Glazgov slavi heroje

Uz Seltik, plasman u Ligu šampiona ovjerili Milan, Plzenj, Real Sosijedad i Zenit. Žrijeb grupne faze danas (četvrtak) u 17.45
2 komentar(a)
Seltik, Foto: Beta/AP
Seltik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.08.2013. 22:48h

Bura nije izostala u borbi za posljednjih pet mjesta u kuglicama koje će danas (četvrtak) u Monaku biti izvlačene za raspored u osam grupa ovosezonske Lige šampiona. Ipak, pravi tajfun pogodio je „Seltik park”, a žrtva je bio Šahtjor Karagandi, kojem je evropska elita izmakla u posljednjim trenucima revanša sa Seltikom. Kazahstanci su branili dva gola prednosti protiv Seltika, promašili i zicer u drugom dijelu kojim bi „keltima” nametnuli nemoguću misiju, ali...

Entoni Stouks se stuštio u kazneni prostor po lijevoj strani, prošao pored dvojice defanzivaca Karagandija i vratio loptu do Džejmsa Foresta, koji je sa penala zakucao pod prečku gola Aleksandra Mokina za nevjerovatni delirijum u drugom minutu sudijske nadoknade tribina obojenih u zeleno-bijelo.

"Bila je ovo najveća fudbalska noć u mom životu! Prošli smo kroz pakao posljednjih šest-sedam sedmica i sada uživamo u osjećaju olakšanja i ponosa. Želim da nakon žrijeba budemo u grupi sa madridskim Realom, jer nikada nisam vodio ekipu protiv njega, mada bi i Bitka za Britaniju (duel sa Mančester junajtedom) bila sjajna. Ali, i nije me briga, dovoljno je za ogromno zadovoljstvo to što ćemo ponovo igrati Ligu šampiona", oduševljeno je pričao Nil Lenon, menadžer Seltika koji je prošle godine nadigrao i Barselonu

Tako je uz Zenit, Milan, Plzenj i Real Sosijedad dobijen i posljednji učesnik Lige šampiona, od 54 ekipe koje su krenule u ostvarenje sna. Uz 22 direktna učesnika Lige šampiona, u prethodna dva dana plasman je izborilo 10 najboljih ekipa iz kvalifikacija, a juče je to prvi uradio Zenit.

Rusi su, doduše, pitanje pobjednika dvomeča sa portugalskom Pasoš Fereirom riješili ubjedljivom pobjedom još na stadionu rivala, ali ekipa sa „Petrovskog” nije željela da „pusti gas” ni u revanšu, na radost svojih navijača. Dani je sa dva lijepa gola stavio do znanja sunarodnicima da nemaju šta da traže ni u revanšu, a Zenit je popustio tek nakon trećeg gola Buharova, pa je Fereira izborila častan poraz.

A ni Milan nije strepio protiv PSV-a, zahvaljujući sjajnom golmanu Kristijanu Abijatiju, ali i Kevinu Boatengu. Abijati je u 8. minutu sjajno odbranio udrac glavom slovenačkog napadača Tima Matavža, da bi u narednoj akciji Boateng sve uradio sam. Prihvatio je loptu na 30-ak metara, povukao je i rezantnim udarcem pogodio donji lijevi ugao gola Jeruna Zuta. „Filipsovci” su morali da krenu, a nakon brojnih promašenih šansi iz kontre (najbolju je imao Rikardo Montolivo), fantastični Mario Baloteli je u 55. minutu manirom vrhunskog strijelca otklonio sve dileme. Boateng je samo stavio tačku na „i”.

I češki Plzenj je rutinski odradio posao u Mariboru, jer je rani gol Stanislava Tekla presjekao slovenačkog prvaka. Mariboru su, doduše, šanse za prolaz izmakle i u nadoknadi prvog duela, kada je Plzenj izborio veliku pobjedu pred revanš.

A dileme nije moglo da bude u sudaru Real Sosijedada i Liona. Tim iz San Sebastijana je već na „Žerlanu” pokazao da je u istom ritmu kao i u finišu prethodne sezone u Primeri, pa je juče na „Anoeti” samo potvrdio trijumf, i to sa identičnih 2:0.

Rezultati

Zenit - Pasoš Fereira 4:2 (prvi meč 4:1)

Dani 29, 48, Buharov 66, Aršavin (penal) 79 - Žoze 67, Karlao 83

Milan - PSV 3:0 (prvi meč 1:1)

Boateng 9, 77, Baloteli 55

Seltik - Šahtjor Karagandi 3:0 (prvi meč 0:2)

Komons 45+1, Samaras 48, Forest 90+2

Maribor - Plzenj 0:1 (prvi meč 1:3)

Tekl 3

Real Sosijedad - Lion 2:0 (prvi meč 2:0)

Karlos Vela 67, 90+1

Bonus video: