Let Napolija preko Dortmunda, het-trik Mesija, Bazel šokirao Čelzi!

Sa tri gola protiv Ajaksa, Mesi stigao do 62 gola u Ligi šampiona. Murinjo i Jirgen Klop već u problemu
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 21:10h

Liga šampiona je tek počela, a dva velika trenera su već u problemu - Žozeu Murinju sa Čelzijem i Jirgenu Klopu sa Dortmundom predstoji trnovit put do osmine finala nakon poraza od Bazela i Napolija.

Salah i Štreler presudili Čelziju

Švajcarci su priredili pravi šok na "Stemford bridžu", prvorazdrednu senzaciju, nakon što su u nastavku preokrenuli vođstvo Čelzija i golovima Salaha i Štrelera, uz još nekoliko propuštenih šansi, nanijeli Murinju drugi uzastopni poraz, nakon subotnjeg potopa od Evertona u Premijer ligi.

"Ne, nisam šokiran. U fudbalu nekada dobijete, nekada izgubite. Naravno, nisam ni srećan. Napravili smo korak nazad i moramo da preuzmemo odgovornost. Do kraja je pet utakmica, naš cilj je da budemo među prva dva", rekao je Murinjo.

U Zapadnom Londonu je, međutim, sve manje optimizma.

“Kada je prošli put Murinjo osvajao trofeje sa Čelzijem, kao da smo osjećali u vazduhu da će se to dogoditi. Plašim se da se vremena mijenjaju”, napisao je za BBC bivši engleski reprezentativac Kris Vodl.

Čelzi će morati da se vadi u Gelzenkirhenu (Šalke u drugom meču grupe savladao Stetauu sa 3:0), te još jednom protiv Bazela, ali na "St.Jakob parku". A Švajcarci znaju kako protiv Engleza, i to vrhunskih klubova - prije dvije sezone su potpisali eliminaciju Mančester junajteda već u grupi Lige šampiona. Smiješi li se Čelziju ista sudbina?

"Komplimenti momcima, ali je dug put do kraja. Moramo da ostanemo fokusirani", kazao je Murat Jakin, trener Bazela.

Iguain i Insinje lansirali Napoli

Jirgen Klop je u još većem problemu - izgubio je od Napolija, dok je drugi favorit "grupe smrt", Arsenal, napravio veliki korak trijumfom na gostovanju Marseju.

Naravno, ništa nije gotovo, ali je pred finalistom Lige šampiona sada trnovit put do druge faze nakon lekcije od Benitesovog Napolija na uzavrelom “San Paolu”, gdje se slavlje sa tribina prenijelo na ulicej.

“Horor putovanje na jug", opisao je njemački "Kiker" šamar Borusiji u Napulju.

Baš tako, horor - "milioneri" su prvo primili gol od od strane bivšeg napadača Reala Iguaina (mala osveta za prošlogodišnje polufinale), potom su ostali bez bijesnog trenera Jirgena Klopa, a onda, još gore, bez golmana Vajdenfelera, koji je intervenisao rukom van šesnaesterca.

"Ovo je zasluga svih igrača na terenu. Naša ideja je da se ne plašimo nikaga i moje je zadovoljstvo što sam vidio ekipu koja grize do kraja", blistao je Rafa Benites.

Motivisani Napolitanci iskoristili su igrača više da naprave još veći pritisak, a onda zapečate utakmicu - kada je Insinje u 67. minutu skinuo paučinu na gol iz slobodnog udarca, "San Paolo" je proključao poput Vezuva.

Volkot i Remzi osvojili “Velodrom”

"Svaki poraz boli, naročito ovaj koji može skupo da nas košta. Mislim ipak da nije vrijeme za kritike, već za ujedinjenje. Izgubili smo od jakog tima, protiv kojeg je bilo teško igrati sa igračem manje" - ocijenio je Nuri Sahin, vezista Dortmunda.

Statistika kaže da je Dortmund zaslužio remi (čak 13 udaraca na gol Pepea Rejne) ali u realnosti nije bio ni blizu. Autogol Zunige za 1:2 stigao je prekasno...

Dok je Borusija patila u Napulju, Arsenal je strpljivo osvajao “Velodrom” - Volkot i Remzi su golovima u drugom poluvremenu najavili veće domete “tobdžija” od pukog prolaska grupe.

"Bilo je teško na početku, Marsej je bio bolji, ali smo rasli kako je tekla utakmica. Ovo je važna pobjeda za samopouzdanje, posebno zbog toga što je stigla u gostima. Pokazali smo mentalitet - izjavio je Arsen Venger.

U grupi G, Atletiko Madrid je sjajne partije iz Primere prenio na Ligu šampiona, pošto je na “Visente Kalderonu” stradao Zenit. Porto je, s druge strane, golom Luća Gonzalesa slavio u Beču protiv debitanta Austrije.

Mesi grabi ka Raulu

Nakon kraćeg prekida, uslovljenog ljetnjom pauzom, prvo kolo Lige šampiona potvrdilo je ono što se odavno znalo - da su Mesi i Kristijano Ronaldo najbolji fudbaleri u Evropi.

Dan nakon što je Portugalac sa tri gola razmontirao Galatasaraj u Istanbulu, četvorostruki uzastopni dobitnik Zlatne lopte uzvratio je protiv Ajaksa istom mjerom (tri gola za 4:0).

"Grupna faza Lige šampiona je uvijek komplikovana, znali smo to prije početka. Nama treba malo vremena da se priviknemo na filozofiju novog trenera Tate Martina, ali nam ide sve bolje. Večeras smo bili naročito dobri u drugom poluvremenu", kazao je Mesi.

Argentinac hita ka Raulu - napadač Barse je sinoćnjim het-trikom stigao do 62. gola u Ligi šampiona, što je za devet pogodaka manje od rekordnog skora legendarnog napadača Reala. Možda već ove sezone Liga šampiona dobije novog najboljeg strijelca ikada...

A dok je Mesi punio Ajaks, Milan se mučio sa Seltikom na “San Siru”. Ipak, pobjeda od 2:0, izborena tek u posljednjih deset minuta, za Alegrija je vrijednija nego bilo koja druga.

"Ovo nas je ojačalo, osim što nam je donijelo bodove. Imali smo sreće, ali to je sastavni dio fudbala", kazao je Najdžel de Jong, vezista Milana.

Škoti su imali više od igre i bolje šanse od Milana, a onda su presudili sami sebi - Izagire je u 82. minutu postigao autogol. Dokusurio ih je Muntari...

Rezultati:

Grupa E

Čelzi - Bazel 1:2

Oskar 45 - Salah 71, Štreler 81

Šalke - Steaua 3:0

Učida 67, Boateng 78, Draksler 85

Grupa F

Olimpik Marsej - Arsenal 1:2

Aju 90 (penal) - Volkot 65, Remzi 84

Napoli - Borusija Dortmund 2:1

Iguain 29, Insinje 67 - Zunjiga 87(autogol)

Grupa G

Atletiko Madrid - Zenit 3:1

Miranda 40, Arda Turan 64, Baptistao 80 - Hulk 58

Austrija - Porto 0:1

Lućo Gonzales 55

Grupa H

Barselona - Ajaks 4:0

Mesi 22, 55, 75, Pike 69

Milan - Seltik 2:0

Zapata 81, Muntari 86

Galerija

Bonus video: