Mihal Bilek napustio Češku, Trapatoni Irsku

Bilek je bio selektor Čeha i u baražu za Evropsko prvenstvo kada je njegova reprezentacija bila bolja od Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 13:28h

Selektor Češke Mihal Bilek podnio je ostavku nakon poraza od Italije (2:1) kojim su Česi gotovo sigurno ostali bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014.

"Nisam ostvario cilj koji smo postavili i zbog toga nudim ostavku. Želio sam plasman na Svjetsko prvenstvo, a kako nisam uspio odlazim," poručio je Bilek.

Bivši vezni igrač, koji je igrao na prvenstvu svijeta u Italiji 1990. godine, preuzeo je češku selekciju prije četiri godine nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2010.

Dva kola prije kraja kvalifikacija Češka je na četvrtom mjestu grupe B sa devet bodova.

Prvo mjesto i direktan plasman na SP osigurala je Italija koja ima 20 bodova, na drugom mjestu je Bugarska sa 13 bodova, dok je treća Danska sa 12 bodova.

Češka još ima teoretske šanse da osvoji drugo mjesto koje donosi baraž, ali treba da pobijedi Maltu i Bugarsku, s tim što Bugari i Danci morajuda izgube obje preostale utakmice.

Bilek je bio selektor Čeha i u baražu za Evropsko prvenstvo kada je njegova reprezentacija bila bolja od Crne Gore.

Istovremeno, oproštaj Republike Irske od Mundijala označio je i kraj saradnje sa Đovanijem Trapatonijem.

Italijan i Fudbalska asocijacija Irske (FA) dogovorili su raskid saradnje čim se završe kvalifikacije.

“Fudbalska asocijacija, Đovani Trapatoni njegov pomoćnik Marko Tardeli su nakon sastanka odlučili da sporazumno raskinu saradnju”, stoji u saopštenju FA.

Popularni Trap je napustio Irce poslije pet godina i četiri mjeseca.

“Idem sa suzama u očima. Bilo je puno emocija tokom pet godina. Došli smo na korak od Mundijala 2010, ali smo pokradeni, a potom smo otišli na Euro poslije 24 godine čekanja. U ovim kvalifikacijama nismo ni imali sreće... Ne žalim, avantura je zavšena, ali završena je s puno ljubavi”, kazao je Trapatoni.

Bonus video: