„Milioneri” u grotlu Vezuva

Napoli i Borusija imaju sve same pobjede u svojim prvenstvima na početku nove sezone (Borusija pet, Napoli tri), postigli su ukupno 24 gola na osam mečeva (Njemci 15, Italijani devet).
1 komentar(a)
Borusija Dortmund, Foto: Beta AP
Borusija Dortmund, Foto: Beta AP
Ažurirano: 18.09.2013. 12:36h

Groznica Lige šampiona ponovo trese Napulj, a start nove sezone nije mogao da bude spektakularniji - podno Vezuva stiže Borusija Dortmund, aktuelni vicešampion i jedan od najatraktivnijih timova u Evropi.

"Fascinantno je suočiti se sa Napolijem, jer je to tim velikog, najvećeg i neponovljivog Dijega Maradone. Fascinantno je suočiti se sa takvim navijačima, koje ćemo čuti i prije utakmice, ispred našeg hotela", najavio je večerašnje gostovanje na jugu Italije trener „milionera” Jirgen Klop.

Sudar aktuelnih lidera Serije A i Bundes lige obilježiće veče Lige šampiona u kojem će krenuti i Murinjov Čelzi (kući sa Bazelom), ali i Mesi i Barselona, koji u sudaru dva tima stvorena na filozofiji Johana Krojfa dočekuju Ajaks.

Napadački fudbal

Napoli i Borusija imaju sve same pobjede u svojim prvenstvima na početku nove sezone (Borusija pet, Napoli tri), postigli su ukupno 24 gola na osam mečeva (Njemci 15, Italijani devet).

Sastaju se dva tima čija je filozofija - napadački fudbal. Trener „milionera” Jirgen Klop uvijek je volio da igra tako, dok je strateg Napolitanaca Rafa Benites igru svog tima podredio ogromnom potencijalu u napadu.

"Lijepo je igrati u ovakvom sistemu. Za samo dva mjeseca vide se rezultati Benitesovog rada", rekao je ofanzivni vezista Napolija Marek Hamšik za „Gazetu delo sport”.

"Sada više držimo loptu i agresivniji smo. Više ne čekamo protivnike, već ih napadamo. Benites je uveo radikalne promjene", dodao je slovački fudbaler.

Napolitanci su lideri Serije A prvi put nakon 23 godine, još od ere Maradone. Očekuje se da navijačka euforija u gradu, na stadionu „San Paolo” dostigne kulminaciju kada sudija Pedro Proensa da znak za početak meča protiv tima koji je prije samo tri dana u Bundes ligi dao Hamburgeru šest golova (6:2).

"Igrali smo spektakularno u napadu, bilo je zabavno gledati naše napadače", kazao je Klop.

On, međutim, u Napulju očekuje mnogo težu utakmicu.

"Liga šampiona je potpuno drugačije takmičenje od Bundes lige, ali mi smo spremni!"

Arsenal na „Velodromu”

U istoj, grupi F, koja je odmah nakon žrijeba proglašena „grupom smrti”, Arsenal počinje misiju od Marseja i „Velodroma”, gdje će ga čekati motivisani Olimpik.

"Sjećate se našeg gostovanja Bajernu u osmini finala prošle sezone? Svi su očekivali da izgubimo 6:0 ili 7:0, a mi smo dobili i bili blizu da ih izbacimo. Prošle sezone smo imali dobre rezultate na gostovanjima i sada s pravom možemo da kažemo da svuda možemo da pobijedimo kada smo pobijedili Bajern u Minhenu", rekao je Arsen Venger, koji se posebno uzda u „kapitalca” dovedenog posljednjeg dana prelaznog roka, Mesuta Ozila.

Mesi: Ko nam garantuje da prolazimo grupu

Ako je grupa F proglašena „grupom smrti”, onda bi grupa H mogla da se nazove „grupom šampiona”.

U njoj su, naime, četiri bivša pobjednika Lige (Kupa) šampiona - Barselona, Milan, Ajaks i Seltik.

Katalonci kreću sa svog stadiona, a protivnik je Ajaks.

"Neće biti lako. Od nas svi očekuju da osvojimo Ligu šampiona, a niko nam ne garantuje da ćemo proći grupu! Pogledajte, sve su to vrhunski, istorijski klubovi. Sa Milanom i Seltikom smo igrali prošle sezone, i od jednih i od drugih smo po jednom izgubili. Sa Ajaksom nismo igrali, ali gledali smo ih. Nema nepoznanica", kazao je Mesi, najbolji igrač Barselone.

Argentinac tvrdi da su Katalonci gledali kasete, a trener Ajaksa Frank de Bur se nada da među njima nije bilo CD-a sa posljednje utakmice protiv Cvolea, koju su „kopljanici” jedva dobili 2:1.

"Ako je kojim slučajem Mesi gledao taj snimak, sumnjam da će biti zabrinut. Imali smo mnogo sreće. Protiv Barselone moramo da odigramo mnogo bolje, jer su Katalonci za tri ili četiri nivoa ispred naših protivnika u Holandiji. Treba vjerovati u senzaciju", rekao je De Bur, koji je od 1999. do 2003. nosio dres Barselone.

Bolnica na „San Siru”

Desetkovani Milan, bez povrijeđenih Kake, El Šaravija, Abatea, Bonere i Pacinija, dočekuje Seltik na „San Siru”. Sedmostruki evropski prvak pokušaće pobjedom na napravi prvi korak ka drugoj fazi i olakša sebi posao pred mečeve sa Barselonom.

"Znam kojim igračima raspolažem, imaćemo svježe i spremne fudbalere za veoma važnu utakmicu", kazao je trener Milana Masimilijano Alegri.

Milanezi imaju samo jednu pobjedu u prva tri kola Serije A (u subotu jedva izvukli remi sa Torinom), za razliku od ekipe Seltika, koja je slavila četiri puta u prvih pet kola škotske Premijer lige.

"Toliko smo željeli Ligu šampiona uoči onog teškog revanša sa Šahtjorom iz Karagandija, a sad je došlo vrijeme da uživamo. To, međutim, ne znači da ćemo biti opušteni", kazao je Nil Lenon, trener „kelta”.

Grupa E

Šalke - Steaua, Čelzi - Bazel

Grupa F

Marsej - Arsenal, Napoli - Borusija D

GRUPA G

Austrija - Porto, Atletiko M. - Zenit

GRUPA H

Milan - Seltik, Barselona - Ajaks

Bonus video: