PRVI PUT POSLIJE DVIJE DECENIJE

Fudbalom protiv rata: Etiopija i Eritreja zakazali prijateljski meč

Utakmica će biti odigrana krajem avgusta u Asmari, prijestonici Eritreje, a to će biti prvi meč između te dvije istočnoafričke zemlje poslije više od dve decenije.
1 komentar(a)
lopta, fudbal, Foto: Shutterstock.com
lopta, fudbal, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.07.2018. 18:34h

Fudbaleri Etiopije i Eritreje odigraće prijateljsku utakmicu sljedećeg mjeseca, što će biti još jedan korak koji obilježava brzi završetak 20-godišnjeg ratnog stanja između te dvije zemlje.

Utakmica će biti odigrana krajem avgusta u Asmari, prijestonici Eritreje, a to će biti prvi meč između te dvije istočnoafričke zemlje poslije više od dvije decenije.

Eritreja i Etiopija dogovorile su se nedavno da okončaju sukobe i potpisale su deklaraciju o miru i saradnji.

Eritreja je bila dio stare etiopske države. Početkom 1960-ih osnovan je pokret za nezavisnost Eritreje koji je doveo do trodecenijskog građanskog rata.

Susjedi su ratovali od 1998. do 2000, duž zajedničke granice, a sukobi su okončani odlukom suda u Hagu kojom se definišu granice.

Etiopija je početkom juna saopštila da će u potpunosti prihvatiti uslove mirovnog sporazuma iz 2000, što je bio veliki korak ka smirivanju tenzija.

Međunarodna zajednica pozdravila je kraj tog konflikta, jednog od najdužih u Africi. Obnovljene su telefonske linije i uspostavljaju se ekonomske veze, a prošle nedjelje iz Etiopije u Eritreju stigao je i prvi komercijalni let.