Poljski mediji: Otrežnjenje nakon praska

Centralno mjesto zauzima video snimak poništenog gola Jakuba Blaščikovskog u posljednjoj sekundi zaustavnog vremena, kojeg su nazvali “Neviđeni prasak, a potom otrežnjenje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 07:41h

I dok je nakon remija na “Narodnom stadionu” u Varšavi glavna tema u Poljskoj bilo pitanje ostavke i odgovornosti za neuspjeh u kvalifikacijama za Mundijal selektora Valdemara Fornalika, dan kasnije sumiran je i sami tok meča Poljska - Crna Gora i dešavanja na terenu.

Centralno mjesto zauzima video snimak poništenog gola Jakuba Blaščikovskog u posljednjoj sekundi zaustavnog vremena, kojeg su nazvali “Neviđeni prasak, a potom otrežnjenje”. Video prikazuje posljednji napad, gol i potom radovanje Blaščikovskog uz neviđeni huk sa tribina, a potom i reprezentativaca Poljske kako stoje nad video snimkom te akcije i skrušeno priznaju da je pomoćnik sudije Kujpersa bio u pravu. U Poljskoj više niko ne pominje kalkulacije oko plasmana u Brazil, jer su jedinstveni u ocjeni da bi bilo isuviše da njihova selekcija na gostovanjima pobijedi Ukrajinu i Englesku.

“Teže mi je pala promjena odluke kod gola, od podatka da nećemo igrati na Mundijalu”, stoji u jednom od komentara, mada su poljski navijači uglavnom objektivni: “Crna Gora nas je nadigrala sa drugom postavom, jer ne zaboravite - nastupili su bez petorice standardnih reprezentativaca. Bez Jovetića, i sa Vučinićem koji je u ranoj fazi napustio igru mi smo o njih udarali kao u zid. A ti izostanci su kao da nama ne igraju Levandovski i Blaščikovski, ko bi onda povezao redove, dao gol?! I o kakvoj svijetloj budućnosti našeg fudbala da mi onda pričamo”.

Objektivni su u analizama bili i fudbalski stručnjaci iz Poljske, koji su odali priznanje crnogorskom trenerskom štabu za ubacivanje u igru Vukčevića, koji je ukazao na najveći višedecenijski problem poljskog fudbala - loša rješenja na poziciji lijevog beka. Oni su saglasni da je Poljska izgubila borbu za Mundijal, ali da će kvalifikacije završiti Fornalik!

“Isuviše je sada voda duboka da bi se bilo ko usudio da proba da zaroni, tim prije jer Poljskoj predstoje utakmice sa dva isuviše jaka rivala”, stoji u analizi bivših poljskih reprezentativaca.

A navijači i sportska javnost Poljske posebno priznanje su odali Levandovskom, i to samo 20 dana nakon zvižduka kojima je bio izložen u prijateljskoj utakmici sa Danskom. “Vidjela se ogromna želja i vukao je tim, čak i kod tog ofsajd gola u posljednjim trenucima povukao je loptu sa sredine terena i omogućio šansu”, jedinstveni su poljski stručnjaci i navijači.

"Svi smo u posljednjoj sekundi mislili da smo dobili utakmicu. Prije toga nije nam sviran penal i crveni karton zbog faula nad Valdemarom Sobotom. U prvom poluvremenu smo imali igru, dominirali i stvarali šanse, ali nas je u nastavku valjda izdalo strpljenje", kazao je vidno razočarani Levandovski.

Galerija

Bonus video: