I Murinjo odabrao “Marakanu”

A Hrvatska je slavila u prethodnom duelu na “Maksimiru” sa 2:0, a “vatreni” su položili ispit dobrog domaćina. Srbija želi da uzvrati na isti način
71 pregleda 4 komentar(a)
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.09.2013. 11:53h

Ako izuzmemo važnost duela na “Pepsi areni” u Varšavi, za cijeli svijet će u istom terminu od 20.45 sati prava fudbalska poslastica biti utakmica na “Marakani”, gdje Srbija dočekuje Hrvatsku.

I više od utakmice, s obzirom na isprepletanost sfera i rivalitet ovih selekcija i naroda, iako rezultatski nevažna za Srbiju, pobjeda bi povratila ponos “orlovima” i makar na trenutak bi izbrisala sve loše iz dosadašnjeg toka kvalifikacija izabranika Siniše Mihajlovića.

A Hrvatska je slavila u prethodnom duelu na “Maksimiru” sa 2:0, a “vatreni” su položili ispit dobrog domaćina. Srbija želi da uzvrati na isti način pa je zbog bezbjednosti kapacitet “Marakane” smanjen na 40.000, a po ulicama Beograda biće raspoređeno 4.000 policajaca.

I vrijeme je stalo u te dvije zemlje, pošto je udarna vijest pretstojeći derbi, sa brojnim analizama i mišljenjima stručnjaka i bivših velikih asova. Hrvatska se uzda u formu i lucidnost Luke Modrića, te osjećaju za gol Marija Mandžukića, ali se i pribojava jer Srbija nije isti tim.

Mihajlović je dobio dva vanserijska asa, Lazara Markovića i Nemanju Matića, zbog kojeg će uostalom i najbolji trener današnjice, Žoze Murinjo biti na “Marakani”!

“Dejli mejl” podsjeća da je Matić nevjerovatno napredovao od 2011. godien, kada je bio dio transfera Davida Luiza iz Benfike u Čelzi.

"Ne moramo da žurimo i srljamo, a imamo dovoljno iskustva i ići ćemo na pobjedu. Nikada prije nismo imali sigurnu drugu poziciju, a sada je zabetonirana i samo možemo da dobijemo. Ne razmišljamo o tome šta će protivnik da promijeni, samo o tome da ispunimo naše zadatke. Ne očekujemo dobrodošlicu sa tribina ali se i ne opterećujemo time", kazao je selektor Hrvatske Igor Štimac.

Hrvatsku je nakon slijetanja na Surčinu dočekao saobraćajni haos, a neobavljena posla su se sa njega vratile novinarske ekipe jer su igrači ušli pravo u autobus koji vozi do hotela “Hajat”. Mihajlović nije odustao od poslovičnog optimizma, a tenziju je pokušao da smiri rođendanskom čestitkom Štimcu, koji na dan utakmice puni 46 godina.

"Igraćemo našu igru a to želim da bude odvažno kao u drugom poluvremenu meča u Zagrebu. I neka sve osim rezultata bude kao na “Maksimiru”. Želimo da naša publika bude na istom nivou, i da pjeva svoje pjesme. Mi se nismo uplašili njihovih pjesama, a svako ima svoju kulturu. Nadam se da će publika bodrenjem naših mladih momaka biti 12. igrač", naglasio je Mihajlović.

Budnim okom ovaj susret pratiće Belgija, koja gostuje neugodnoj Škotskoj. Koliko se ”crveni đavoli” pribojavaju Škota ponajbolje potvrđuje podatak da je Fudbalski savez Belgije odredio premije od po 200.000 eura za plasman u Brazil, dok svaku pobjedu u kvalifikacijama dodatno nagrađuje sa 8.000 eura.

Na taj način “crveni đavoli” žele da izbjegnu šok koji je na “Maksimiru” Hrvatima priredila selekcija Gordona Strahana. Ipak, Belgijanci bi prihvatili i remi, pod uslovom da Srbija savlada Hrvatsku i tako izbjegne odluku o pobjedniku grupe na “Maksimiru”.

Osim ovih derbija i mimo naše grupe H, u Evropi će danas biti odigrano još 20 utakmica, od kojih će puno pažnje izazvati duel na “Bilinom Polju” , BIH - Slovačka.

Parovi

Grupa A

Makedonija - Vels, Srbija - Hrvatska, Škotska - Belgija

Grupa B

Češka - Jermenija, Malta - Danska, Italija - Bugarska

Grupa C

Kazahstan - Farska ostrva, Njemačka - Austrija, R. Irska - Švedska

Grupa D

Rumunija - Mađarska, Turska - Andora, Estonija - Holandija

Grupa E

Norveška - Kipar, Slovenija - Albanija, Švajcarska - Island

Grupa F

Rusija - Luksemburg, Sjeverna Irska - Portugal

Grupa G

Letonija - Litvanija, BiH - Slovačka, Lihtenštajn - Grčka

Grupa I

Gruzija - Francuska, Finska - Španija

Bonus video: