Sindikat i fudbaleri: Moramo da budemo ujedinjeni

Šest klubova je upoznato sa ciljevima i zadacima sindikata, načinu na koji funkcioniše i kako može da pomogne. Osnovni uslov je da se igrači ujedine - tako bi problemi brže rješavali
3 komentar(a)
Janović, Foto: SPFCG
Janović, Foto: SPFCG
Ažurirano: 20.09.2013. 12:52h

Fudbaler Mogrena Bracan Popović na svojoj koži osjetio je nepravdu - njemu i njegovom klupskom drugu Veselinu Bojiću ljetos nije dozvoljeno da treniraju sa prvim timom, već su radili odvojeno od ekipe, po najvećoj vrućini, na terenima na Jazu. Kada se u priču umiješao Sindikat profesionalnih fudbalera situacija se popravila...

"Nešto se promijenilo, sada treniramo sa ekipom, više nema one torture kao ljetos", kaže Popović.

Ostalo je još “samo” da se riješi problem finansijske prirode - dugovanja koja su se nagomilala mjesecima... Isti problem imaju svi fudbaleri Sutjeske, koji su prije tri dana počeli štrajk, a onda odlučili da odigraju meč Kupa i napravili grešku – eliminisani su od Jezera.

"Dogovorili smo se da idemo u Plav, jer smo smatrali da bi bila sramota da ne prođemo dalje. I šta se dogodilo - ušli smo u meč bez treninga, izgubili i napravili još veći problem sami sebi", kaže kapiten Jovan Nikolić.

Kapiten Sutjeske nije siguran da li će se on i njegovi saigrači vratiti u normalan ritam rada, i vjerovati obećanjima čelnika kluba, ili će do isplate dugovanja bojkotovati treninge.

"Vidjećemo šta će biti. Nadam se da će se obećanja ispuniti. Nisu problem plate, duguje nam se jedna i po, ali nismo dobili rate iz ugovora, kao i premije iz prošle sezone. Igrači su nezadovoljni, teško je igrati, ako nisi sto odsto skoncentrisan i zadovoljan", ističe Nikolić.

Upravo probleme ovakve vrste trebalo bi da riješi Sindikat profesionalnih fudbalera – član međunarodne FIFPro organizacije. Igrači šest crnogorskih klubova juče su upoznati sa ciljevima i zadacima sindikata, načinu na koji funkcioniše i kako može da pomogne. Osnovni uslov je da se igrači ujedine - ako bude tako problemi bi se brže rješavali.

"Neće, u tom slučaju, biti kao do sada - da se odugovlači sa rješenjem problema bilo kakve vrste. Moramo da budemo ujedinjeni, jer samo tako možemo da pomognemo svakom pojedincu, kome kasne plate, koji nema zdravstveno i penziono osiguranje, koji ima bilo kakav problem sa klubom. Igračima je danas objašnjeno šta mi možemo i zbog čega to radimo, imaćemo još sastanaka, edukacija o značaju i uticaju sindikata je početak", kaže Željko Damjanović, potpredsjednik SPFCG.

Predsjednik sindikata Željko Janović ponovio je da će se ova organizacija zalagati da klubovi prije početka sezone moraju da imaju obezbijeđena novčana sredstva za isplatu svih zarada i obaveza prema igračima.

"To smo već više puta pominjali kao ideju, smatramo da je to rješenje. Klubovi moraju da se uozbilje u poslovanju, u suprotnom - pojedinci ili čak cijeli klub – trebalo bi da se kazne. Fudbal više nije igra, već posao kao i svaki drugi. Od fudbala ljudi žive i hrane porodice", ističe Janović.

U “Crnoj knjizi Istočne Evrope”, publikaciji koju je objavila FIFpro organizacija navedeno je da 94 odsto fudbalera u Crnoj Gori ne prima plate na vrijeme, a da manje od šest odsto igrača dobija bonuse onako kako je predviđeno ugovorom.

Fer igra za fudbalere

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore izdao je prvi broj magazina “Fer igra”, koji će izlaziti jednom u tri mjeseca i koji će biti dodatna pomoć fudbalerima u rješavanju problema koje imaju sa klubovima, poslodavcima...

“Izdavanje ove revije je još jedan korak ka tome da se upoznate i približite Sindikatu profesionalnih fudbalera, organizaciji koja postoji zbog vas”, poručio je fudbalerima u uvodnoj riječi predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore Željko Janović.

U prvom broju magazina “Fer igra” može se, između ostalog, pročitati intervju sa Teom van Segelenom, generalnim sekretarom FIFPro, Međunarodnog sindikata profesionalnih fudbalera.

Bonus video: