Laport na meti Luisa Enrikea

Prije dvije godine, kad ga Dešan nije uvrstio na spisak kandidata za Euro, Emerik Laport je rekao da bi razmislio da igra za Španiju, a čak ga je i Đulen Lopetegi u avgustu 2016. zvao
76 pregleda 1 komentar(a)
laport, Foto: Reuters
laport, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2018. 15:28h

Iako ga je Mančester siti učinio drugim najskupljim defanzivcem svih vremena, Emerik Laport još nije debitovao za Francusku.

Nije pomoglo ni što je igrao za nižerazredni klub Aviron Bajon u kojem je prve korake napravio Didije Dešan, jer je selektor „trikolora” procijenio da mu nije neophodan, da ima boljih...

Francuski Bask je dugo čekao poziv reprezentacije zemlje u kojoj je rođen, za čije je mlađe kategorije odigrao 51 meč i poražen u finalu Evropskog omladinskog prvenstva, ali je povremeno znao da zaprijeti prelaskom u nacionalni tim Španije.

Izgleda da bi sada ta priča konačno mogla da se realizuje, jer novi selektor „crvene furije” Luis Enrike želi nekadašnjeg štopera Atletik Bilbaoa.

Španci računaju da bi mogao da izabere njihovu reprezentaciju, a možda će ga Enrike pozvati za septembarske mečeve protiv Engleske i Hrvatske u Ligi nacija.

Prije dvije godine, kad ga Dešan nije uvrstio na spisak kandidata za Euro, Emerik Laport je rekao da bi razmislio da igra za Španiju, a čak ga je i Đulen Lopetegi u avgustu 2016. zvao.

Trebalo je da uđe u proces za dobijanje španskog pasoša, ali je tu priča stala bez objašenjenja. Dva mjeseca kasnije Dešan ga je stavio na spisak igrača za mečeve sa Bugarskom i Holandijom, a iako mu nije dao šansu Laport je rekao: „Srećan sam što sam bio makar i rezerva. Igrao bih radije za Francusku, odbio sam poziv Španaca”.

Poslije toga nijednom nije bio na spisku, pa su se Španci opet aktivirali, jer je Serhio Ramos već u godinama, a Đerard Pike je nagovijestio oproštaj od reprezentacije.

„U glavi ima listu od 70 kandidata za državni tim. Do okupljanja ću pratiti učinak igrača na pripremama, u kvalifikacijama, na početku prvenstva, u Superkupu Španije i Superkupu Evrope, pa ću odlučiti“, rekao je Enrike.

Bonus video: