Profesor fizičkog iz Šizuoke

"Šizuoka je pokrajina koju u Japanu zovu "fudbalska carevina", jer je dala najviše profesionalnih fudbalera", priča Taku za "Vijesti"
82 pregleda 5 komentar(a)
Išikara Taku, Foto: Luka Zeković
Išikara Taku, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2013. 15:43h

Vezista Mladosti Išihara Taku nije prvi stranac u crnogorskom fudbalu, nije ni prvi Japanac - istorija je krenula još 2004. godine, kada je izvjesni Takasuka Masafumi dvije sezone nosio dres Grblja.

Uostalom, kada preko 20 fudbalera iz Zemlje izlazećeg sunca trenira po crnogorskim terenima ili nosi dres crnogorskih timova, kao što je sada slučaj, ne može da se govori ni o kakvoj revoluciji s istoka...

Za Takua, međutim, može da se kaže da je prvi makar u jednoj "kategoriji" - toliko je taktički unaprijedio igru jednog crnogorskog tima da je ta ekipa - Mladost - uspjela da napravi podvig i eliminiše mađarski Videoton u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ali, svojstveno duhu i kulturi zemlje iz koje dolazi, 24-godišnji vihor iz Šizuoke, najbolji igrač Mladosti u dvomeču sa Mađarima, ne pripisuje sebi nikakve zasluge. Odgovara skromno:

"Pitajte igrače Mladosti da li sam doprinio i koliko sam pomogao, ja ne mogu o tome da pričam".

Taku ima interesantnu fudbalsku priču, uostalom, kao i svaki Japanac koji zbog fudbala stigne na "kraj svijeta", u ovom slučaju u Crnu Goru.

"Počeo sam da igram fudbal još kada sam imao tri godine, pod uticajem starijeg brata. Rođeni smo u Šizuoki i na neki način smo privilegovani. To je pokrajina koju u Japanu zovu “fudbalska carevina”, jer je dala najviše profesionalnih fudbalera", priča Taku za "Vijesti".

Šizuoka ima veze sa Crnom Gorom. Tu je naša reprezentacija odigrala prvi gostujući meč od sticanja nezavisnosti, neki ga broje kao prvi zvanični uopšte, jer za vrijeme meča sa Mađarima marta 2007. FSCG nije bio član Fife.

Japanci su 1. juna 2007. godine na stadionu "Ekopa" savladali Crnu Goru sa 2:0.

Ali, Taku je tada već bio u drugom gradu...

"Kao desetogodišnjak sam se preselio u Nagoju. Tu sam, kao i svi moji vršnjaci, fudbalski rastao uz majstorije Dragana Stojkovića Piksija, koji je u to vrijeme igrao za Nagoju"

"Ćukjodajićukjo". Kod nas se ta riječ teško izgovara, ne i u Japanu - tako se zvala Srednja škola koju je pogađao Išihara Taku.

Veza sa fudbalom nije slučajna.

"U Japanu je srednjoškolski fudbal osnovica, baza, a ne klubovi, kao što je slučaj u Evropi. I sam sam želio da uđem u sistem", kaže Taku.

Kao 18-godišnjaka, skautirala ga je Jokohama Marinos, poznati klub sa najvećim stadionom u Japanu.

"Potpisao sam ugovor na dvije godine sa timom u kojem su bili sve sami reprezentativci. Ali, nisam uspio da se nametnem, bilo je preteško", ističe Taku.

Njegova naredna odluka najbolje govori o Japanu i o Japancima.

"Odlučio sam da upišem fakultet za fizičko vaspitanje. Ne samo zbog toga što je univerzitetski fudbal u Japanu jači od Druge lige, već i zbog toga što sam osjetio da mentalno nisam jak, pa sam kroz fudbal i fakultet želio da poboljšam taj segment", iskren je Japanac.

Tako je Mladost dobila profesora fizičkog vaspitanja. Nakon završenog fakulteta Taku je odlučio da se opet vrati profesionalnom fudbalu.

Usporila ga je polugodišnja pauza zbog povrede, nakon čega je krenuo zaobilaznicom - čuo je za agenciju "Euro plus international", koja pravi aranžmane i šalje fudbalere u Evropu.

Posredstvom Nikšićanina Peđe Stevovića, koji već duže vrijeme živi i radi u Japanu, Taku ne samo da je stigao u Crnu Goru, već je dao ključni doprinos da crnogorski tim, debitant na evropskoj sceni, ostvari senzacionalni prolaz u 2. kolo kvalifikacija za LE.

"Videoton je i moja prva pobjeda u međunarodnim okvirima, samim tim i najveća", kaže Taku.

Ekipu Mladosti smatra "simpatičnom družinom", a način na koji je primljen ističe kao jednu od pozitivnih karakteristika Crne Gore.

"Ljudi su super gostoljubivi, tako sam prihvaćen u Mladosti, od igrača do stručnog štaba. Dopada mi se i klima, hrana, naravno i prelijepe djevojke", uz osmjeh kaže Taku.

Upitan da napravi presjek i uporedi prosječnog japanskog i prosječnog crnogorskog fudbalera, vezista Mladosti ovako odgovara:

"U Crnoj Gori se igra jako i sa dosta brzine, i timske i individualne. Ono što nedostaje u odnosu na Japan jesu tehnički elementi koji se koriste u organizaciji igre".

Mladost je napredovala u tom segmentu, zahvaljujući treneru Nikoli Rakojeviću i Japancu Takuu, uz ostale fudbalere koji su sjajno prihvatili promjenu.

Zato je ispao Videoton....

PLAKAO kad su izgubili od Lovćena

Išihara Taku je jedan od skoro 20 Japanaca koji treniraju, ili imaju potpisane ugovore sa crnogorskim klubovima, prvoligašima i drugoligašima.

Za ovaj trend zaslužan je Peđa Stevović, fudbalski trener koji više od deceniju živi i radi u Japanu.

"Mislim da su fudbaleri iz Japana dali značajan doprinos organizaciji igre, ozbiljnosti treninga, disciplini i nivou rada svih klubova. Njihov odnos i posvećenost klubu i u teškim finansijskim vremenima je u duhu japanske kulture", ističe Stevović.

Kao primjer navodi upravo Takua...

"Plakao je kad je Mladost izgubila od Lovćena prošle sezone 5:0. To sve govori".

TEŽE sa Senicom nego sa Videotonom

Kao i mnogim fudbalerima Mladosti, trijumf nad Videotonom je prvi internacionalni u karijeri Išikare Takua.

"Zato mi je i najdraži. Vjerovao sam u pobjedu u revanšu, iako nisam očekivao da će baš ispasti tako. Naše samopouzdanje je raslo nakon prve utakmice, koju smo odigrali baš po planu", kaže Taku.

Protiv Senice, sjutra pod Goricom u 18 sati, Japanac očekuje još teže iskušenje.

"To je fizički jaka i dobro pripremljena ekipa, koja dobro trči i igra bez oscilacija. Mislim da nam neće odgovarati takav tim, ali ja prije utakmice uvijek prvo polazim od najgore solucije. Jer, čak i ako krene loše ne smijemo da gubimo glavu. Na drugoj strani, vjerujem u sebe i saigrače", kaže Taku.

Trener Nikola Rakojević je napravio pravi potez kada je prebacio Japanca sa beka na poziciju veznog fudbalera. Upitan koja mu je pozicija bliža, Taku odgovara tipično japanski:

"Nisu bitni moji afiniteti, nego ono što trener traži od mene. Tu sam da profesionalno odgovorim svim zahtjevima".

DRUG i idol umro na treningu

Upitan da li ima fudbalskog idola, Išihara Taku donosi tužnu priču.

"Naoki Macuda mi je bio idol, ali i veliki drug, igrali smo zajedno u Jokohami. Bio je primjer u svakom pogledu. Umro je na treningu prije dvije godine, od srčanog udara", priča Taku.

Macuda, bivši japanski reprezentativac, onesvijestio se tokom treninga ekipe Macumota 4. avgusta 2011. godine.

Umro je u bolnici ubrzo nakon toga.

Bonus video: