Vučinić juri treći Skudeto i 100. gol u Seriji A

Vučinić ima priliku da postigne 100. gol u Seriji A, zašta mu nedostaje samo šest pogodaka. Ima priliku i da osvoji treću titulu i stane uz rame sa Savićevićem
78 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 15:10h

Zapušteni i poluprazni stadioni, klubovi u finansijskim problemima i timovi bez velikih evropskih zvijezda - to je danas slika i prilika Serije A, najbolje lige na svijetu prije 20 godina.

Ovom opadajućem trendu prkosi samo Juventus, koji je prije šest godina bio na dnu (izbačen zbog namještanja), a danas se tretira kao jedini italijanski klub sa evropskim načinom poslovanja. Za razliku od svih ostalih ekipa Serije A, “stara dama” iz Torina igra na modernoj areni koja je u njenom vlasništvu, ne plaća dažbine gradu za korišćenje stadiona (kao Milan, Inter i ostali) i uzima sve prihode od ulaznica. Za ovakvu italijansku ligu, to je više nego dovoljna finansijska prevaga i glavni razlog zašto će Torinezima teško ko stati na put u pohodu na Skudeto. Ne samo u predstojećoj sezoni...

Upravo će duelom “stare” i “nove” Serije A, oličene u vidu Sampdorije i Juventusa, večeras početi nova sezona popularnog Kalća, najbolje italijanske lige.

Stručnjaci vide samo dva favorita za titulu - jednog izrazitog i jednog iz sjenke. Uz Juventus, isplivao je jedino Napoli, i to samo zahvajujući umiješnom poslovanju filmskog producenta Antonija de Laurentisa, koji je glavnu zvijezdu Edisona Kavanija prodao za nevjerovatnih 64 miliona eura, omogućivši klubu lagodan život u mjesecima koji predstoje.

Upravo su Napolitanci bili i najaktivniji u prelaznom roku, De Laurentis je prodaju Kavanija iskoristio da formira prilično respektabilan tim, sa popularnim “tvorcem čuda” Rafaelom Benitesom na klupi. Uz trojku iz Reala (Iguain, Kaljehon, Albiol), ekipu su pojačali golman Rejna iz Liverpula, Martens iz PSV-a, Armero iz Udinezea i Rafael iz Santosa.

Da li će sa ovim pojačanjima Benites napraviti novo čudo, analogno onima sa Valensijom i Liverpulom, biće možda jasno već nakon deset kola takmičenja. Ako Juventus već tada ne napravi razliku...

"Da, favoriti smo za titulu, iako je to opasno reći, jer su onda iznenađenja bolnija", ocijenio je trener Juventusa Antonio Konte.

Za italijanske prilike ionako moćan tim, “stara dama” je pojačala Tevesom i Ljorenteom u napadu, te robusnim Ogbonom u posljednjoj liniji. I dok mnogi navijači Juventusa tvrde da su to pojačanja za Ligu šampiona, jer ekipa na Apeninima nema dostojnog rivala, Konte će imati više nego jak razlog da “zapne” i na domaćoj pozornici.

Prošlo je, naime, čak 79 godina od kada je Juventus, u moru šampionskih pehara koja je osvojio, uzeo tri titule zaredom. Posljednji put to se dogodilo između 1930. i 1935. godine, kada je “stara dama” bila prva pet puta zaredom, a nijedna generacija nakon te nije uspjela ni da se približi takvom podvigu.

U poređenju sa Juventusom, slavnim milanskim rivalima Milanu i Interu pripadaju samo mrvice. I jedni i drugi su sačuvali kostur tima i doveli po nekoliko igrača sa italijanskog tržišta (Inter je promijenio trenera, stigao Valter Macari iz Napolija) što će vjerovatno biti dovoljno za borbu za mjesto koje vodi u Ligu šampiona.

Iako ni jednima ni drugima nije u krvi da unaprijed odustanu.

“Želimo da svrgeno Juventus”, čuje se i sa crveno-crne i sa plavo-crne strane milanskog stadiona.

Fiorentina i Roma čine sljedeći blok ekipa - i jedni i drugi su se pojačali. “Ljubičasti” su prodali Jovetića, ali doveli Marija Gomeza (Bajern), Josipa Iličića (Palermo), Masima Ambrozinija (Milan) i Hoakina (Malaga). Uz definitivno oporavljenog Đuzepea Rosija, trener Vićenco Montela ima ekipu koja će gađati visok plasman.

Isto može da se kaže i za Rudija Garsiju, novog trenera Rome. Prodaju Markinjosa Pari Sen Žermenu i Osvalda Sautemptonu “vučica” je nadomjestila dovođenjem Žervinja iz Arsenala, Strotmana iz PSV-a, Majkona iz Sitija, De Sanktisa iz Napolija i Benatia iz Udinezea.

U timove koji mogu da naprave iznenađenje “Gazeta delo sport” nabraja Udineze, Parmu (stigao Kasano) i povratnika Veronu, a u timove koji su slabije nego prošle godine Lacio i Kataniju.

Uprkos svemu, biće zanimljivo...

Vučinić, Savić, Bakić

Tri crnogorska fudbalera igraće ove sezone u Seriji A, manje nego ranijih godina: Mirko Vučinić predstavljaće Crnu Goru u Juventusu, a Stefan Savić i Marko Bakić u dresu Fiorentine.

“Grande Mirko” počinje nevjerovatnu 13 sezonu u Seriji A, a brojke koje je ostvario već su ga svrstale među legende italijanske klupske scene. Vučinić ove sezone ima priliku da ostvari nevjerovatan poduhvat i postigne 100. gol u Seriji A, zašta mu nedostaje samo šest pogodaka. U Lećeu je postigao 29 golova, u Romi 46, u Juventusu 19...

Vučinić, takođe, ima priliku da osvoji treći Skudeto i stigne Dejana Savićevića, koji se tri puta radovao u Milanu. Stefan Savić predstavljaće stub odbrane Fiorentine u namjeri ekipe Vićenca Montele da ostvari plasman u Ligu šampiona. Svoje mjesto pod suncem italijanskog fudbala traži i Marko Bakić, koji je dobio Jovetićevu osmicu - ako ništa drugo, to je garancija da će dobiti šansu, za razliku od prošle sezone u Torinu.

Galerija

Bonus video: