Stvarnost je prelijepa uz Mladost

"Mi smo skroman klub, sa platama od 250 do 600 eura, ali sa atmosferom zbog koje moji saigrači odbijaju višestruko veće ponude drugih naših klubova", kaže Vladimir Savićević
4 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 13:14h

Evropske snove nakon prvog, ali uspješnog debija u evrokupovima Mladost je, nakon eliminacije favorizovanog Videotona u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, ostavila iza sebe. Njih je, za mali podgorički klub, zamijenila ambicija - dogurati što dalje.

"Naš naredni rival Senica nije bolja ekipa od Videotona, naprotiv! Pregladali smo već snimke i znamo da sa istim pristupom imamo šanse i za treći krug, a tamo ćemo biti povlašteni zbog kvote koju smo preuzeli od Videotona. No, ne zavaravamo se i igraćemo istu igru, jer mi nikoga ne smijemo i ne možemo da potcijenimo. Uradio je to Videoton u prvom našem duelu, pa je zato ispao, iako bi bio favorit i protiv sadašnjih ekipa Partizana ili Crvene zvezde".

"A mi smo skroman tim čak i za crnogorsku ligu. Ali smo odigrali borbeno, smireno i taktički savršeno što je zasluga našeg trenera. Svaka riječ tokom priprema i analiza utakmica mu je bila na mjestu. Autoritetom je unio strogoću koja nam je nedostajala, a znali smo da moramo da igramo strpljivo i ne jurimo rezultat. U tom slučaju primili bismo pet golova, i zato smo strpljivo gradili napade i čekali na gol. Postigli smo ga", kazao je za "Vijesti" ofanzivni vezista Mladosti Vladimir Savićević.

Od svega najviše imponuje podatak da ”mlađi” podgorički tim, koji je u takmičenju uskočio umjesto starijeg brata Budućnosti, nije slučajno prošao u narednu fazu.

Rakojevićev tim je i u revanšu ostavio utisak bolje ekipe, od prvog do posljednjeg minuta je znao šta hoće na terenu, igrao hrabro i pametno, strpljivo i bez srljanja.

"Nisam sumnjao u prolaz čak ni kada smo u 80. minutu ostali sa desetoricom. Japanac Išihara Taku je sjajno organizovao igru tokom cijele utakmice, jedino dosadašnje pojačanje Miroslav Vujadinović nam je ulivao sigurnost na golu, a svi igrači su dali maksimum i nagrađeni smo za to. Mi smo skroman klub, sa platama od 250 do 600 eura, ali sa atmosferom zbog koje moji saigrači odbijaju višestruko veće ponude drugih naših klubova".

"I Taku je ovdje kao kod kuće i odlučio je da ostane uprkos dobrim ponudama, a nakon Videotona skoro cijeli tim je juče dobio ponude njemačkih i mađarskih klubova. Filipa Mitrovića, Alekandra Šofranca, Bojana Sankovića, Radula Živkovića, Ermina Seratlića, Boža Markovića i mene su već kontaktirali inostrani klubovi. Ipak, mi smo zadovoljni premijom od po 2.000 eura za ovaj uspjeh i samo razmišljamo o Senici", sa osmijehom je prokomentarisao Vladimir Savićević, koji je kao 16-godišnjak bio najmlađi debitant Mladosti.

Otac Dejan mu je bio fudbalska legenda, i on je dočekao priliku da se dokaže u Evropi...

Mitrović: Zasluge idu treneru

Trener Mladosti Nikola-Peco Rakojević naglasio je da je prolazak u drugo kolo isključivo zasluga igrača. Ali...

"Odigrali smo perfektnu utakmicu, koju je tebalo i prije da riješimo, naročito nakon očiglednog penala nedosuđenog nad Savićevićem. Ipak, ovako je slađe, jer smo se borili do posljednjeg minuta i upotpunosti ispoštovali fantastičnu taktiku našeg trenera. Makar 90 odsto zasluga za prolazak idu njemu, zbog sjajne postavke", smatra 19-godišnji mladi crnogorski reprezentativac Filip Mitrović.

Da li je bilo teže u Mađarskoj ili pod Goricom u odlučujućem meču sa Videotonom?

"Mislim da je naša odbrana bila još bolja na gostovanju, jer je trebalo izdržati taj pritisak. Igrali smo sa mišlju da se ne obrukamo protiv favorizovane ekipe, bio je prisutan grč, ali smo i tada ispoštovali sjajnu taktičku postavku. Naročito teško je bilo kada smo primili gol iz sudijske greške, dok smo pod Goricom imali skoro perfektno suđenje. Malo je sudija koji bi se u 90. minutu usudili da sviraju penal protiv favorita. Ipak, zasluženo smo prošli dalje i na Senicu idemo ohrabreni dobrom igrom. Tim prije, jer je Videoton jači od Senice, ali takođe znamo da nas Videoton nije potcijenio u prvom duelu, teško da bismo prošli dalje", iskren je sjajni štoper Mladosti.

Slavio i Jovetić

Umor, ali i želja da se što prije upoznaju sa narednim rivalom uticala je da fudbaleri Mladosti u ponoć završe proslavu istorijskog uspjeha. U sjajnu atmosferu igrača, stručnog štaba i prijatelja kluba, uklopio se i bivši igrač Mladosti a sada zvijezda svjetskog fudbala, Stevan Jovetić.

"Nije zbog obaveza stigao na stadion, ali je utakmicu posmatrao na televiziji i došao je da nam čestita i podrži nas. Kazao je da je oduševljen uspjehom kluba u kojem je počeo karijeru i platio je cjelokupno slavlje. Nije dozvolio da on bude gost, i insistirao je da on časti za veliki uspjeh svog nekadašnjeg kluba i zadvoljstvo koje smo mu priredili", kazao je Savićević.

Vlasnik Videotona: Kao da me je pogodio grom

"Kao navijača Videotona Mladost me je pogodila kao grom. Ne želim sada da pričam ništa, jer je moje emocionalno stanje takvo da bih kazao nešto što bi narušilo put koji smo zacrtali. Pričaću tek za 72 sata, valjda ću tada biti hladnije glave", kazao je vlasnik Videotona, Ištvan Garanči.

A i kako da priča, kada je Videoton za duel sa Mladosti računao na 14 stranaca, većinom iz Portugala, Španije, Brazila... Budžet kluba iznosio je 10 miliona eura, ekipa nekadašnjeg golmana crnogorske reprezentacije Mladena Božovića opet je željela grupnu fazu Lige Evrope...

Galerija

Bonus video: