Njemicama osma kruna

Osjećam se iscrpljeno, jer nije lako odbraniti dva penala. To mi se prvi put dogodilo, kazala je Angerer
0 komentar(a)
Fudbalerke Njemačke, Foto: Reuters
Fudbalerke Njemačke, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2013. 20:35h

Fudbal nije više muška igra. Pokazale su to u finalu Evropskog prvenstva u švedskoj Solni fudbalerke iz Njemačke i Norveške. U duelu prepunom ritma i uzbuđenja na stadionu „Prijateljstvo”, Njemice su došle do osme titule prvaka Evrope, šeste uzastopno, pošto su slavile sa 1:0, golom Anje Mitag u 49. minutu. Mitag je samo tri minuta ranije ušla u igru, a Norvežanke, koje imaju dvije titule, bile su tragičarke - dosuđena su im čak dva jedanaesterca, ali je kapiten “elfa” 34-godišnja Nadin Angerer odbranila udarac sa bijele tačke Trine Roning u 29. minutu, a potom i Solveig Gulbrandsen u 61. minutu.

"Ne mogu da shvatim šta smo uspjele da uradimo! Bilo je zaista stresno finale, ali smo pokazale da smo pravi tim. Norvežanke su nas iznenadile ofanzivom od koje nisu odustajale do kraja, iako su imale teško polufinale na produžetke i potom penale sa Danskom. Osjećam se iscrpljeno, jer nije lako odbraniti dva penala. To mi se prvi put dogodilo. U svakom slučaju, sve čestitke Norvežankama na sjajnom fudbalu", kazala je Angerer nakon svoje pete uzastopne titule

„Zlatnu kopačku”, namijenjenu najboljoj golgeterki šampionata, koji se u Švedskoj igrao od 10. jula, ponijela je Šveđanka Lota Šeling sa pet golova i dvije asistencije, dok je „Srebrnu kopačku” zaslužila njena saigračica Nila Fišer sa tri pogotka.

Ovo je bilo 11. Evropsko prvenstvo za žene, a osim Njemica i Norvežanki, titulu je osvojila još samo Švedska.

Bonus video: