Pišu li Pep i Bajern istoriju?

"Čini mi se da se osjećamo previše udobno na terenu, nikako da izađemo iz letargije i vratimo strast i emociju. Nema fantazije u igri", kaže sportski direktor Bajerna Matijas Zamer
5 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2013. 13:28h

Bajernova snaga je prošle sezone impresionirala svijet, nadmoć Bavaraca je krunisana i trofejima, ali je sada na velikom ispitu - velikan iz Minhena s novim trenerom Pepom Gvardiolom želi da postane prvi tim u Ligi šampiona koji je odbranio titulu.

Igrački, Bajern je u odnosu na prošlu sezonu još jači (otišao je Mario Gomes, stigli su Mario Gece i Tijago Alkantara), ali je start ove najavio da Gvardioli treba vremena da stvori ono što je imao Jup Hajnkes - paklenu mašineriju koja ruši sve, koja Barseloni u polufinalu bez problema da sedam golova...

A, da više ništa nije isto u Minhenu jasno je stavio do znanja i sportski direktor Matijas Zamer poslije pobjede nad Hanoverom u subotu.

"Čini mi se da se osjećamo previše udobno na terenu, nikako da izađemo iz letargije i povratimo onu strast i emociju. Nema fantazije u našoj igri", rekao je Zamer, ali i pojasnio da je ovo „novi Bajern”.

"Prošle godine smo osvojili pet trofeja, Frank Riberi je bio evropski fudbaler godine, možda dobije i Zlatnu loptu. Ali, krenuli smo od nule, sa novim trenerom, koji privlači pažnju i sve se svodi na priče o Pepu".

"Možda nas je to i uspavalo, jer čini mi se da svi u klubu snose manju odgovornost od Pepa. A to ne smije da bude tako, niko od nas ne smije da se krije, već da pomogne ekipi", kazao je Zamer.

Kako god, Bajern će pokušati da ulove svi ove sezone, posebno se za napad spremaju Real Madrid, Barselona, kao i Čelzi sa povratnikom Žozeom Murinjom.

"Jurimo desetu titulu prvaka Evrope. Znam da navijači žive za to", istakao je trener Reala Karlo Anćeloti.

Murinjo s Čelzijem nijednom nije mogao više od polufinala u ovom takmičenju, a svi znaju da se Specijalni na Ostrvo nije vratio samo da bi osvojio Premijer ligu.

"Trofej Lige šampiona sa Čelzijem? Bio bi to nevjerovatan osjećaj", rekao je Portugalac.

Bajern je po bukmejkerima favorit da odbrani titulu - kvota na trijumf Bavaraca se kreće od četiri do četiri i po. Potom se najveće šanse daju Barseloni (kvota nešto veća od pet), Realu (šest) i Čelziju (između devet i 11).

Favorit iz sjenke je Borusija, finalista iz prošle sezone, koja po bukmejkerima ima iste šanse kao i Mančester junajted (kvota 15), a potencijalnu opasnost za najkvalitetnije ekipe predstavljaće Vučinićev Juventus i Jovetićev Mančester siti (17), te Arsenal (29), Atletiko Madrid (34), Milan i Napoli (41)...

Pored tandema asova naše reprezentacije, Crnu Goru će u elitnom takmičenju predstavljati i Stefan Nikolić, napadač rumunske Steaue.

Ove sezone će u Ligi šampiona nastupiti 14 klubova koji su bili prvaci Evrope - Real Madrid, Milan, Bajern, Barselona, Juventus, Mančester junajted, Seltik, Borusija Dortmund, Ajaks, Čelzi, Benfika, Marsej, Porto i Steaua.

Prvo kolo bi trebalo da obilježe okršaji u grupi F - Napoli u srijedu dočekuje Borusiju i svi očekuju paklen meč na „San Paolu”, baš kao i na „Velodromu” u Marseju gdje stiže Arsenal.

Bajern u odbranu titule kreće sjutra veče duelom sa CSKA iz Moskve na „Alijanc areni”, Real ide Galatasaraju, a Barselona na „Nou Kampu” igra sa Ajaksom...

Finale Lige šampiona će se igrati 24. maja na stadionu „Luš” u Lisabonu.

SJUTRA - GRUPA AMančester j. - BajerSosijedad - Šahtjor

GRUPA BGalatasaraj - Real MadridKopenhagen - Juventus

GRUPA CBenfika - AnderlehtOlimpijakos - PSŽ

GRUPA DBajern - CSKA MoskvaPlzenj - Mančester siti

SRIJEDA - GRUPA EŠalke - SteauaČelzi - Bazel

GRUPA FMarsej - ArsenalNapoli - Borusija D.

GRUPA GAustrija - PortoAtletiko M. - Zenit

GRUPA HMilan - SeltikBarselona - Ajaks

GRUPA A

Bonus video: