"Gardijan": Tokom radova za SP u Kataru stradala 44 radnika iz Nepala!

Kako navodi "Gardijan", radnici su poginuli zbog nezgoda na poslu, kao i zbog srčanih problema, s obzirom da su se radovi obavljali po velikoj vrućini
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 13:58h

Prema pisanju britanskog "Gardijana", tokom radova na stadionima za Mundijal u Kataru 2022. u periodu od 4. juna prošle do 8. avgusta ove godine, stradala su 44 radnika porijeklom iz Nepala, uglavnom 20-godišnjaci.

Kako navodi "Gardijan", radnici su poginuli zbog nezgoda na poslu, kao i zbog srčanih problema, s obzirom da su se radovi obavljali po velikoj vrućini (na čak 50 stepeni).

Londonski list navodi da su ljudska i prava radnika u Kataru tokom priprema za Mundijal ozbiljno kršena, a da nekim radnicima nije isplaćena zarada mjesecima, a da su im čak, konfiskovani i pasoši.

"Htjeli bismo da odemo odavde, ali kompanija za koju radimo (Lusail Real Estate Company) nam to ne dozvoljava", rekao je jedan od nepalskih radnika, koji je tražio anonimnost zbog straha od novih odmazdi.

"Ako bismo pobjegli, postali bi ilegalci, i policija bi mogla da nas uhapsi i vrati kući u svakom momentu", ispričao je "Gardijanu" jedan od radnika.

Drugi radnik, 27-godišnji Ram Kumar Muhara je kazao da su svi koji rade na izgradnji stadiona primorani da "rade praznog stomaka 24 sata i spavaju po 12-oro u jednoj sobi".

"Kada sam se požalio, moj šef me napao i izbacio napolje, odbivši da me plati. Morao sam druge radnike da molim za malo hrane", rekao je Muhara.

Dok u Organizacionom komitetu Svjetskog prvenstva u Kataru kažu da su "duboko zabrinuti zbog ovih optužbi", i najavljuju da organi vlasti već vrše istrage o ovom slučaju, optužena kompanija Lusail Real Estate svaljuje krivicu na izvođače i podizvođače radova.

Iz ove kompanije navode da će ove optužbe shvatiti veoma ozbiljno, i "preduzeti sve neophodne korake kako bi se kaznili krivci, koji su porekršili zakon i ugovore o radu".

"Međutim, jedine žalopoljke kojima se u Kataru daje pažnja jesu teški klimatski uslovi pod kojima će na Svjetskom prvenstvu nastupiti igrači. Niko se, međutim, ne bavi time da su na izgradnji stadiona mnogi imigranti radili u smjenama koje traju osam puta više od samog trajanja utakmice", kazao je sekretar sindikata radnika Nepala.

Bonus video: