Videoton vidio evropsku Mladost

Mladost je više željela pobjedu, bilo je to vidno u svakom duelu, uklizavanju, ali nije srljala već je ostala vjerna planu - smišljeno i smireno pritiskala je rivala
53 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 22:58h

Sam istek regularnog dijela prve, istorijske utakmice Mladosti pred svojim navijačima na evrosceni, svi su dočekali na nogama u strepnji, nadi.... Jedini smiren bio je napadač Ivan Knežević koji je hladnokrvno namjestio loptu na bijelu tačku i rutinski pogodio iz penala za nevjerovatnu euforiju i radost! Mladost je eliminisala favorizovanog viceprvaka Mađarske, Videotona, golom u drugom minutu sudijske nadoknade, kojim je zadovoljena fudbalska pravda.

A da se nastavi evropska priča, domaći igrači potrudili su se u 90. minutu kada se nakon sjajnog ubacivanja Japanca Ičihare Takua u kazneni prostor lopta odbila do Ermina Seratlića. On je šutnuo iz prve a lopta je na putu do gola pogodila Rolanda Solnoka. Revnosni sudija iz Belgije, Žerom Nzolo je nakon zadrške utrčao u kazneni prostor i pokazao na bijelu tačku.

Mladost je više željela pobjedu, bilo je to vidno u svakom duelu, uklizavanju, ali nije srljala već je ostala vjerna planu - smišljeno i smireno pritiskala je rivala i tražila put do gola raspoloženog Tamaša Tujvela. Preživio je Videoton nakon nekoliko sjajno izvedenih prekida najboljeg igrača utakmice, Takua, koji je čak u 18. minutu sa 35 metara iskosa sa desne strane prevario sve, ali je lopta završila na stativi. Napadi Mladosti u prvom dijelu ređali su se isključivo preko desne strane na kojoj je Vladimir Savićević vodio bespoštedni rat sa Stopirom, internacionalcem sa Zelenortskih Ostrva. Uspio je Savićević u 23. minutu da prevari dvojicu rivala i uđe u kazneni prostor i padne u duelu sa Stopirom, ali se sudija nije odlučio za penal. Ipak, lopta je odbijena do Takua, koji je sa 20- tak metara raspalio po njoj ali je pogodio nekog od defanzivaca. Nakon kornera koji je, kao i sve prekide izveo Taku, Aleksandar Šofranac je zamalo bio kratak. Uspio je Savićević uz pomoć Boža Markovića i Takua da izigra odbranu Videotona i u 27. minutu, ali je šut Radula Živkovića prohujao iznad prečke. Ipak, najbolju priliku u prvom dijelu nije iskoristio kapiten Danilo Tomić, koji je na pas Savićevića izašao sam na golmana iskosa sa desne strane, ali se umjesto asistencije odlučio za šut u spoljni dio mreže u 34. minutu.

Da nije slučajno viceprvak Mađarske, Videoton je pokazao minut kasnije, kada je Nemanja Nikolić sjajno prihvatio loptu iza leđa odbrani Mladosti i opalio, ali preko prečke sa osam metara. U finišu prvog dijela Taku je iz slobodnog udarca prebacio zadnju liniju Videotona, ali je i Bojan Kaljević prevario sebe pa je propustio da unese loptu u praznu mrežu.

Nastavak je bio potpuno drugačija priča, jer se aktivirao odmorni lijevi bok Mladosti, ali u 47. minutu Živković loše šutira na povratni pas Seratlića. U narednih 40 minuta Videoton je igrao malo bolj, a šut u 58. minutu Adama Đurča je Miroslav Vujadinović uspio da sjajnom intervencijom izbaci u korner. Đurčo ga je izveo a rezervista Paraiba sa nekoliko metara nije uspijo da pogodi, jer Vujadinović usporio loptu koju je sa gol linije ispucao neki od defanzivaca Mladosti.

Mladost nije uspijevala da napravi pritisak, a u 81. minutu ostala je bez Markovića, koji je bezrazložnim povlačenjemBalaša Tota spario žute kartone.

- Nijesam ni tada gubio nadu, zamijenio sam beka ofanzivnijim igračem a Savićevića sam vratio u sredinu. Samo smo prešli na formaciju sa tri igrača u zadnjoj liniji i morali smo naprijed, ništa nijesmo mogli da izgubimo - objasnio je situaciju trener Mladosti Nikola - Peco Rakojević.

A u 87. minutu je Živković uspio da ubaci sa lijeve strane, Knežević je dobio duel sa Vinicijusom, ali je lopta nakon udarca glavom prohujala tik pored lijeve stative. Pravda je, ipak zadovoljena u 90. minutu.

- Nijesam vidio dobro situaciju kod penala, ali sam dobro vidio da sudija nije imao lošu namjeru. I nijesmo eliminisani zbog penala, već zbog naše loše igre. Mladost je zasluženo - bio je iskren trener Videotona, Portugalac Žoze Gomeš.

Bajka se nastavlja - slijede mečevi sa Senicom, 18. jula u Slovačkoj i sedam dana kasnije u Podgorici.

MLADOST - VIDEOTON 1:0 (prvi meč 1:2)

Podgorica - Stadion: pod Goricom. Gledalaca: 3.200. Sudija: Žerom Efong Nzolo (Belgija). Strijelac: Knežević (penal) u 90+2. minutu (Mladost). Žuti kartoni: Marković (Mladost), Solnoki, Gomeš i Kaneira (Videoton). Crveni karton: Božo Marković u 81. minutu.

Mladost: Vujadinović 7,5, Tomić 7,5 (Pavićević), Mitrović 7,5, Šofranac 8, Živković 7,5, Sanković 7, Taku 8,5, Kaljević 7 (Knežević 8), Savićević 8, Seratlić 8, Marković 7.

Videoton: Tujvel 7,5, Solnoki 7, Kaneira 7, Vinicijus 7,5, Stopira 7,5, Tot 7,5, Gomeš 6,5, Oliveira 6 (Paraiba 7), Kovač 7, Đurčo 7,5 (Klejnhesler), Nikolić 7.

Rakojević: Slava igračima!

"Pobijedili smo zasluženo. Igrači su taktički odigrali odličnu utakmicu i ovo je njihova pobjeda. Uspjeli su da budu mirniji sa loptom, da neuporedivo manje griješe u predaji lopte, čime su spriječili Videoton da lako dolazi u šanse. Ovaj rezultat je plod njihovog odličnog rada i zalaganja na treninzima, a imali smo sreće i da izbjegnemo povrede".

"U prvom dijelu napadali smo po desnoj strani, možda nam nije sviran ni penal nad Savićevićem, ali to ne želim da komentarišem. Taku je odigrao sjajnu utakmicu, jer mu odgovaraju ekipe taktički obučene, pa je znao da pravovremeno dugačkim loptama promijeni stranu i težište igre. Jako dobro je odigrao na sredini terena i u Mađarskoj i samo da podrži - daj bože da nastavi tako. Sada imamo mogućnost da se pojačamo sa jednim igračem za nastavak kvalifikacija, ali koga da dovedemo?! U stvari, koga da izbacim? Ekipa koja dobija se ne mijenja - sa neskrivenim ponosom i uz osmjeh je pričao trener Mladosti Nikola-Peco Rakojević.

"Ne želim da pričam o narednom rivalu Senici. To je za nedjelju dana a mi noćas proslavljamo", zaključio je Rakojević.

Trener Videotona Žoze Gomeš je krivca za poraz vidio u cijeloj ekipi.

"Uradili smo sve što je trebalo da se pripremimo za kvalifikacije. Odgledali snimke... I bilo je vidno u oba meča da smo kvalitetnija ekipa, ali je pobjednika odlučila veća želja i borbenost igrača Mladosti. Održali su nam lekciju, iz koje moramo da naučimo. Kolektiv dobija i veća želja. I sada moramo da osvojimo sve u Mađarskoj i izborimo kvalifikacije za Ligu šampiona. Dobili smo ovdje tortu prilično neprijatnog ukusa, i svi mi u ekipi moramo da progutamo po parče", objasnio je Gomeš.

Galerija

Bonus video: