Belgija igra za prvu medalju, Engleska želi revanš

U utješnom finalu - utakmici za treće mjesto na Mundijalu u Rusiji danas će od 16 sati na "Krestovskom" igrati Belgija i Engleska
2 komentar(a)
Belgija Adnan Januzaj Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Belgija Adnan Januzaj Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2018. 07:44h

U utješnom finalu - utakmici za treće mjesto na Mundijalu u Rusiji danas će od 16 sati na "Krestovskom" igrati Belgija i Engleska.

Te dvije selekcije jedine će odigrati i drugu međusobnu utakmicu na najvećoj smotri u Rusiji, pošto su u Kalinjingradu igrali duel trećeg kola u grupi G, koji je samo odlučivao o poretku, jer su obje reprezentacije izborile prolazak u nokaut fazu. U Kalinjingradu je u duelu rezervnih sastava slavila Belgija golom, tačnije evrogolom Adnana Januzaja u 51. minutu. Mediji u Belgiji su u potpuno izjednačenoj situaciji u grupi, davali 100 razloga svojoj selekciji da izgubi taj meč i izbjegne favorizovane Brazil i Francusku... "Crveni đavoli" nijesu poslušali i nakon šok utakmice i velikog preokreta u sudijskoj nadoknadi protiv Japana, koji je vodio sa 2:0, uslijedila je sjajne pobjeda nad Brazilom (2:1), a potom je Belgija izgubila borbu za finale sa Francuskom (1:0).

U Sankt Peterburgu se, za razliku od Kalinjingrada, očekuje veća i borba bez kalkulacija, jer u pitanju je medalja. I ne samo to...

"Za selekciju Belgije utakmica za treće mjesto ima ogroman, čak istorijski ulog. I moramo dati maksimum kako bi osvojili bronzanu medalju. Mi u ovom trenutku jesmo ponosni što smo ponovili najveći uspjeh našeg fudbala koji je kreirala sjajna generacija sa Pfafom, Šifom, Kulemansom, Verkauternom, Geretsom i mnogim drugim, ali da bi ih prevazišli moramo pobijediti Englesku. Zato ne treba sumnjati da će svaki naš igrač izgarati na terenu" kazao je pouzdani defanzivac "crvenih đavola" i Manččester sitija, Vensan Kompani.

Za razliku od Belgije koja je bila četvrta 1986. godine u Meksiku, Englezi imaju naslov svjetskih prvaka na domaćem Mundijalu 1966.godine. Engleska je očito tražila lakši put kroz plej-of, ali je nakon penal-ruleta dobila Kolumbiju, Švedsku su nadigrali izabranici Gareta Sautgejta, ali je u polufinalu Hrvatska bila bolja u produžecima.

"Svi igrači su spremni i konkurišu za utakmicu sa Belgijom. Ta povreda Kirana Tripijea, zbog koje smo imali nesreću da u dijelu produžetaka sa Hrvatskom imamo igrača manje se ispostavilo da je bilo samo uklještenje nerva i sve je prošlo nekoliko sati poslije utakmice. Za našu ekipu su posljednji dani bilo izuzetno teški. Jer, zaboga, bili smo na 20 minuta od finala a došli smo u Rusiju da bi to uradili. Poraz nas je emocionalno ispraznio, bilo je teško. No, moji igrači su nevjerovatni profesionalci i žele da turnir završe na najbolji način. Učlinili smo da se naš narod ponosi sa nama a mi imamo visoke standarde i moramo težiti njihovom ispunjenju. Sa motivacijom nemam problem, ali imam sa sastavom jer svi žele da igraju i svi su spremni. Belgija nas je ovdje već pobijedila, zato su svi moji igrači željni revanša", nagalsio je selektor Gordog Albiona Garet Sautgejt.

Belgija je u Kalinjingradu prvi put u istoriji pobijedila Gordi Albion, da li izabranici Roberta Martinesa mogu to ponoviti znaće se nakon okršaja na "Krestovskom" koji će suditi Iranac Alireza Fagani.

Sautgejt opsjednut Hrvatskom

Iako Engleska danas igra utakmicu za treće mjesto sa sjajnom Belgijom, selektor Gordog Albiona Garet Sautgejt se neprestano u obraćanju medijima vraćao na duel sa Hrvatskom.

"Više puta sam pregledao snimak i još više mi je žao, jer smo bili bolji nego što mi se činilo sa klupe. Bili smo loši samo u drugom poluvremenu. Moja ekipa neprekidno raste i utakmicu sa Hrvatskom je riješilo samo njihovo neuporedivo veće iskustvo igranja u najvećim utakmicama. Belgija je velika i izuzetno kvalitetna reprezentacija, protiv koje moramo da stičemo iskustvo. Mi smo zadovoljni plasmanom među četiri najbolje ekipe, i ova ekipa je vratila vjeru u nacionalni tim. Ne zaboravite i da naše mlađe selekcije nižu sjajne uspjehe i sigurno ćemo u narednim godinama osvajati titule", mišljenja je Sautgejt.

Bonus video: