Katar 2022 - novo iskustvo i za igrače i za navijače

Svi stadioni su raspoređeni u prečniku od 35 kilometara od centra Dohe i povezani novim, najsavremenijim metro sistemom
0 komentar(a)
Kalifa, Foto: Reuters
Kalifa, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2018. 12:32h

Njemačka je prije 12 godina pokazala organizacione kapacitete, Južna Afrika 2010. nadmašila očekivanja, Brazil 2014. uz mnogo muke napravio festival fudbala, a Rusija u minulih 30-ak dana promijenila sliku o svojoj zemlji...

Šta će se dogoditi za četiri godine, kada se najveći sportski događaj prvi put preseli na Srednji Istok, u Katar?

Dogodiće se, bez sumnje, jedna velika promjena – prvi put se Mundijal neće igrati na ljeto, već je potvrđen termin 21. novembar – 18. decembar 2022. godine.

Katar je neobičan domaćin. Prvo – riječ je o državi sa samo 2,5 miliona stanovnika, a koja sa jednog kraja na drugi ima samo 180 kilometara.

Drugo – Katar nikada nije igrao u završnici Svjetskog prvenstva, to je, dakle, zemlja bez velike fudbalske tradicije.

Ali, toliko bogata da je, što se tiče stadiona i ostale infrastrukture, sve već skoro završeno. U Kataru neće biti trke sa vremenom...

Optužbe da je domaćinstvo izboreno koruptivnim radnjama polako padaju u zaborav (takve priče kružile su i kada je Rusija dobila organizaciju, koja je bila – besprekorna), a činjenice su takve da je od osam novih stadiona, jedan već završen, dva će biti do kraja 2018, a šest najkasnije do kraja 2021, dakle, skoro godinu pred početak šampionata.

Svi stadioni su raspoređeni u prečniku od 35 kilometara od centra Dohe i povezani novim, najsavremenijim metro sistemom.

Ono što se još ne zna jeste broj učesnika – za sada se ne mijenja ništa, 32 tima bi trebalo da igraju u završnici, ali postoji veoma jak lobi, koji podržava i Đani Infantino, a koji zagovara proširenje Mundijala na 48 nacionalnih selekcija.

U svakom slučaju, Katar 2022. godine biće novo fudbalsko iskustvo, i za igrače, i za navijače...

Bonus video: