Moldavski Brazilci vratili Sutjesku u realnost

“Petarda” u mreži Janjuševića je slika i prilika dometa crnogorskih prvoligaša kad se namjere na protivnika sa milionskim budžetom i legijom stranaca u timu
66 pregleda 7 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.07.2013. 21:20h

Tužan kraj ovogodišnje evropske priče fudbalera Sutjeske. Kraj koji je, po ko zna koji put, trgao jednog crnogorskog prvoligaša iz snova o uspjehu u kvalifikacijama za neko od evropskih takmičenja.

No, nisu za težak poraz krivi fudbaleri, ni stručni štab - oni su učinili i više nego što su mogli, posebno prije sedam dana u Tiraspolju, kada su protiv mnogo jačeg od sebe izvukli 1:1.

“Petarda” u mreži Janjuševića je slika i prilika dometa crnogorskih prvoligaša kad se namjere na protivnika sa milionskim budžetom i legijom stranaca u timu. Podatak da su četiri od pet golova za Šerif postigli Brazilci, a da je Brazilac asistirao i kod petog gola, najbolje oslikava razliku na svim nivoima...

“Okidač” za težak poraz Sutjeske u revanšu bio je rani pogodak Kadua, nekadašnjeg veziste Zete, te nedostatak sreće da jedna od nekoliko poluprilika koje su uslijedile pred golom Šerifa bude realizovana.

Crnogorski šampion je na početku meča prenio težište igre na polovinu protivnika i već u 2. minutu mogao da dobije penal, ali je nakon kontakta Pejovića sa Metuom ruski sudija Kazmenko dosudio samo korner. U 6. minutu prvi put su zaprijetili i gosti - skraćeni korner sa lijeve strane izveo je Kadu, Stevović odbio loptu do Luvanora, koji je iz daljine šutirao preko gola.

Šest minuta kasnije Pejović se varkom tijela oslobodio čuvara i snažno šutirao 18 metara, ali je Samardžić izblokirao loptu koja je imala dobru putanju. Umjesto da taj pokušaj trgne Nikšićane, Šerif je poveo već u narednom napadu - Rikardo je pobjegao Stijepoviću i idealno sa desne strane pasom po zemlji uposlio Kadua, kome nije bilo teško da zatrese mrežu Janjuševića.

Vodeći gol gostiju promijenio je strategiju trenera Dragana Radojičića, koji je morao da krene na “plan B” - trebalo je uraditi nešto u napadu i zatresti mrežu rivala.

Sredinom prvog poluvremena Darko Karadžić je pokušao iz slobodnog udarca da poravna rezultat, da bi tri minuta kasnije sjajan šut Nikolića sa ivice šesnaesterca Stajila krajnjim naporom odbio van okvira gola. Na drugoj strani, Luvanor je u 36. minutu skoristio lošu procjenu domaćih defanzivaca, stuštio se u šesnaesterac i otvorenim dijelom stopala pokušao da savlada Janjuševića, koji je bio na visini zadatka. U 37. minutu Kadu je glavom bez lopte udario Pejovića, koji se stropoštao na zemlju, ali je ruski sudija pokazao Brazilcu samo žuti karton.

Već na početku nastavka, bilo je sve gotovo, Šerif je postigao drugi gol. Opet su posao završili Brazilci, ali sa zamijenjenim ulogama - Kadu je sjajno uposlio Rikarda, koji je majstorskim udarcem pogodio nebranjeni dio mreže Sutjeskinog gola. Jasno je tada bilo da su sve nade ugašene, jer su Nikšićani morali da daju tri gola, a da ne prime nijedan, da bi prošli dalje.

Ali, umjesto Sutjeske, (još) tri gola postigao je Šerif, iako je domaćin prije toga imao dvije šanse - Stevovićev, pa Jovovićev pokušaj glavom, bili su preslabi da bi se zatresla mreža Moldavaca.

U 51. minutu gosti su postigli treći gol, Isa je sa lijeve strane uputio loptu u kazneni prostor za Luvanora, ovaj je propustio za Fernanda, nekadašnjeg igrača Flamenga, koji je špicem pogodio sam ugao. Od tog trenutka Sutjeska se u potpunosti otvorila, što su gosti na pravi način znali da iskoriste.

U 65. minutu Fernando je sa oko 25 metara preciznim udarcem postigao svoj drugi gol na meču, nakon kojeg je trener Šerifa Vjačaslav Rusnjak počeo da rotira ekipu. A u 69. minutu domaći su ostali sa igračem manje u polju nakon što je glavni arbitar Vladimir Kazmenko prekršaj Bečelića nad Luvanorom okarakterisao crvenim kartonom.

U 81. minutu Marko Stanojević je sjajno šutirao, a Ivan Janjušević još bolje intervenisao. Ni ubjedljivo vođstvo nije uspavalo goste koji su u finišu meča, tačnije u 86. minutu, po peti put zatresli domaću mrežu. Rikardinji je centrirao sa desne strane, a Skripčenko postavio konačnih 5:0 za goste.

Sutjeska - Šerif 0:5 (prvi meč 1:1)

Nikšić - Stadion kraj Bistrice. Gledalaca: 5.000. Sudija: Vladimir Kazmenko (Rusija). Pomoćnici: Oleg Telovalnikov, Vjačeslav Semenov (Rusija). Strijelci: Kadu u 14, Rikardo u 47, Fernando u 51. i 65, Skripčenko u 86. minutu. Žuti kartoni: Kadu (Šerif). Crveni karton: Bečelić u 69. minutu (Sutjeska).

Sutjeska: Janjušević 6, Bečelić 5, Ognjanović 5, Ćuković 6, Stijepović 5, Nikolić 5, Jovović 5 (Nedeljković), Stevović 5, Pejović 5 (Stefanović), D. Karadžić 5, Isidorović 5 (V. Karadžić).

Šerif: Stažila -, Rikardo 7, Metua 7, Fernando 7,5 Đibril 7, Samardžić 7 (Skripčenko 7), Kadu 8 (Pašćenko), Stanojević 7, Isa 7, Vilijam 7, Luvanor 7,5 (Pešić).

Današnji rezultati

Šahtjor Karagandi (Kazahstan) - BATE Borisov (Bjelorusija) 1:0 (1:0), prvi meč 1:0, dalje ide Šahtjor Karagandi

Daugava (Letonija) - Elfsborg (Švedska) 0:4 (0:1), prvi meč 1:7, dalje ide Elfsborg

Sutjeska (Crna Gora) - Šerif (Moldavija) 0:5 (0:1), prvi meč 1:1, dalje ide Šerif

Kalju Nome (Estonija) - Helsinki (Finska) 2:1 (2:0), prvi meč 0:0, dalje ide Kalju Nome

Molde (Norveška) - Sligo Rovers (Irska) 2:0 (1:0), prvi meč 1:0, dalje ide Molde

Skenderbeg (Albanija) - Neftči Baku (Azerbejdžan) 1:0 u produžecima (0:0), prvi meč 0:0, dalje ide Skenderbeg

Strejmur (Farska Ostrva) - Dinamo Tbilisi (Gruzija) 1:3 (1:2), prvi meč 1:6, dalje ide Dinamo Tbilisi.

Makabi Tel Aviv (Izrael) - Đer (Mađarska) 2:1 (1:0), prvi meč 2:0, dalje ide Makabi Tel Aviv

Seltik (Škotska) - Kliftonvil (Severna Irska) 2:0 (1:0), prvi meč 3:0, dalje ide Seltik

Dinamo Zagreb (Hrvatska) - Fola Eš (Luksemburg) 1:0 (0:0, prvi meč 5:0, dalje ide Dinamo Zagreb

Vardar Skoplje (Makedonija) - Steaua Bukurešt (Rumunija) 1:2 (1:1), prvi meč 0:3, dalje ide Steaua

Željezničar Sarajevo (BiH) - Viktorija Plzenj (Češka) 1:2 (1:2), prvi meč 3:4, dalje ide Viktorija Plzenj

Hafnarfjordur (Island) - Ekranas (Litvanija) 2:1, 1:1, prvi meč 1:0, dalje ide Hafnarfjordur

Srijeda

Ludogorec (Bugarska) - Slovan Bratislava (Slovačka)

Maribor (Slovenija) - Birkirkara (Malta)

Partizan (Srbija) - Širak (Jermenija)

Legija Varšava (Poljska) - TNS (Vels)

Bonus video: