Nikolić: Ako se pojača, Sutjeska ima šansu

"To je moj utisak, jer Šerif nije jak kao što je bio prije dvije ili tri godine. To mi je rekao i njihov standardni defanzivac, Slovenac Samardžić, sa kojim sam ostao u sjajnim odnosima".
4 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 08:38h

Godinu i po je doskorašnji vezista Sutjeske Baćo Nikolić nosio dres Šerifa iz Tiraspolja, učestvovao je u drugom najvećem uspjehu u istoriji kluba.

"Te 2011. godine prvo smo eliminisali Dinamo iz Tirane, zatim Dinamo iz Zagreba, nakon čega smo igrali protiv Bazela za plasman u Ligu šampiona. Izgubili smo i morali smo u Ligu Evrope, što je takođe veliki uspjeh, zapravo drugi najveći u istoriji, jer je Šerif sezonu ranije već igrao grupnu fazu tog takmičenja", priča Nikolić.

Iz Šerifa se 26-godišnji Nikšićanin vratio u crnogorski fudbal, dobrim partijama u prvom dijelu sezone doprinio je da Sutjeska osvoji titulu, a onda je žrijeb kvalifikacija za LŠ spojio dva njegova nekadašnja kluba.

Šerif protiv Sutjeske, 3. jula u Tiraspolju i sedam dana kasnije u Nikšiću, kao jedan od parova 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

"Mislim da je Sutjeska dobro prošla na žrijebu - kaže Nikolić za „Vijesti”. - Zapravo, iz grupe od pet rivala koji su mogli da dođu, gdje su bili Steaua, Plzenj, Maribor, Neftči i Šerif, Sutjeska je dobila najlakšeg protivnika. To je moj utisak, jer Šerif nije jak kao što je bio prije dvije ili tri godine. To mi je rekao i njihov standardni defanzivac, Slovenac Samardžić, sa kojim sam ostao u sjajnim odnosima".

Najlakši od ponuđenih, ipak, ne znači da je lak, naprotiv - Šerif je favorit protiv Sutjeske, i po igračkom, ali i po svim drugim parametrima.

"Iako je igrački slabiji nego ranije, Šerif je moćan klub. Finansijski stoje perfektno i imaju sportski centar kojem bi pozavidjeli i neki klubovi iz Engleske. Ta snaga i organizacija kluba uvijek drži Šerif na vrhu moldavskog fudbala i omogućava zapažene uloge u Evropi", kaže Nikolić, sada fudbaler Borca iz Čačka.

Ipak, Sutjeska ima kakvu-takvu šansu protiv Šerifa, što vjerovatno ne bi bio slučaj da su rivali nekadašnji prvak Evrope Steaua, ili šampion Češke Plzenj.

"Sutjeska ima šansu, ali ne sa igračkim kadrom kojim trenutno raspolaže. Jer, vidim da je otišao Ćetković, da su pripreme napustili Nikolić i Ćuković. Ako Sutjeska uspije da dovede nekoliko dobrih pojačanja, onda će imati šansu. Jer, uprkos svemu, Šerif za naše standarde ima dobar tim, sve su to kvaliteni fudbaleri".

Ključna će biti prva utakmica, gdje će izabranici Dragana Radojičića pokušati da izbore aktivan rezultat pred revanš. Nikšićani na stadionu „Boljšaja Sportivnaja arena” ne treba da očekuju neki poseban pritisak s tribina, kaže Nikolić.

"Šerif nema organizovane navijače, iako se na evropskim mečevima okupi po desetak hiljada ljudi. Osim nekih truba, nema tu neke paklene atmosfere. Ipak, ne znam kako to da objasnim, ali nije lako za goste da igraju na tom stadionu. Tu su padali Dinamo Zagreb, Dinamo Kijev..."

Stil igre Šerifa mogao bi da odgovara Nikšićanima.

"Neće Šerif nikoga dobiti tehnikom i kreacijom. Najviše pažnje poklanjaju fizičkoj snazi, visokom presingu. Sutjeska mora da odgovori na tom planu i, iznas svega, prvi meč u Moldaviji odigra taktički besprekorno. Dobar rezultat iz Tiraspolja ostavio bi nadu da se uz pomoć navijača u Nikšiću može napraviti podvig".

Šerif, na kraju, neće potcijeniti Sutjesku.

"Oni na ulazu u stadion imaju čak i neku parolu da se protivnici poštuju. U pitanju je ozbiljan klub koji sigurno sebi neće dozvoliti luksuz da potcijeni protivnika", istakao je Nikolić.

Trening centar kao u Engleskoj

Nevjerovatan sportski centar je prva asocijacija na Šerif iz Tiraspolja, klub koji je osnovan 1997. godine a koji u posljednjoj deceniji važi za dežurnog šampiona Moldavije.

"Dok se ne dođe tamo i ne pogleda se to čudo, svaki opis je besmislen", kaže Nikolić.

"Takav trening kamp, sa 13 ograđenih terena i svim ostalim sadržajima, nema nijedan klub u Istočnoj Evropi, a siguran sam da je bolji i od mnogih klubova iz Engleske.

Sjajni uslovi daju rezultate

Šerif je dva puta igrao grupnu fazu Lige Evrope, a i dalje pokušava da dostigne sveti cilj, plasman u Ligu šampiona.

"Iako je ekipa obično legija stranaca, puno pažnje poklanjaju mlađim kategorijama, što im trening kamp omogućava", zaključio je Nikolić-

Bonus video: