Albion igra za sebe i „sokole”

Eventualna pobjeda sastava Roja Hodžsona dala Crnoj Gori opciju više pred put u London 11. oktobra i utakmicu svih utakmica
10 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 12:17h

Serija Ukrajine od četiri pobjede u kvalifikacijama (Poljska, Moldavija, Crna Gora, San Marino) večeras je na velikom ispitu - u Kijev stiže Engleska, lider grupe H.

Crna Gora je od petka i remija sa Poljskom okrenuta gostovanju na „Vembliju”, ali prije toga treba da navija za Albion na Olimpijskom stadionu jer bi pobjeda sastava Roja Hodžsona dala „sokolima” opciju više pred put u London 11. oktobra.

Naime, ako Albion pobijedi večeras, Crnoj Gori bi u nekoj varijanti i remi u toj „utakmici svih utakmica” narednog mjeseca mogao da donese baraž za Mundijal.

Ali, Engleska i nema puno načina da napadne Ukrajince jer je pred ovo gostovanje ostala bez gotovo cijelog napadačkog reda - povrijeđeni su Vejn Runi i Danijel Staridž, a Dani Velbek je suspendovan. Tako će prinudno u napadu zaigrati napadač Sauthemptona Riki Lambert koji je u petak protiv Moldavije debitovao u kvalifikacijama.

"Igramo protiv jakog protivnika koji, baš kao i mi, želi da bude prvi u grupi. Zato mogu da kažem da je ovo gostovanje za nas poput velikog finala", rekao je Hodžson, a Stiven Džerard se nadovezao:

"Ova utakmica je ključna".

Pod tenzijom su i Ukrajinci, pa je selektor Mihajlo Fomenko jasno odgovorio na pitanje novinara da li mu je ovo najveća utakmica u karijeri:

"Jeste, ali ne samo moja. Zašto? Igrači znaju, kao i ja, šta donosi pobjeda. Onaj ko trijumfuje ima velike šanse da ode u Brazil".

Meč Ukrajine i Engleske je ujedno i repriza duela sa Evropskog prvenstva u grupi. Tada su Englezi slavili sa 1:0, a nije priznat čist gol Marka Devića, iako je lopta prešla gol liniju prije intervencije Džona Terija.

Uoči današnje utakmice nije falilo ni incidenata - uvertira je bila krvava, jer su trojica engleskih navijača primljena u bolnicu sa povredama glave koje su zadobili tokom sukoba sa grupom domaćih huligana.

Kako je saopštila ukrajinska policija, oko 40 engleskih navijača provodili su jučerašnje popodne u kafiću u glavnoj kijevskoj ulici kada je rasprava sa grupom Ukrajinaca prerasla u tuču.

Prema izjavama očevidaca, engleski navijači su povrijeđeni ubodima noževima i udarcima flašama.

U drugom meču ove grupe dileme valjda nema - San Marino u Seravaleu dočekuje favorizovanu Poljsku.

Hodžson pomilovao Vokera

Fudbalski savez Engleske (FA) saopštio je da neće pokrenuti disciplinski postupak protiv fudbalera Totenhema Kajla Vokera, koji je uhvaćen kako u noćnom klubu udiše nitro-oksid gas.

List „Sandej miror” je objavio fotografije na kojima engleski reprezentativac udiše nitro-oksid iz balona u jednom noćnom klubu.

Ta supstanca nije nelegalna, ali može da šteti zdravlju.

Voker se preko Tvitera izvinio i rekao da je „shvatio da je pogriješio kada je saznao koji su zdravstveni rizici”.

"Kajl se izvinio i svjestan je da je uradio nešto loše. Ali, ta slika je odranije i svi treba to da zaboravimo. Da se to dogodilo na primjer prethodnog vikenda, onda bi sigurno problem bio veći", rekao je selektor Albiona Roj Hodžson novinarima u Kijevu.

Galerija

Bonus video: