Poleksić: Na Vembliju igramo najvažniju utakmicu u istoriji

"Skoro tri godine nijesam branio u kontinuitetu, ali kada u dresu reprezentacije treba da igram ovako značajnu utakmicu, ne razmišljam puno o tome", kaže Poleksić
50 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2013. 17:12h

Lista otpisanih u crnogoskom timu pred gostovanje na Vembliju i utakmicu u koju staje cijeli kvalifikacioni ciklus, od danas je vjerovatno duža i za Miodraga Džudovića.

Stameni defanzivac koji je kao rođen za utakmice sa Englezima, koji je blistao i na Vembliju 2010. godine i u oba duela sa njima pod Goricom, probao je večeras na kampu FSCG da odradi trening, ali je povreda leđa (i mišića) izgleda suviše komplikovana da bi se oporavio za tako kratak period.

Uz ranije precrtane Mirka Vučinića, Marka Bašu, golmana Mladena Božovića, jednog od najboljih sa Vemblija prije tri godine Milorada Pekovića i suspendovanog Vlada Božovića (otpao je čak i novajlija Marko Simić), selektoru Branku Brnoviću trebaće čarobni štapić ne samo da izvuče željeni rezultat sa kultnog stadiona, već da sastavi prvih 11 koji će se suprotstaviti skoro kompletnim Englezima.

Serija nevjerovatnih pehova definitivno je smanjila optimizam u crnogorskom timu uoči meča koji bi "sokole" mogao da lansira čak do Brazila, te očekivanja svela na značajno realniju mjeru.

Vukašin Poleksić, koji će prinudno na gol prvi put za reprezentaciju u takmičarskom meču još od gostovanja Irskoj 2009. godine, ističe:

"Nadam se da će ova serija nevjerovatnih malera konačno stati i da će selektor već od sjutra moći da sastavi prvih 11 koje će uigravati do utakmice".

Povrede najboljih fudbalera u najgorem mogućem momentu možda jesu uticale na očekivanja i na atmosferu, ali ipak nisu prekinule snove.

Pojavljivanje Stevana Jovetića na prvom ozbiljnijem treningu pred utakmicu sa Engleskom, te činjenica da će as Mančester sitija vjerovatno biti spreman za utakmicu, konačno su misli pred Vembli okrenule na malo vedrije teme.

"Ovo je najvažnija utakmica u istoriji Crne Gore, najvažnija i u mojoj karijeri. Biće teško, i za mene i za saigrače, ali sam fizički i psihički potpuno spreman. Jeste da tri godine nisam branio u kontinuitetu, ali kada dođe poziv za reprezentaciju, kada dođe jedan ovakav meč, onda nema puno razmišljanja, jer se tako mogu samo zakomplikovati stvari. Idemo u London da damo 100 odsto mogućnosti, požrtvovano i hrabro, pa šta bude na kraju. Sigurno je da će svi koji zaigraju od prvog minuta dati maksimum, uprkos hendikepima, jer smo mnogo puta do sada pokazali da smo jak kolektiv i da smo prava porodica", rekao je Poleksić.

Domaćin će pokušati da napadne pred punim stadionom, a Crna Gora da napravi blok na sredini i zaprijeti iz kontranapada...

"Važno je da ne primimo brzi gol, a onda bismo strpljivo čekali šansu iz kontranapada. Možda i odigramo na bod, jer su okolnosti takve, iako ne znam koliko bi nam taj rezultat odgovarao", ističe Poleksić.

Po golmanu Debrecina, Englezi su pod dodatnim pritiskom zbog uloge favorita i domaćeg terena.

"Pritisak je na njima, jer žele da trijumfuju pred svojom publikom. Mi nemamo šta da izgubimo, idemo na Vembli kao autsajderi, desetkovani brojnim povredama. Možda to bude i neka naša šansa".

Za kraj, još jedna poruka:

"Nadam se da nas jedno loše poluvrijeme protiv Ukrajine neće koštati plasmana, makar u baraž za SP. Zaslužili smo makar to", zaključio je Poleksić.

Priključili se Blažić i Janjušević

Povreda koljena Mladena Božovića alarmirala je stručni štab reprezentacije, pa su na današnjem treningu, uz Vukašina Poleksića, na raspolaganju bila još dva golmana: Srđan Blažić i Ivan Janjušević.

Selektor Branko Brnović je zbog serije povreda ključnih fudbalera dodatno pozvao i Marka Vešovića, a zasada nema nagovještaja da će se priključiti još neko.

Jovanović još čeka englesku vizu

Milan Jovanović je opet pozvan u reprezentaciju, ali se još nije priključio saigračima, iako je prvenstveni meč za Lokomotivu iz Sofije odigrao još u petak veče.

Razlog - njegov pasoš je poslat u Beograd, zbog dobijanja engleske vize.

A bez pasoša, Jovanović nije mogao da napusti Bugarsku i doputuje u Crnu Goru.

U reprezentaciji očekuju da će se procedura završiti sjutra ili u srijedu, jer je nakon serija povreda ključnih fudbalera Jovanović vrlo značajan u defanzivnoj kompoziciji pred Vembli, moguće je čak i da će pokrivati poziciju štopera.

Svi crnogorski reprezentativci dobili su engleske vize početkom prošlog mjeseca pred gostovanje Poljskoj u Varšavi.

Jovanović tada nije imao klub...

Galerija

Bonus video: