Lovi pozvao Fifu da ne žuri sa odlukom o promjeni termina SP

"Ako bi se Svjetsko prvenstvo održalo u sred takmičarske sezone u Australiji, to ne bi uticalo samo na tekuću sezonu, nego i na one koje slijede", rekao je on
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 09:13h

Predsjednik Fudbalskog saveza Australije (FFA) Frenk Lovi pozvao je danas Svjetsku fudbalsku federaciju (Fifa) da ne žuri sa odlukom o promjeni termina održavanja Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru i dodao da bi, ako se to dogodi, ostalim kandidatima koji su izgubili na glasanju trebalo platiti kompenzaciju.

Za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine, pored Katara, kandidovali su se Australija, Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, a Fifa je krajem decembra 2010. godine odlučila da organizaciju takmičenja dodijeli Kataru, uprkos temperaturama koje ljeti u toj zemlji dostižu i 50 stepeni.

Mnogi fudbalski savezi pozvali su Fifu da pomjeri termin održavanja Mundijala na zimu, kada su u Kataru niže temperature.

Lovi je rekao da bi brza odluka Fifa o tome "mogla da pogorša ionako lošu situaciju".

On je istakao da bi u zemljama u kojima se igra profesionalna fudbalska liga raspored bio srušen i da bi trebalo da im se plati kompenzacija.

"Fudbalsko prvenstvo u Australiji održava se tokom ljeta, kako bi se izbeglo sudaranje sa ostalim fudbalskim ligama. Ako bi se Svjetsko prvenstvo održalo u sred takmičarske sezone u Australiji, to ne bi uticalo samo na tekuću sezonu, nego i na one koje slijede", rekao je on.

"To bi uticalo na klubove, sponzore, televizijske kuće, fudbalere I navijače", dodao je Lovi.

Australija je u kandidaturu uložila 43 miliona australijskih dolara, odnosno 25,18 miliona funti, a Lovi je rekao da je FFA kontaktirao predsjednika Fifa Sepa Blatera, kako bi objasnio "u kakvoj se poziciji Australija nalazi".

"Australija je mnogo uložila i cijela zemlja je stala iza kandidature. Pošto su se pojavile spekulacije o promjeni termina, koja bi uticala na sve zemlje koje su se kandidovale, morali smo javno da iznesemo svoj stav", rekao je Lovii.

Bonus video: