Oktobarski pakao u nekoliko grupa

U nekoliko grupa tek treba da se odmota klupko, a najviše u grupi H, u kojoj je Crna Gora: dva kola prije kraja, čak četiri tima mogu da osvoje prvo mjesto
12 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2013. 00:46h

Dva kola prije kraja kvalifikacija samo su dva tima iz evropske zone osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo - Italija i Holandija.

Potvrdu puta u Brazil čekaju Španija, Belgija, Njemačka i Švajcarska, dok su Bosna i Hercegovina i Rusija veoma blizu tog plasmana.

U nekoliko grupa tek treba da se odmota klupko, a najviše u grupi H, u kojoj je Crna Gora: dva kola prije kraja, čak četiri tima mogu da osvoje prvo mjesto! Pravi pakao, ali kada je u pitanju borba za drugu poziciju i plasman u baraž, vlada u još nekoliko grupa.

Drugo mjesto ne mora da donese doigravanje, jer najslabiji drugoplasirani ne ide u baraž. Dva kola prije kraja najgore stoji drugolasirani u grupi B, trenutno je to Bugarska, koja ima samo sedam bodova.

GRUPA A

Samo dva tima su u igri, ostali su otpali. Belgija je na milimetar od prvog mjesta, jer ima pet bodova više od Hrvatske i dovoljno joj je da remizira u Zagrebu narednog mjeseca da osigura Mundijal. Da bi bila prva, Hrvatska mora da pobijedi Belgiju i Škotsku u Glazgovu, te da se nada da će Belgijanci izgubiti kući od Velsa. U svakoj drugoj varijanti, “vatreni” će u baraž.

GRUPA B

Italija je pobjedom nad Češkom u Torinu osigurala Mundijal, ujedno i ubila posljednju nadu “knedličkama” da mogu do drugog mjesta.

Za baraž konkurišu drugoplasirana Bugarska, trećeplasirana Danska, čak i Jermenija. Bugari imaju bod više od Danske i predstoji im gostovanje Jermeniji i meč kod kuće sa Češkom. Danci se nadaju makar jednom kiksu Bugara, ali i pobjedama kod kuće nad Italijom i Maltom.

GRUPA C

Nevjerovatan povratak Šveđana protiv Njemačke u gostima (4:4 nakon 4:0) druži ovu grupu još uvijek otvorenom, ali je “pancerima” vjerovatno dovoljan i bod kod kuće sa Irskom da obezbijede Mundijal, jer imaju mnogo bolju gol-razliku od Švedske.

Trećeplasirana Austrija ima tri boda manje od Švedske i može da obezbijedi baraž ako narednog mjeseca slavi u gostima protiv Ibrahimovića i društva, a potom i pobijedi Farska Ostrva, jer ima odličnu gol-razliku.

Irci moraju da pobjede Njemačku i Kazahstan, da se nadaju da će Švedska izgubiti oba meča, da se nadaju i da će Farani pobijedi Austriju... Samo tako imaju šansu da budu drugi i to pomoću gol-razlike.

GRUPA D

Holandija je osigurala prvo mjesto i put u Brazi, za drugu poziciju konkurišu tri tima. Mađarska ima 14, a Turska i Rumunija po 13 bodova. Turci imaju najbolju gol-razliku od tri pomenuta tima.

Do kraja kvalifikacija, Rumuni imaju najbolji raspored, jer jedini ne igraju sa Holandijom, već gostuju Andori i čekaju Estoniju. Mađari gostuju Holandiji, pa čekaju Andoru, dok Turska Fatiha Terima čeka Holanđane i putuje u Estoniju. Ako Holanđani budu “zapeli”, Rumuni su najbliži drugoj poziciji...

GRUPA E

Švajcarski su odmakli i samo ih čudo odvaja od Svjetskog prvenstva. Imaju pet bodova više od drugoplasiranog i ubjedljivo bolju gol-razliku od ostalih ekipa. Za matematički plasman trebaju im dva boda iz mečeva u Albaniji i kod kuće sa Slovenijom, a vjerovatno će biti dovoljan i samo jedan.

Za drugo mjesto je prava gužva: Island ima 13, Slovenija 12, Norveška 11, a Albanija 10 bodova. Teoretski, svi mogu u baraž...

Najbiži je Island, koji dočekuje Kipar i gostuje Norveškoj. Slovenija ima teži put, jer uz bod manje od Islanda ima gostovanje Švajcarcima i meč kod kuće sa Norveškom. Norvežani igraju sa direktnim rivalima i ako ih pobijede, zauzeće drugo mjesto.

GRUPA F

Mrtva trka između Rusije (18) i Portugala (17 bodova), dok trećeplasirani Izrael (12) opstaje samo zahvaljujući matematici.

Četa Fabija Kapela ima sve u svojim rukama, jer ako slavi u gostima protiv Luksemburga i Azerbejdžana, plasiraće se na Mundijal. Portugalci se nadaju makar jednom remiju Rusije i pobjedama nad Izraelom i Luksemburgom kod kuće.

GRUPA G

Bosna i Hercegovina je pobjedom u Slovačkoj završila najveći dio posla. Ekipa Safeta Sušića sada se sama pita i osiguraće Svjetsko prvenstvo ako pobijedi Lihtenštajn kod kuće i Litvaniju u gostima, jer ima mnogo bolju gol-razliku od Grčke (oba tima imaju po 19 bodova).

Bosanci čak i mogu da remiziraju u Litvaniji ako Slovaci zakinu Grke u Atini. Slovačka je, međutim, i matematički otpala...

GRUPA H

Najveća misterija: Čak četiri tima mogu da završe na prvom mjestu. Najbliža je Engleska, koja ima bod više od Ukrajine i Crne Gore i plasiraće se na Mundijal ako pobijedi dva preostala meča na “Vembliju”, sa Crnom Gorom i Poljskom.

Ukrajinci čekaju Poljsku i gostuju San Marinu i sa pobjedama će osigurati drugo mjesto, jer imaju puno bolju gol-razliku od Crne Gore.

Crna Gora bi pobjedama nad Engleskom i Moldavijom osigurala drugo mjesto, baš kao i Poljska ako slavi u Kijevu i Londonu. I Crna Gora i Poljska sa pobjedama mogu da završe kao prve, ako se poklope drugi rezultati...

GRUPA I

Sve je jasno, iako Francuska matematički još uvijek može da pretekne Španiju. Dva tima imaju po 16 bodova, ali “furija” meč manje i bolju gol-razliku. Svjetski i evropski prvaci čekaju Bjelorusiju i Gruziju i dovoljna su im četiri, a vjerovatno i tri boda...

Ko je sve završio i ko se sve nada

Već su se kvalifikovali: Brazil (domaćin), Argentina, Australija, Kostarika, Iran, Italija, Japan, Holandija, Južna Koreja, SAD.

Osigurali najmanje baraž: Belgija, Njemačka. Osigurali jedno od prva dva mjesta: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska, Grčka, Španija.

Mogu da osvoje grupu: Engleska, Island, Izrael, Crna Gora, Poljska, Portugal, Rusija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Ukrajina.

Mogu u baraž: Albanija, Jermenija, Austrija, Bugarska, Češka, Danska, Mađarska, Norveška, Republika Irska, Rumunija, Turska.

Galerija

Bonus video: