Španski sociolog na centru „Vemblija” 11. oktobra

Maljenko je nekoliko puta je dijelio pravdu u “el klasiku”, posljednji put prošle sezone kada je Real u Kupu razmontirao Barselonu na “Nou Kampu” (3:1)
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 17:09h

Španac Alberto Undiano Maljenko sudiće meč Engleska - Crna Gora 11. oktobra na “Vembliju”, odlučujući kada su u pitanju ambicije selekcije Branka Brnovića da se plasira na Mundijal.

Komitet za takmičenje Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) odredio je da Maljenku asistiraju zemljaci Raul Kabanjero Martinez i Roberto Diaz Perez del Palomar, dok će ulogu četvrtog sudije obavljati Karlos Klos Gomez.

Komesar meča biće Holanđanin Martin Sturkenbom, a posmatrač suđenja Vaclav Krondl iz Češke.

Maljenko rođen je 8. oktobra 1973. godine u Pamploni, u španskoj pokrajini Navara, a po profesiji je sociolog. Suđenjem je počeo da se bavi 1994. godine, a čast da sudi u Primeri dobio je već u 26. godini.

Na listi Fife je od 2004. godine, kada je sudio utakmice Kupa Uefa i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006, da bi tri godine kasnije uvršten u Uefinu Elitnu listu.

Tada je debitovao u Ligi šampiona, a dijelio je pravdu i na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. Između ostalih, sudio je duel u grupi Njemačka - Srbija, kada je isključio napadača “pancera” Miroslava Klosea zbog dva žuta kartona, ali i svirao penal za Njemce zbog igranja rukom Nemanje Vidića.

Nekoliko puta je dijelio pravdu u “el klasiku”, posljednji put prošle sezone kada je Real u Kupu razmontirao Barselonu na “Nou Kampu” (3:1).

U Londonu je već sudio jedan bitan meč, revanš četvrtfinala Lige šampiona Čelzi - Mančester junajted 2011. godine, kada su “đavoli” slavili 1:0.

Tadašnji trener Čelzija Karlo Anćeloti žestoko je protestovao nakon meča, smatrajući da Maljenko nije svirao penal za Čelzi u finišu meča.

Crnoj Gori je prije tri godine na “Vembliju” sudio Njemac Manuel Grafe i fantastično odradio posao za nas. Crna Gora je bila maksimalno zaštićena u kolijevci fudbala, vidjećemo da li će tako biti i 11. oktobra 2013.

Crna Gora traži pobjedu na "Vembliju", u nekim srećnim kombinacijama i bod (ako Ukrajina izgubi od Poljske) kako bi sačuvala šansu da se plasira u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Bonus video: