Nije poštovan medicinski fer-plej

Svjetska fudbalska akademija je prošle godine napravila studiju koja je pokazala da ekipe koje imaju dva dana za odmor imaju čak 40 odsto manje šansi za uspjeh od protivnika koji je imao tri dana odmora
0 komentar(a)
Nejmar, Foto: Beta/AP
Nejmar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.07.2013. 15:07h

Nakon finala Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini između Španije i Italije 2012. godine, još jedan pobjednik internacionalog takmičenja je odlučen u utakmici u kojoj finalisti nisu imali jednako vrijeme za oporavak.

U pitanju je finale Kupa konfederacije između Brazila i Španije koje je nedavno odigranu u Rio de Žaneiru. Iako su "karioke" na impresivan način osvojile titulu slavivši u finalu sa 3:0, postoje dokazi o neravnopravnom tretmanu finalista, utvrđeni čak i prije nego što je turnir počeo.

Specijalna međunarodna studija je pokazala da su fudbalerima potrebna najmanje tri dana kako bi se na pravi način oporavili od utakmice. U slučaju Španije ovo pravilo nije ispoštovano na Kupu konfederacija, jer je "furija" imala samo dva dana za oporavak nakon napornog polufinala sa Italijom, koje je nakon 120 minuta igre odlučeno tek u penalima.

Razlika u kondiciji i agresivnosti tokom finalnog meča između Brazila i Španije bila je jasno vidljiva. "Karioke" su nakon polufinala sa Urugvajem imale tri dana da se oporave za finale.

Prošle godine u finalu Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj ista sudbina zadesila je Italiju, koja je imala manje od tri dana da se oporavi od polufinalnog meča i spremi za finale sa Španijom. "Furija", koja je imala dan više odmora, slavila je sa 4:0.

Svjetska fudbalska akademija je prošle godine napravila sveobuhvatnu studiju nakon istraživanja više od pet hiljada utakmica. Studija je ubjedljivo pokazala da ekipe koje imaju dva dana za odmor nakon prethodnog meča imaju čak 40 odsto manje šanse za uspjeh od protivnika koji je imao tri dana odmora.

Fifa i Uefa su, međutim, do sada ignorisali ovu činjenicu prilikom sastavljanja rasporeda velikih takmičenja, naročito kada je u pitanju razmak između polufinalnih i finalne utakmice.

FIFPro, svjetsko Udruženje profesionalnih fudbalera, odlučilo je da se pozabavi ovim problemom.

"To je nedopustivo", kaže Tijs Tumers, sekretar tehničkog odbora FIFPro.

"Postoji nešto što se zove medicinski fer-plej, a on kaže da timovi moraju da imaju najmanje tri dana kako bi se oporavili do finalne utakmice, i povrh svega, jednake uslove da se oporave do finala. To su najvažnije utakmice u karijerama fudbalera i Svjetska fudbalska federacija treba da pokaže poštovanje prema igračima i fudbalu uopšte, dajući ekipama jednake šanse. A navijači takođe imaju pravo da vide obje ekipe u najboljim izdanjima", rekao je Tumers.

FIFA će vjerovatno prihvatiti sugestiju FIFpro za Mundijal u Brazilu naredne godine.

"Ako je finale u nedjelju, polufinalne utakmice treba da se igraju u utorak i srijedu, a ne u srijedu i četvrtak. Tu takođe postoji razlika u vremenu oporavka finalista, ali to ne bi trebalo da ima uticaja na rezultat jer bi oba tima imala više od tri dana za odmor. To je prema studiji Svjetske fudbalske akademije sasvim dovoljno vremena za ošporavak", zaključio je Tumers.

Bonus video: