Šestica Sevilje pod Goricom

Španski tim do pobjede u revanšu došao je golovima Viktora Mačina u 10, Raula Ruseskua u 23. i 39, Brajana Robela u 33. i Horhe Morena u 37. i 60. minutu
259 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 20:59h

Gromoglasnim aplauzom objektivne podgoričke publike igrači Mladosti su završili neočekivano dugačak evropski put.

A ono što su redom isticali izabranici Nikole-Peca Rakojevića nakon duela nad “Pishuanu”, uvjerilo se i oko 4.000 gledalaca pod Goricom - Sevilja je demonstrirala drugu dimenziju fudbala. Brza predaja lopte, promjene pozicija i nevjerovatna pokretljivost i tačnost u dodavanju kapitena Ivana Rakitića, učinila je da golman Miroslav Vujadinović već do poluvremena pet puta vadi loptu iz mreže.

A da su fudbaleri Sevilje bili malo precizniji, razlika je mogla biti i ubjedljivija.

Igrači Mladosti su dobili lekciju za nauk, jer se u najjačim evropskim ligama ne prašta ni trenutak oklijevanja, a svaki gubitak lopte i izlazak sa većim brojem igrača Sevilja je kažnjavala zahvaljući filigranski preciznom pasu kapitena.

Ipak, Mladosti se mora čestitati na hrabrosti da, uprkos tome, pokuša da dođe do gola Havija Varasa. I to je uspjela već u 2. minutu. Seratlić je probio po lijevom boku, ubacio ali su napadači Mladosti za malo bili neprecizni.

Loptu je onda uzeo Rakitić, podigao je odbranu gotovo na sredinu terena a onda sa centra uputio pas koji je nespremne zatekao štopere Mladosti, ali ne i Vitola koji je sjajnim lobom prebacio Vujadinovića.

U odnosu na duel u Sevilji, Emeri je značajno promijenio ekipu, ali i formaciju, a nevjerovatna kretnja Rakitića učinila je da romb gostiju na sredini terena funkcioniše besprekorno.

U 17. minutu Rakitić je pokrenuo akciju po lijevoj strani, i sa nekoliko dodavanja iz prve Raul Rusesku se našao usamljen ali je njegov šut iz prve za malo bio neprecizan. Iskupio se isti igrač šest minuta kasnije kada je nakon akcije na suprotnoj strani sa 14 metara plasirao loptu, a ona od stative ušla u gol.

To kao da je presjeklo mladu i odlascima neukomponovanu ekipu Mladosti, pa su se šanse Sevilje ređale kao na traci, a promjene pozicija i bezgrešno odigravanje iz prve Madura, Samperia i nezaobilaznog Rakitića, činilo je Sevilju da izgleda kao sa druge planete.

Rakitić se nakon jedne od brojnih razmjena našao i u ulozi špica, ali je njegov udarac u 26. minutu završio na stativi.

Mladost je imala cilj - dati gol velikom rivalu, pa su nakon osvježenja u 33. minutu duplim pasom Božo Marković i Ermin Seratlić povukli saigrače naprijed. Ali, gubitak lopte opet je bio koban i Rabeljo se našao sam sa Vujadinovićem i nije pogriješio.

A potom je uslijedio period igre u kojem je svaki šut Sevilje pogađao cilj. Rakitić je sa svoje polovine u 38. minutu pronašao usamljenog Kokea, koji se namjestio i sa 20-ak metara pogodio u donji lijevi ugao gola Mladosti. Samo minut kasnije na semaforu je bilo 5:0.

Rakitić je spojio Ruseska sa loptom tik ispred Vujadinovića, koji je uklizao i uspio da pomjeri loptu ali nedovoljno, pa je iz drugog pokušaja napadač bio siguran. Rakitić nije uspio da pogodi mrežu Mladosti ni u drugoj utakmici, pošto je Vujadinović sjajno skinuo njegov volej u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

To je bila i posljednja prilika za igrača koji je pružio jednu od najboljih partija viđenih pod Goricom u posljednje vrijeme. Potreba trenera Sevilje Emerija da odmori kapitena za današnji susret na “Old Trafordu”, ali i veća želja igrača Mladosti izjednačile su snage ekipa u nastavku.

Ipak je iskustvo gostiju bilo prevaga u prvom dijelu naatavka, pa je iz ničega Sevilja došla do posljednjeg pogotka u 60. minutu. Odbarana Mladosti je osujetila još jedan u nizu bezidejnih napada Sevilje u nastavku, ali je nesporazum štopera učinio da se lopta odbije do Kokea, koji je opalio sa 20-ak metara u donji desni ugao i pogodio.

Krenula je Mladost žustrije sa trojicom 19-godišnjaka, a upravo su rezervisti Miloš Pavićević i Ivan Knežević bili akteri najbolje šanse, tačnije zicera. Pavićević je proigrao Kneževića, čiji je šut sa deset metara nevjerovatnom reakcijom odbranio Havi Varas, iako je do 76. minuta bio nijemi posmatrač dešavanja na terenu.

Mladost se osmjelila, oslobodila, ali je i šut Balše Božovića u 87. minutu za malo bio neprecizan.

Ipak, gol radosti je došao u prvom minutu sudijske nadoknade. Faul na 18 metara izborio je bek Ivan Novović, Rakojević je insisistirao da po lopti raspali Pavićević, koji je rezantnim udarcem preko živog zida matirao Varasa.

Mladost se nije zadovoljila time, ali je volej rezerviste Saše Ćetkovića Varas uspio da odbrani.

Mladost - Sevilja 1:6 (prvi meč 0:3)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 4.000. Sudija: Jevhenij Aranovskij (Ukrajina). Strijelci: Pavićević u 90+1. minutu (Mladost), Vitolo 10, Rusesku 23, i 39, Rabeljo 33, Koke u 37, i 60. minutu (Sevilja). Žuti kartoni: Koke (Sevilja).

Mladost: Vujadinović 5,5, Živković 5,5, Šofranac 5,5, Mitrović 5,5, Novović 6, Božović 5,5, Kalezić 6 (Ćetković), Savićević 5,5, Kaljević 5,5 (Pavićević 7,5), Seratlić 6,5, Marković 5,5 (Novović 6).

Sevilja: Havi Varas 7, Pareha 6 (Moreno), Tores 6,5, Koke 8, Navaro 6, Maduro 6, Rabeljo 7,5, Vitolo 7,5 (Marin), Rakitić 8,5 (Kotan 6), Samperio 7, Rusesku 8.

Galerija

Bonus video: