Brazilska samba opila Špance

Ako Brazilci budu ovako igrali i na Mundijalu, šesta titula prvaka svijeta neće biti daleko. Sa ovako dobrim Nejmarom, samo je nebo granica...
67 pregleda 10 komentar(a)
Brazil, Foto: Beta AP
Brazil, Foto: Beta AP
Ažurirano: 01.07.2013. 00:33h

Brazil opet ima ekipu za velika djela. Domaćin narednog Mundijala je u finalu Kupa konfederacija razbio aktuelnog prvaka planete Španiju i na prepunoj "Marakani" slavio sa 3:0.

Samba je počela već u 95. sekundi, kada je Fred potvrdio kakav golgeterski instikt ima, sa zemlje se "ritnuo" i prebacio zbunjenog Ikera Kasiljasa.

U pretposljednjem minutu prvog poluvremena, Nejmar je krunisao fenomenalnu partiju nevjerovatnim šutem lijevom nogom, koji je "pocijepao" mrežu Španaca.

Strijelci prva dva gola su bili u glavnim ulogama i u 47. minutu - Hulk je "otresao" Serhija Ramosa, uputio loptu ka Nejmaru, koji ju je šmekerski preskočio, a Fred maestralno plasirao u dalji ugao za velikih 3:0.

Španci su imali dvije izvanredne prilike - u 41. minutu David Luiz je sklonio loptu sa gol crte nakon šuta Pedra Rodrigesa, a Ramos je u 55. promašio čitav gol iz jedanaesterca.

U samom finišu, kada je već sve bilo riješeno i Španci igrali sa desetoricom (isključen Đerard Pike), Žulio Sezar je majstorski odbranio šuteve Pedra i Davida Vilje.

Tim Luiza Felipea Skolari je tako odbranio pehar i četvrti put osvojio Kup konfederacija.

Za najboljeg igrača je proglašen Nejmar, kojem je pripala Zlatna lopta, ispred Andresa Inijeste i Paulinja, koji su prigrabili srebrnu i bronzanu. Žulio Sezar je prvi golman turnira (nagrada Zlatna rukavica).

Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac je osvojio Fernando Tores, koji je četiri od pet golova dao protiv skromnog Tahitija, a jedan Nigeriji

Srebrna je pripala Fredu, koji je takođe pet puta bio strijelac, ali u mnogo važnijim mečevima (po dva pogotka u finalu i protiv Italije, jedan u duelu sa Urugvajem i polufinalu), a bronzana Nejmaru, koji je upisao četiri gola.

Ako Brazilci budu ovako igrali i na Mundijalu, šesta titula prvaka svijeta neće biti daleko. Sa ovako dobrim Nejmarom, samo je nebo granica...

Bonus video: