Fudbalska priča godine: Mladost eliminisala Videoton!

Meč na podgoričkoj areni koji je obilovao najljepšim mogućim emocijama odlučio je Ivan Knežević u 1. minutu sudijske nadoknade, golom iz penala
87 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 17:50h

Pod Goricom je danas ispisana jedna od najljepših fudbalskih priča u nezavisnoj Crnoj Gori, vjerovatno i u Evropi u posljednjih nekoliko mjeseci.

Mladost, autsajder, debitant na evropskoj sceni, eliminisala u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope mađarski Videoton, prošlogodišnjeg učesnika grupne faze!

Meč na podgoričkoj areni koji je pred više od tri hiljade navijača obilovao najljepših mogućim emocijama, odlučio je Ivan Knežević u 1. minutu sudijske nadoknade, golom iz penala nakon što je jedan igrač Videotona igrao rukom.

Trenutak odluke: Ivan Knežević postiže gol iz jedanaesterca

Ekipa Nikole Rakojevića tako je nadoknadila poraz iz prvog meča u Sehešfehervaru i plasirala se u narednu rundu zahvaljujući golu u gostima, pošto je u ukupnom zbiru bilo 2:2.

Naredni rival Mladosti biće slovačka Senica.

Od svega najviše imponuje podatak da "mlađi" podgorički tim, koji je u takmičenju uskočio umjesto starijeg brata Budućnosti, nije slučajno prošao u narednu fazu.

Rakojevićev tim je i u revanšu ostavio utisak bolje ekipe, od prvog do 90. minuta znao šta hoće na terenu, a na kraju je imao i mnogo više šansi od daleko poznatijeg mađarskog tima, kluba sa 14 internacionalaca i budžetom od 10 miliona eura.

Slavlje Mitrovića i Vujadinovića

Stativa Takua, velika šansa Tomića, pa još veća Ivana Kneževića, nadoknađeni su onda kada je bilo najslađe - u sudijskoj nadoknadi.

Kakav je podvig ostvarila Mladost najbolje opisuje podatak da su Podgoričani postigli gol sa igračem manje na terenu, nakon isključenja Boža Markovića 10 minuta prije kraja.

Ali, velika želja, hrabra i pametna igra, strpljiva i bez srljanja, isplatila se u nadoknadi vremena. Mladost večeras slavi najveći uspjeh u istoriji, a crnogorski fudbal još jednog predstavnika u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, nakon što je prije dva dana isti uspjeh ostvario Rudar, ali protiv mnogo manje renomiranog protivnika (jermenska Mika).

Nakon što je Petrovac prije četiri godine eliminisao Anortozis iz Famaguste, tim koji je samo sezonu ranije igrao Ligu šampiona, a Zeta prošlog ljeta preskočila čak tri prepreke na evropskoj sceni, crnogorski klupski fudbal, uprkos teškoj situaciji, ipak ispisuje lijepe stranice.

Drugo poluvrijeme

Nakon prvog dijela igre kojem su Podgoričani igrali bolji fudbal, i imali više zrelih šansi, Videoton je počeo da stvara prilike tek u nastavku.

Golman Vujadinović je u 57. minutu odbranio dobar pokušaj Girča, a zatim rasščistio gužvu iz svog peterca nakon serije driblinga Kovača po desnoj strani.

Dvadeset minuta prije kraja Mladost je ponovo žešće krenula ka napadu, a trener Rakojević uveo je drugog napdača, Ivana Kneževića.

Ipak, od 80. minuta Mladost je ponovo ostala sa samo jednim napadačem, pošto je Božo Marković zaradio isključenje nakon dva žuta kartona.

Ni isključenje nije obespokojilo podgorički sastav, koji je pet minuta prije kraja bio možda i najbliži golu - lopta je nakon šuta Kneževića glavom prohujala pored stative.

A onda, erucpija oduševljenja - Mladost je opravdano dobila penal u sudijskoj nadoknadi, koji je sigurnim šutem iskoristio Ivan Knežević.

Prvo poluvrijeme

Mladost je bila vrlo blizu vođstvu u 17. minutu, kada je lopta nakon centaršuta Takua iz slobodnog udarca preletjela sve fudbalere i pogodila stativu.

Isti igrač bio je u sjajnoj poziciji pet minuta kasnije, ali su defanzivci Videotiona izblokirali njegov šut sa 15 metara. Prethodno je sudija Žerom Nzolo iz Belgije mogao da dosudi penal za domaćina, nakon faula nad Savićevićem.

Podgoričani su nastavili da atakuju na gol Mađara, pa je i šut Živkovića sa 20 metara prohujao tik iznad prečke, dok je dobru priliku propustio i Tomiću.

Mađari su, s druge strane, prvu pravu šansu imali tek u 33. minutu, kada je Nemanja Nikolić prebacio gol.

Pod Goricom se po sparnom, ali sada oblačnom vremenu okupilo skoro 3.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: