Jo-Jo: Pomoći će i odbrana

"U preostale tri utakmice moramo da pokažemo veličinu jer mislim da to jesmo i da ćemo sve od sebe da to i pokažemo", rekao je Jovetić
92 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 19:44h

Stevan Jovetić protiv Roberta Levandovskog - sjutra veče u Varšavi u 20.45.

Analogija nije slučajna: I jedan i drugi su dolazeće (i aktuelne) zvijezde evropskog fudbala, igraju u velikim klubovima, jedan u Bundes, drugi u Premijer ligi, od obojice dosta zavisi ofanzivni učinak Poljske i Crne Gore.

Imaju još nešto zajedničko: nisu dali gol iz igre za svoje reprezentacije više od godinu. Levandovski je posljednji put pogodio na Evropskom prvenstvu 2012 (penal protiv San Marina Poljaci ne računaju), a Jovetić u avgustu iste godine, u prijateljskom meču sa Letonijom.

I jedan i drugi imali su velike šanse da riješe prvi meč u Podgorici, ali su promašili, pa je ostalo 2:2. Jedina je razlika što poljski navijači zvižde Levandovskom, dok je Jovetić i dalje jedan od najomiljenjih crnogorskih fudbalera.

Ko će od njih dvojice prvi razbiti maler, dilema je koja može da usmjeri ishod jednog od ključnih mečeva crnogorske reprezentacije u kvalifikacijama.

"Trebalo je da ga razbijem odavno, žao mi je zbog toga, ali se trudim, pokušavam, uvijek dajem maksimum. Najvažnije mi je da dobro igram, a golovi nekad dolaze, nekad ne dolaze. Vjerujem da ću pogoditi što prije, bilo bi mi drago da pogodim u Varšavi, ali, kao i uvijek, najvažniji je učinak tima", kazao je Jovetić sinoć uoči posljednjeg treninga pred današnji let u Varšavu.

Ako se ne posreći Jovetiću, valjda neće ni Levandovskom...

"Mnogo vjerujem u našu odbranu", dodao je napadač Mančester sitija.

Crna Gora igra u Varšavi jednu od tri presudne utakmice do kraja kvalifikacija, toliko komplikovanu da čak ni pobjeda ne bi završila sav posao. Ipak, velika je razlika između tri i jednog boda, isto kao i remija i poraza...

"Nije ključna utakmica, jer kakav god da bude rezultat, ostaju nam još dvije, koje su podjednako bitne. Možda bi nam odgovarao i remi, ali naša reprezentacija nikada nije umjela da igra na bod", rekao je popularni Jo-Jo.

"Protiv Ukrajine smo zakomplikovali posao, ali ne može jedno loše poluvrijeme da poništi sve dobro što smo do sada uradili u kvalifikacijama. Najvažnije je da sve zavisi od nas, slijede mečevi u kojima treba da pokažemo veličinu.

Novi napadač Sitija priznao je pred meč u Poljskoj da su se velika očekivanja i ofanzivni afiniteti obično crnogorskoj reprezentaciji vraćali kao bumerang, zbog toga uoči Varšave bira oprezniju varijantu.

"Uvijek kada smo imali velika očekivanja, kada smo jurili rezultat i igrali sa više napadača, to nam se obijalo o glavu. A kada smo igrali čvrsto pozadi i napadali iz kontre, postizali smo dobre rezultate", kaže Jovetić.

Dakle, nije teško zaključiti kako će Crna Gora igrati, ili kako će pokušati da igra, sjutra veče na Nacionalnom stadionu u Varšavi. Iz jakog bloka tražiće se bodovi koji bi olakšali duel sa Englezima na Vembliju narednog mjeseca, koji bi takođe mogao da bude presudan.

"Nijednoj reprezentaciji neće biti lako do kraja, situacija u grupi je jako zamršena. Engleska nije u najboljoj formi, ima dosta povrijeđenih igrača i pritisak je veliki. Od Ukrajine se očekuje mnogo, pa ni njima neće biti lako", zaključio je Jovetić.

Uklopio se i prije debija

Stevan Jovetić još čeka na zvanični debi u dresu Mančester sitija. Prošla su tri kola, u prva dva je bio na tribinama, u trećem na klupi.

"Nisam bio u sastavu u prva dva kola jer sam imao lakšu povredu. Malo sam se preforsirao u Bjelorusiji, čak sam i trenirao odvojeno od ekipe. U subotu protiv Hala trebalo je da uđem, ali smo dali gol pa je trener odustao od izmjene. Najvažnije je da dobro treniram i da sam se odlično uklopio u novu sredinu", kaže Jovetić, kome se dopada Premijer liga.

"Ovako spolja sve izgleda fantastično. Jedva čekam da počnem da igram".

Vučinić trenirao, Peković povrijeđen

Crna Gora ni juče nije trenirala u kompletnom sastavu, pošto je vezista Hanze iz Roštoka Milorad Peković odgledao trening sa strane zbog povrede.

Peković će putovati sa ekipom u Varšavu, ali je dilema da li će konkurisati za tim u petak veče. Svi ostali su bili u stroju, uključujući i Mirka Vučinića, koji je zbog bola u peti preskočio dva prethodna treninga.

Putnici u Varšavu

Crnogorska reprezentacija putuje sjutra u Varšavu, čarter letom “Montenegro erlajnza” u 9.30.

Brnović vodi u Poljsku 23 fudbalera, pošto su sa prvobitnog spiska od 25 imena otpali povrijeđeni Marko Simić, kao i golman Ivan Janjušević, koji je ionako pozvan kao rezerva.

U Poljsku tako putuju Mladen Božović, Poleksić, Baša, Savić, Vladimir Božović, Kecojević, Igumanović, Vešović, Džudović, Bošković, Zverotić, Peković, Drinčić, Novaković, Bakić, Vukčević, Krkotić, Jovetić, Vučinić, Bećiraj, Damjanović, Đorđević i Kasalica.

Let do Varšave trajaće nešto preko dva sata. Crnogorski fudbaleri će u vrijeme odigravanja utakmice (20.45) trenirati na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Galerija

Bonus video: