Interpol i Fifa zajedno protiv namještanja

Na radionici je zaključeno da sve interesne strane treba da se posvete preventivnom radu, prvenstveno kroz edukaciju svih aktera u ovom sportu i neposrednoj primjeni zakonskih propisa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2013. 20:53h

U Ljubljani je 24. i 25. septembra održana dvodnevna radionica u organizaciji Interpolovog Direktorata za izgradnju kapaciteta i edukaciju i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), čiji je domaćin bio Fudbalski savez Slovenije, a na kojoj su između ostalih učestvovali predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, FSCG, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije Interpola iz Podgorice .

Radionica je organizovana u sklopu desetogodišnje inicijative koju su pokrenuli Interpol i Fifa za razvijanje i implementaciju Programa treninga, edukacije i prevencije sa ciljem povećanja svijesti o pojavi namještanja mečeva i korupcije u fudbalu.

Ova regionalna radionica imala je za cilj osnaživanje odnosa između primjene zakona, sportskih akata, saveza, industrije klađenja i mnogih drugih faktora uključenih u prevenciju inflitracije kriminala u sport. Takođe, učesnici su nastojali da identifikuju postojeće praznine u međunarodnim procesima i kao i pozitivne primjere iz prakse za globalni integritet u sportskim inicijativama.

Na radionici je zaključeno da sve interesne strane treba da se posvete preventivnom radu, prvenstveno kroz edukaciju svih aktera u ovom sportu i neposrednoj primjeni zakonskih propisa.

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore će inicirati formiranje radnog tijela koje bi okupilo predstavnike svih institucija i organizacija koje imaju direktnu ili indirektnu vezu sa fudbalom, kako bi skrenula pažnju na sve negativne posledice ove pojave i implementirale edukativne aktivnosti.

"Ovakva pojava nije isključivo vezana za kršenje zakona i činjenje kriminalnog djela, već ovakve stvari ubijaju dušu fudbalu, njegovu etiku i neizvjesnost konačnog ishoda, što bi se dugoročno moglo odraziti i na popularnost ovog sporta. Da ne pominjemo kakve sve zamke vrebaju mlade igrače koji ponekad nijesu ni svjesni činjenice da su direktno ili indirektno uvučeni u prljavu rabotu, što često znači i prevremeno okončanje karijere. Svakako ćemo inicirati aktivnosti na edukaciji fudbalera zajedno sa ostalim akterima ovog sporta kod nas. Drago nam je da je Fudbalski savez Crne Gore čvrsto na stavovima borbe za regularnost takmičenja i ne sumnjam da će svi dati puni doprinos u prevenciji ove , za fudbal, pogubne stvari", kaže predsjednik SPFCG Željko Janović.

Bonus video: