Potvrđena optužnica protiv Zdravka Mamića

Kako je danas prenijela agencija Hina, Optužno vijeće je optužnicu potvrdilo prošle nedjelje.
0 komentar(a)
Zdravko Mamić, Foto: Novosti.rs
Zdravko Mamić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 25.09.2013. 16:29h

Zagrebački opštinski krivični sud potvrdio je optužnicu protiv Izvršnog predsjednika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića, kojom se tereti da je uvredama na račun ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i srpske manjine, javno podsticao na nasilje i mržnju.

Kako je danas prenijela agencija Hina, Optužno vijeće je optužnicu potvrdilo prošle nedjelje.

Mamić je optužen sredinom juna, pošto je gostujući u radio emisiji "Pozitivni petak", 15. marta, svojim izjavama javno podsticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, iskazujući netrpeljivost i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Za to djelo predviđena je zatvorska kazna do tri godine, ali tužilaštvo predlaže da mu se izrekne kazna od godinu dana, koja bi bila zamijenjena društveno-korisnim radom.

Zbog uvreda na račun ministra Jovanovića, za kojeg je, između ostalog rekao da je "hrvatomrzac", "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao tegove", Mamić je istog dana bio uhapšen, a dan kasnije, nakon

cjelodnevnog ispitivanja, pušten je da se brani sa slobode.

Nekoliko dana nakon tog ispada, Mamić se putem jednih beogradskih novina izvinio svim Srbima koje su povrijedile njegove izjave i rekao da ima više prijatelja u Srbiji nego "cijela hrvatska vlada zajedno".

Bonus video: