Henes: Ozil je kao duh, sreća je da više ne igra

"Niko se nije zapitao zašto je igrao očajno u Rusiji. Njegovi pratioci po društvenim mrežama, a ima ih 35 miliona, s tim da oni naravno ne postoje u realnom svijetu, smatraju da je pružao odlične partije samo na osnovu toga što vide prost pas ka saigraču", poručio je Henes
4 komentar(a)
Mesut Ozil, Foto: Reuters
Mesut Ozil, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2018. 16:55h

Kada je njemačka javnost tražila da Mesut Ozil i Ilkaj Gindogan ne idu na Mundijal, jer su otišli kod Redžep Tajipa Erdogana i na društvenim mrežama napisali "naš predsjednik", Joahim Lev je stao u njihovu odbranu.

Selektor "elfa" je poručio da je vezista Arsenala nedodirljiv i da će kod njega uvijek biti starter, iako je cijeli svijet vidio da igra daleko ispod svog nivoa.

Njemci su u Rusiji doživjeli debakl, od "zlatne boginje" se oprostili kao posljednji u grupi, pa je iz naftalina odmah izvučena "afera Erdogan".

Mediji su napomenuli da je odlazak dvojice igrača kod turskog predsjednika pokvario atmosferu u timu, a veoma oštar u kritikama je bio i predsjednik Fudbalskog saveza Njemačke Rajnhard Grindel.

Sva ta gungula je uticala da Ozil u nedjelju u veoma opširnom pismu na Tviteru objavi kraj reprezentativne karijere i označi pojedine Njemce kao rasiste, kojima nije smetalo njegovo porijeklo dok je bilo rezultata.

Na reakcije javnosti nije trebalo dugo čekati. Možda i najoštrija je stigla iz usta čovjeka čija se riječ izuzetno cijeni u Njemačkoj, "alfe i omege" Bajerna Ulija Henesa.

"Drago mi je da je ova tragedija napokon gotova. On igra kao g.... već godinama, bio je kao duh. Posljednji put je uklizao prije Svjetskog prvenstva 2014. godine, pa se sad on i njegova us.... igra sakrivaju iza ove slike. I za loša izdanja krivi druge. Sve što radi na terenu su centaršutevi", oštro je rekao predsjednik Bavaraca, aludirajući na fotografiju na kojoj Ozil drži pehar namijenjen šampionu svijeta 2014. godine.

Teško da je samo Ozil kriv za debakl na Mundijalu, ali Henes ne mari za mišljenje dijela javnosti naklonjenog fudbaleru.

"Niko se nije zapitao zašto je igrao očajno u Rusiji. Njegovi pratioci po društvenim mrežama, a ima ih 35 miliona, s tim da oni naravno ne postoje u realnom svijetu, smatraju da je pružao odlične partije samo na osnovu toga što vide prost pas ka saigraču", poručio je Henes, a onda omalovažio asa ekipe iz Londona:

"Kad god smo igrali protiv Arsenala u Ligi šampiona, fokusirali smo se na njega, jer smo znali da je slaba tačka tog tima. Držaću se samo sporta, a sa te tačke gledišta, Mesut nije davao godinama ništa reprezentaciji i nije zaslužio mjesto!

Nije, naravno, samo Ozil kriv. Nigdje nije bilo ni asa Bajerna Tomasa Milera, ali je Lev uporno insistirao da njih dvojica moraju da igraju, baš kao i Marko Rojs.

Zbog Milera i Rojsa (jedan od rijetkih koji je zadovoljio), kao i Julijana Drakslera i Julijana Branta, u Rusiju nije vodio ni asa Mančester sitijaLiroja Sanea. Tu grešku u procjeni je bilo nemoguće ispraviti...

DFB: Nismo rasisti

Njemački fudbalski savez (DFB) je odbio optužbe Ozila, koji je rekao da više neće igrati za nacionalni tim jer se susreo sa rasizmom i nepoštovanjem njegovih turskih korijena.

"Odbacujemo navode kojima se DFB optužuje za rasizam. DFB je mnogo godina izuzetno uključen u intregraciju imigranata", stoji u saopštenju.

Portparolka Angele Merkel je saopštila da kancelarka poštuje odluku Ozila da se povuče iz reprezentacije i napomenula da je mnogo dao Njemačkoj.

Dodala je i da je velika većina od oko tri miliona Turaka, koji žive u Njemačkoj, integrisano u društvo.

Bonus video: