Klasik u Belo Horizonteu

"Meč Brazila i Urugvaja je nešto veliko, to je uvijek praznik. Nekada čak i veći spektakl od duela Brazila i Argentine", pojasnio je brazilski golman Žulio Sezar
1 komentar(a)
Skolari, Foto: Reuters
Skolari, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2013. 11:59h

Brazil i Urugvaj, dvije od tri najveće južnoameričke reprezentacije, odigraće večeras na stadionu "Mineirao" u Belo Horizonteu prvi polufinalni okršaj Kupa konfederacije.

U najavi klasika dva tima koja su u istoriji sedam puta bila svjetski šampion ("karioke" pet puta), ne može da se ne pomene čuveni duel još od prije 63 godine kada je Urugvaj na brazilskoj Marakani, pred više od 170 hiljada ljudi, pobijedio domaćina (2:1) i osvojio drugu i kako se ispostavilo do sada posljednju titulu prvaka.

I dan danas, taj trijumf se vodi kao jedna od najvećih senzacija u svjetskom fudbalu, znajući koliko je bilo teško savladati taj Brazil na njegovom terenu. Jednako kao poraz domaćina pamti se i tišina na stadionu koja je nastala u trenutku kada je Brazil primio drugi gol i kada je postalo jasno sa su domaćinii izgubili titulu.

"Meč Brazila i Urugvaja je nešto veliko, to je uvijek praznik. Nekada čak i veći spektakl od duela Brazila i Argentine", pojasnio je brazilski golman Žulio Sezar.

I Oskar Vašington Tabares, selektor Urugvaja, dobro zna da je večeras ulog veliki, bez obzira na to što Kup konfederacija svakako ne spada u kategoriju velikih takmičenja. Ali, rivalstvo je ogromno...

"Pobijediti i eliminisati Brazil na njegovom terenu? To smo već uradili te 1950, zašto ne bismo i ponovili. Ako nam se ukaže prilika, neće nas sputati to što igramo protiv najveće reprezentacije na svijetu", kazao je Tabares.

Urusima ne ide u prilog tradicija, jer su u posljednjih sedam utakmica samo jednom pobijedili velikog suparnika.

Bilo je to prije skoro 12 godina - 1. jula 2001. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Taj meč će se pamtiti i kao prvi na klupi „karioka” za Luiza Felipea Skolarija.

"Bez obzira na to šta kaže istorija, mi mislimo o finalu. Igraćemo na pobjedu, to obećavamo", kazao je Veliki Fil.

Skolariju problem stvara povreda Paulinja kojeg će vjerovatno zamijeniti Ernaneš, dok će mu Tabares suprotstaviti pakleni trio u napadu - Edinsona Kavanija, Luisa Suaresa i Dijega Forlana.

Sjutra veče se igra drugi polufinalni duel - u Fortalezi će se sastati Španija i Italija koja će nastupiti bez povrijeđenog Marija Balotelija.

Bonus video: