Ko gazduje Madridom, Londonom i Torinom?

Prema pisanju italijanskih medija, trener Juventusa Antonio Kontre vratiće u prvi tim Mirka Vučinića za sjutrašnji gradski derbi sa Torinom
0 komentar(a)
Miranda, Foto: Reuters
Miranda, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2013. 11:59h

Tri velika gradska derbija donosi predstojeći vikend u najjačim evropskim ligama.

Program počinje londonskim derbijem - danas u 13.45 Totenhem na “Vajt hart lejnu” dočekuje Čelzi. Večeras u 22 sata igra se veliki madridski klasik, okršaj između Reala i Atletika, dok sjutra u neuobičajenom terminu (12.30) Italija nudi svoj torinski derbi - Torino protiv Juventusa.

Učenik protiv učitelja

Kako u Londonu ima više gradskih derbija (Arsenal, Fulam, Kristal Palas, Vest Hem) engleski mediji sudar Totenhema i Čelzija gledaju sa drugačijeg aspekta - sastaju se, naime, učitelj i učenik.

Žoze Murinjo i Andre Viljaš-Boaš zajedno su radili na tri projekta - prvi se zvao Porto, drugi Čelzi, a treći Inter. Kada je “specijalni” otišao u Real putevi su im se razišli, Viljaš-Boaš je sa nadimkom “mali Murinjo” preuzeo Porto, nakon čega su ga vrhunski rezultati preporučili Totenhemu.

U predvečerje prvog međusobnog duela nekadašnjih saradnika, Viljaš-Boaš je pričao o “narušenom odnosu” sa svojim mentorom.

"Nekada smo imali sjajan lični i profesionalni odnos, a sad ga više nemamo. Nismo više prijatelji, naš odnos je nestao. Spavam mirno zbog toga. Poštujemo se i dalje, ali nije kao što je bilo prije", rekao je Viljaš-Boaš.

Šta je narušilo njihov odnos nije poznato, tek Murinjo je odgovorio u svom stilu:

"Ne interesuje me šta on priča. Ja o odnosima sa ljudima ne pričam preko medija. Ne želim da dajem nikakve komentare, nisam zainteresovan!"

Totenhem je na vrhu nakon pet kola, ali je protiv Čelzija slavio samo tri puta u posljednja 42 deula.

Mančester siti gostuje Aston Vili, moguće sa Stevanom Jovetićem u prvoj postavi, Arsenal putuje u Vels na megdan Svonsiju, dok Junajted čeka VBA.

Madridski derbi u sjenci sudija

U Španiji, mediji i javnost vode veliku kampanju protiv prevelikog uticaja najmoćnijih klubova Reala i Barselone. Finansijska i igračka dominacija proširila se protekle sedmice na još jedan segment - sudije, nakon što je arbitar Sezar Munjiz brutalno pogurao Real do pobjede protiv siromašnog Elćea, i za to dobio samo dva meča suspenzije.

Tako se u atmosferi “komedije i teatra”, kako su napisali španski mediji, sprema madridski derbi Real - Atletiko, večeras na “Santjago Bernabeuu”. Izvučena je i izjava trenera “kolčonerosa” Dijega Simeonea, koji je prije početka sezone pričao o prevelikoj finansijskoj moći Reala i Barselone “sa kojom niko ne može da se nosi”.

Ali, nakon šest kola, njegov tim ima dva boda više od Reala. Takođe, “kraljevski klub” više nije crna beštija za Atletiko nakon pobjede “kolčonerosa” u finalu Kupa prošle sezone, pa se u Madridu očekuje interesantan duel.

"Neće biti lako pronaći rješenja protiv taktički savršenog tima kao što je Atletiko. Ako budemo igrali sporo kao u Elćeu, biće puno problema", rekao je Karlo Anćeloti, trener Reala.

Barselona četiri sata prije madridskog derbija gostuje Almeriji.

Konte vraća Vučinića za derbi

Prema pisanju italijanskih medija, trener Juventusa Antonio Kontre vratiće u prvi tim Mirka Vučinića za sjutrašnji gradski derbi sa Torinom.

Crnogorski kapiten bio je žrtva rotacije u srijedu protiv Verone, zajedno sa Tevesom, Lihštajnerom, Bonućijem, Vidalom i Asamoom. Kako navodi “Tutosport”, Teves i Vučinić biće kombinacija u napadu.

Torino je, inače, stalna žrtva Juventusa. Posljednju pobjedu u gradskom derbiju u Seriji A “bikovi” su zabilježili davne 1995. godine...

Bonus video: