Argentina osigurala put u Brazil

"Gaučose" su do trijumfa u Asunsionu predvodili dvostruki strijelac Lionel Mesi (oba puta iz penala), te Serhio Aguero, Anhel di Marija i Maksi Rodriges
1 komentar(a)
Argentina, Foto: Beta/AP
Argentina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.09.2013. 09:18h

Pobjedom od 5:2 na gostovanju Paragvaju Argentina je postala prva reprezentacija iz Južne Amerike koja se kvalifikovala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Gaučose" su do trijumfa u Asunsionu predvodili dvostruki strijelac Lionel Mesi (oba puta iz penala), te Serhio Aguero, Anhel di Marija i Maksi Rodriges.

"Možda se čini da smo lako stigli do pobjede, ali Pargavaj je izuzetno neugodan tim. Znali smo da će biti teško, posebno što je teren bio u očajnom stanju. Plasman na Mundijal je nagrada za sve dobro što smo učinili u ovim kvalifikacijama", rekao je Mesi.

Važne bodove u borbi za SP je osvojio i prvak Južne Amerike Urugvaj koji je u Montevideu pobijedio Kolumbiju sa 2:0.

Domaćin je tek u završnici slomio goste golovima Edinsona Kavanija i Kristijana Stuanija (80).

Ekvador je osvojio bitan bod na gostovanju u Boliviji, dok je Venecuela pobijedila Peru sa 3:2.

Argentina ima sa 29 bodova, na drugom mjestu je Kolumbiju sa 26, Čile ima 24, a četvrtu poziciju, posljednju koja direktno vodi na SP, drži Ekvador sa 22 boda.

Toliko ima i Urugvaj na petom mjestu koje osigurava dodatne kvalifikacije i sudar sa Jordanom. U igri za plasman na Mundijal je i Venecuela na šestom mjestu sa 19 bodova.

Osim domaćina Brazila, te već pomenute Argentine, vizu za Svjetsko prvenstvo su izborili Japan, Australija, Iran, Južna Koreja, Italija, Holandija, SAD i Kostarika.

Rezultati

Urugvaj - Kolumbija 2:0 (Kavani 77, Stuani 81)

Bolivija - Ekvador 1:1 (Araskaita 47 - Kaisedo (penal) 58)

Paragvaj - Argentina 2:5 (Nunjes 17, Crus 86 - Mesi 12 (penal), 53 (penal), Aguero 32, Di Marija 50, Rodriges 90)

Venecuela - Peru 3:2 (Rondon 37, Gonzales 62 (penal), Otero 77 - Urtado 20, Sambarno 88).

Bonus video: