Brnović: Utakmica naših života

Crna Gora je spremna da odigra najbolju utakmicu do sada, kaže selektor Branko Brnović uoči puta na “Vembli” narednog mjeseca i odlučujuće utakmice u kvalifikacijama
49 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2013. 12:07h

Crna Gora je spremna da odigra najbolju utakmicu do sada, kaže selektor Branko Brnović uoči puta na “Vembli” narednog mjeseca i odlučujuće utakmice u kvalifikacijama.

Nakon (očekivanog) remija u Kijevu između Ukrajine i Engleske, Crnu Goru samo pobjeda na kultnom stadionu, protiv najstarije i jedne od najboljih reprezentacija u Evropi, ostavlja u trci za plasman na Mundijal.

Nemoguća misija ili ne, tek Brnović obećava borbu do posljednjeg daha.

"Samo bi lud prijetio Englezima na “Vembliju”. Nećemo prijetiti ni mi, iako smo već tri puta odigrali neriješeno i pokazali da možemo da igramo sa njima. Siguran sam da u našoj ekipi nema fudbalera koji neće dati maksimum, jer svi znamo šta nam znači ta utakmica. Biće to meč naših karijera, možda i naših života i ubijeđen sam da će u takvim okolnostima fudbaleri odigrati najbolju utakmicu do sada. Da li će i koliko to dovoljno, vidjećemo na kraju", rekao je Brnović.

Drugi crnogorski odlazak na „Vembli”, nakon remija u oktobru 2011. godine, Brnović gleda iz još jednog, specifičnog ugla.

"Rekao sam to nakon utakmice u Poljskoj, ništa se ne mijenja ni nakon remija u Kijevu: ima li išta ljepše za malu i jednu od najmlađih reprezentacija u Evropi nego da o plasmanu na Mundijal odlučuje na najvećem i najpoznatijem stadionu, protiv najstarije reprezentacije. Da nam je to neko ponudio prije početka kvalifikacija, mnogi bi se smijali. Ovakvu utakmicu na “Vembliju” doživljam i kao nagradu za fudbalere, za sve što su pokazali i uradili do sada", kaže Brnović.

Pod većim pritiskom su Englezi, ističe crnogorski selektor.

"Engleska mora da ide na pobjedu, jer bi čak i remi mogao da ih poremeti, dovede ih u situaciju da odlučuju u posljednjem kolu sa Poljskom. Moramo i mi, ali naša pozicija je malo drugačija. Oni su favoriti, a mi ćemo pokušati da ih iznenadimo. I budite ubijeđeni da Englezima neće biti lako".

Postoje kombinacije po kojima bi i bod na “Vembliju” odgovarao Crnoj Gori, što je mnogo kraći put do baraža ili prvog mjesta.

"Toliko je kombinacija da je najpametnije ne razmišljati o tome, već se koncentrisati samo na utakmicu. Jer, mi sa bodom u Londonu i pobjedom nad Moldavijom možemo da budemo prvi, ali i treći, a to najbolje govori. Zato se ne opterećujemo kombinacijama, već ćemo pokušati da odigramo najbolji meč do sada".

Iako je do puta u kolijevku fudbala ostalo još 30 dana, Brnović već zna šta smije, a šta ne smije na “Vembliju”.

"Nećemo se zalijetati, ne smijemo da se zalijećemo. Moramo da odigramo čvsto i odgovorno. Najvažnije je da ne primimo gol na početku, jer smo maltene u svakoj utakmici do sada prvih 10 minuta igrali u nekom grču i vrijeme je da se to promijeni. Mnogo je važno i da igrači budu zdravi, a raduje me činjenica da će vjerovatno svi imati klub", zaključuje Brnović.

Crna Gora gostuje na “Vembliju” 11. oktobra, a četiri dana kasnije čeka Moldaviju u Podgorici.

Bila bi tragedija da nas eliminiše jedan poraz

Bila bi tragedija da nas eliminiše jedan poraz. Teoretski, Crna Gora može da bude eliminisana i ako osvoji bod na “Vembliju” i savlada Moldaviju u Podgorici. U toj varijanti, ispala bi reprezentacija koja je doživjela samo jedan poraz u grupi (od Ukrajine), koja je slavila u Kijevu, koja je oba puta pobijedila Moldavce... "Takav epilog mi nam mnogo teško pao, a što je najgore, može da se dogodi. Vjerujem da bi to bio prvi slučaj u istoriji da reprezentacija bude treća zbog jednog poraza. Koštalo bi nas jedno loše poluvrijeme protiv Ukrajine, zaprvo tri pogrešna šuta", ističe Brnović.

Uz nadu da će Crna Gora ipak obezbijediti plasman u baraž, sa bodom ili tri na “Vembliju”, Brnović kaže da će pružiti ruku fudbalerima, šta god da se dogodi u oktobru. "Oni su već opravdali moje povjerenje"!

Bonus video: