Sovjeti liječe sovjetske rane

Koliko je poraz od Ukrajine i gubitak „pol pozicije“ u trci za Brazil uzdrmao selekciju Branka Brnovića, djelimično bi moglo da bude jasno nakon današnjeg meča u 17.30 časova
8 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.08.2013. 11:40h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Šokantan poraz od Ukajine u kvalifikacijama za Mundijal Crna Gora će pokušati da zaboravi u drugoj bivšoj sovjetskoj republici – Bjelorusiji.

Bez obzira na prijateljski karakter meča na stadionu Torpeda u Žodinu, gradiću u okolini Minska, eventualna pobjeda vratila bi samopouzdanje uoči – sada je već sasvim izvjesno – ključnog meča u kvalifikacijama, protiv Poljske u Varšavi 6. Septembra.

Koliko je poraz od Ukrajine i gubitak „pol pozicije“ u trci za Brazil uzdrmao selekciju Branka Brnovića, djelimično bi moglo da bude jasno nakon današnjeg meča koji počinje ranine nego obično, u 18.30 po lokalnom, a sat ranije po crnogorskom vremenu.

"Doživjeli smo poraz u kvalifikacijama kada smo najmanje očekivali, ali tako je to u fudbalu, ni najbolji ne mogu da pobjeđuju uvijek, a mi smo prije Ukrajine imali sjajnu seriju rezultata. Svi smo mi u svojim klubovima navikli na pobjede i poraze, na uspone i padove, što je sasvim normalno i zato se nadam da Ukrajina neće ostaviti traga – kaže vezista bečkog Rapida Branko Bošković, koji bi u Bjelorusiji trebalo da odigra prvi meč u reprezentaciji još od Vemblija 2010. godine.

U fudbalu nema generalizacija, ali postoje neka nepisana pravila – poraz u prijateljskom meču u Albaniji avgusta 2011. godine bio je uvod u još jedan, mnogo bolniji, od Velsa u Kardifu mjesec dana kasnije. Tada je Crna Gora izgubila prvo mjesto u grupi i ostala bez selektora.

Je li težak poraz od Ukrajine bio samo prolazna slabost ili početak kraja crnogorskog fudbalskog tima u kvalifikacijama za Mundijal, neće se saznati nakon Bjelorusije, ali bi meč u Žodinu mogao da pruži neke smjernice. Od velikog je značaja da se Crna Gora i prije presudnog meča u Poljskoj vrati na pobjednički put, bez obzira što se igra obična prijateljska utakmica, i to u avgustu, kada je „pola svijeta“ na godišnjem odmoru.

"Moramo maksimalno ozbiljno da pristupimo ovom meču, iako je prijateljska utakmica. Pokušaćemo da pobijedimo i povratimo samopouzdanje uoči gostovanja Poljskoj. Neće biti lako, jer je Bjelorusija dobra ekipa, posebno nezgodna na svom terenu – kaže defanzivac Fiorentine Stefan Savić.

Nakon Ukrajine, put do Brazila je neuporedivo teži, ali je dionica i dalje prohodna...

"Svi smo svjesni šta nam je odnio taj poraz, biće teže do kraja kvalifikacija, ali i dalje sve zavisi od nas. Pobjedom u Poljskoj opet bi preuzeli situaciju u svojim rukama, a ova ekipa definitivno ima kvalitet za to – dodaje Savić.

Zato je Žodin prava uverira za Varšavu, ali ne zbog toga što je Bjelorusija dugo kroz istoriju bila pod poljskom vlašću. Ovdje su u pitanju klasični fudbalski razlozi. Sudbina crnogorskog tima kovaće se u Varšavi i zato bi pobjeda u Bjelorusiji, ili makar remi uz dobru igru, povećao šanse Crne Gore u tom presudnom meču, kao što bih ih poraz u Žodinu značajno umanjio.

"U današnjem fudbalu više nema podjela na prijateljske i takmičarske utakmice, tako i mi moramo da se ponašamo u Bjelorusiji. Biće to dobra prilika da selektor vidi ko i koliko može uoči posljednje tri utakmice u kvalifikacijama, a dobar rezultat sigurno bi nam značio mnogo pred Poljsku", zaključuje Branko Bošković.

Bonus video: