili makar mjestu u baražu.

Koliko će to biti težak zadatak, ne odslikava samo serija povreda ključnih fudbalera sa kojom se ovih dana suočio selektor Branko Brnović.

Dovoljno je samo pogledati učinak reprezentacije Engleske na domaćem terenu i uvjeriti se koliko će stvarno biti teško, sve i da je Crna Gora kompletna otputovala u London.

Iako Gordi Albion već desetak godina pripada svjetskom vrhu samo zbog imena i tradicije, Runi i društvo teško gube na svom kultnom stadionu, pa makar protivnici bili svjetski i evropski prvak Španija, ili najtrofejnija reprezentacija ikada, selekcija Brazila...

Englezi nisu izgubili na Vembliju u kvalifikacijama već sedam godina. Posljednji poraz nanijeli su im Hrvati, u sada već čuvenom meču u kvalifikacijama za Euro novembra 2007. godine (3:2). Tada je Engleska posljednji put propustila jedno veliko takmičenje - ekipi Stiva Meklarena trebao je samo bod, ali Hrvati nisu kalkulisali, iako su već bili osigurali vizu za Austriju i Švajcarsku.

Nakon tog meča novembra 2007, Englezi su poraženi još samo dva puta na 29 mečeva koliko su odigrali na Vembliju, i to oba puta u prijateljskim mečevima. Novembra 2010. porazila ih je Francuska sa 2:1, a februara 2012. Holandija sa 3:2.

Mnogo impresivnije djeluje spisak reprezentacija koje su poražene u Londonu. Od kada je 1. juna 2007. godine utakmicom Engleska - Brazil pred 88 hiljada navijača otvoren novi Vembli (0:0) Englezi su na svom nacionalnom stadionu odigrali zabilježili 23 pobjede i sedam puta odigrali neriješeno, uz već pomenute poraze.

Između ostalih, duh Vemblija u prijateljskim mečevima osjetili su Španija (poraz 1:0, novembar 2010), Brazil (2:1, februar 2013), zatim Belgija (1:0) i Švedska (1:0), a u kvalifikacijama i Hrvatska (5:1), Rusija (3:0)...

Crna Gora je jedna od šest reprezentacija kojoj je uspjelo da osvoji bod na renoviranom Vembliju. Osim selekcije koju je predvodio Zlatko Kranjčar, slično je u kvalifikacijama uspjelo još samo Švajcarcima (2:2) i Ukrajincima (1:1) a u prijateljskim mečevima i Češkoj (2:2), Irskoj (1:1) i Gani (1:1).

Crna Gora je po nečemu jedinstvena - “sokoli” su jedina reprezentacija koja nije primila gol na renoviranom “Vembliju”. Englezi su na njemu ukupno igrali 34 utakmice...

Crne slutnje Gordog Albiona

Za one engleske navijače koji vjeruju u igru brojki i tradiciju, finiš kvalifikacija za Mundijal i mečevi sa Crnom Gorom i Poljskom izazivaju pravu nelagodu. Naime, bliska istorija kaže da Englezi svakih 20 godina propuštaju Svjetsko prvenstvo. Nije ih bilo u Zapadnoj Njemačkoj 1974, zatim u Sjedinjenim Američkim Državama 1994, ako se tradicija nastavi neće ih biti ni u Brazilu 2014. godine. “Srijeda 13. oktobra 1993. je datum koji je ostao u kolektivnom sjećanju svih engleskih navijača. Samo tri godine nakon što su Lineker, Gaskojn i ostali osvojili srca nacije plasmanom u polufinale Mundijala u Italiji, dogodilo se nezamislivo - kontroverznim porazom od Holandije u Roterdamu, Engleska je propustila Svjetsko prvenstvo u Americi”, prisjeća se BBC. “Kraj svijeta”, bio je naslov “Dejli Mirora”. Dvadeset godina ranije, ekipa ser Alfa Remzija nije uspjela da se plasira na Mundijal u Zapadnoj Njemačkoj, samo osam ljeta pošto je osvojila Svjetsko prvenstvo. Engleze je tada koštao remi sa Poljskom 1:1 u posljednjem meču kvalifikacija na starom Vembliju. Slučajno ili ne, Engleska i ove kvalifikacije zatvara utakmicom sa Poljskom.

Bonus video: