Junajted se navikava na život bez Fergija

I Crna Gora će imati predstavnika na Ostrvu, i to asa koji je "težak" 30 miliona eura - Stevana Jovetića
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2013. 07:58h

Ovogodišnja Premijer liga definitivno dobija neku novu dimenziju, bez ser Aleksa Fergusona više ništa neće biti isto, ali joj sigurno neće faliti spektakla jer ga sa sobom uvijek nosi lik Žozea Murinja.

Dakle, Junajted u sezonu kreće oslabljen za legendarnog Škota, a "plavci" nikad jači - tako su engleski mediji ukratko najavili današnji start po mnogima najjače lige na planeti.

A, godinu nakon odlaska Stefana Savića u Fiorentinu, i Crna Gora će imati predstavnika na Ostrvu, i to asa koji je "težak" 30 miliona eura - Stevana Jovetića, jedno od najskupljih pojačanja ovog ljeta u Engleskoj.

Treba da se dogodi čudo pa da se ove sezone poremeti trka utroje između Junajteda, Sitija i Čelzija, iako u sezonu ambiciozno (kao i svake do sada) ulaze Arsenal, Totenhem, Liverpul, Everton... Ali, za njih bi i plasman u Ligu šampiona bio veliki uspjeh.

KOLIKO može Mojes?

Dejvid Mojes je naslijedio Fergusona na "Old trafordu", naslijedio je i probleme sa Vejnom Runijem, pa su u Engleskoj podijeljena mišljenja o mogućnostima aktuelnog šampiona ove godine.

"Život bez Fergusona neće biti lak. Takođe, Junajtedu treba klasa na sredini terena (možda dođe Sesk Fabregas), ali je olakšavajuća okolnost što uvijek može da se osloni na briljantnog Robina van Persija, mašinu za golove. Mojes? Ovo je komplikovan zadatak za njega, koliko god da donosi iskustva iz Evertona. Jer, sve što je do sada uradio ne može da se uporedi s onim što ga čeka u Mančesteru", napisao je Fil Meknlti, fudbalski urednik BBC.

Mojes, doduše, dobro zna gdje je došao, a krenuo je dobro - osvojio je Komjuniti šild protiv Vigana prošlog vikenda.

"Ovo je veliki izazov, ali takve i volim, zato sam i prihvatio poziv Junajteda", rekao je Mojes.

MURINJOV povratak na mjesto uspjeha

Za mnoge povratak na mjesto uspjeha znači i ogroman rizik, ali ako iko može da taj rizik pretvori u sopstvenu prednost u odnosu na rivale onda je to Murinjo, harizmatični Portugalac koji ostavi dubok trag gdje god da ode.

Nakon tri godine u Realu gdje je preživio sve i svašta, Murinjo na povratak u engleski fudbal gleda kao na povratak staroj ljubavi.

"Poručujem svim navijačima u Engleskoj koji svakog vikenda idu na stadion da sam ja jedan od njih. Volim ovu strast, volim način na koji se u Engleskoj gleda fudbal. Sada sam bolji nego ikad, u Čelziju ću to i pokazati", kazao je Specijalni.

Po BBC, Čelzi je sa Murinjom prvi favorit da osvoji titulu, pogotovo ako posljednjih dana prelaznog roka „ukrade” Runija Junajtedu.

"Oskar i Azar su godinu iskusniji u Premijer ligi, Mata je provjerena klasa, Lukaku izrasta u sjajnog napadača. Tu su i "stari Murinjovi momci" Lampard, Teri i Čeh. Mogu da se kladim da je ovo šampionska kombinacija", tvrdi Meknlti.

"GRAĐANI" na prekretnici

Na Istlendsu se promijenilo dosta toga, toliko osporavanog Roberta Manćinija je zamijenio Manuel Pelegrini, stigla su i nova pojačanja...

I opet se od Mančester sitija traži da napadne sve trofeje, ali i da neki i donese na "Etihad".

Pored Jovetića, stigao je Brazilac iz Šahtjora Fernandinjo, kao i tandem Sevilje Hesus Navas - Alvaro Negredo. Sve to govori da je Siti jači nego lani, iako je klub napustio Karlos Teves (otišao u Juventus).

"Sitijeva ekipa je fenomenalna. Ako novajlije donesu neophodan kvalitet, a starosjedioci povrate glad za trofejima koju su izgubili prošle godine, Pelegrini može da napravi dobar posao i ovaj tim može da sruši svakog", napisao je BBC i za kraj ponudio prognozu sezone.

Po njoj šampion će biti Čelzi, drugoplasirani Siti, a na trećem mjestu će završiti Junajted.

Plasman u Ligu šampiona bi obezbijedio Totenhem,Arsenal bi bio 5, Liverpul šesti, a Everton sedmi...

Bitka u sjevernom Londonu

Arsenal i Totenhem, dakle, ne spadaju u favorite za titulu, ali ih mnogi vide kao velike rivale za četvrto mjesto na tabeli, koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Sparsi se tokom ljeta spremaju za veliku prodaju Gareta Bejla (vjerovatno u Real), pa su angažovali Roberta Soldada, brazsilskog vezistu Paulinja, Francuza Etjena Kapuea, Nasera Šadlija iz Belgije...

"Do kraja avgusta je sve moguće. Ali, u ovom trenutku Totenhem je u prednosti u odnosu na Arsenal", piše BBC.

Menadžer "tobdžija" Arsen Venger najavljuje "veliki transfer" do kraja prelaznog roka, a na Ostrvu su sigurni da bi to jedino moglo da znači dolazak Luisa Suaresa iz Liverpula.

U Premijer ligu su ušli Hal, Kardif i Kristal palas i po prognozama upravo su ta tri tima i najbliža da se vrate u Čempionšip.

DANAS

Liverpul - Stouk 13.45

Arsenal - Aston Vila 16.00

Norič - Everton

Sanderlend - Fulam

VBA - Sautempton

Vest Hem - Kardif

Svonsi - Mančester j. 18.30

SJUTRA

Kristal palas - Totenhem 14.30

Čelzi - Hal 17.00

PONEDJELJAK

Mančester siti - Njukasl 21.00

Galerija

Bonus video: