Juriš na Mađare: Čelik protiv slavnog Honveda, Mladost sa Videotonom

Sadašnji Honved je, naravno, daleko od slavnih dana prošlosti, što "metalurzima" daje kakvu-takvu nadu da mogu da naprave iznenađenje
89 pregleda 0 komentar(a)
Čelik - Sutjeska, Foto: Luka Zeković
Čelik - Sutjeska, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.06.2013. 12:06h

Slavni mađarski Honved iz Budimpešte protivnik je nikšićkog Čelika u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Ekipa čiji su dres nosili legendarni Ferencs Puškaš, Šandor Kočiš, Jožef Boščik i Zoltan Čibor (čuvena mađarska "laka konjica") gostovaće u Nikšiću 4. jula, revanš je u Budimpešti sedam dana kasnije.

Sadašnji Honved je, naravno, daleko od slavnih dana prošlosti, što "metalurzima" daje kakvu-takvu nadu da mogu da naprave iznenađenje i plasiraju se u drugu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope.

"Nisam zadovoljan, jer smo za protivnika mogli da dobijemo Valetu sa Malte ili Diferdanž iz Luksenburga. Ipak, nema kukanja, dobili smo slavno fudbalsko ime i uradićemo sve kako bi se prikazali u što boljem svijetlu", rekao je Slavoljub Bubanja, trener Čelika.

I Mladost igra protiv Mađara - rival je Videoton, doskorašnji klub prvog golmana crnogorske reperezentacije Mladena Božovića. Podgoričani nisu imali sreće na žrijebu za svoj debi na evrosceni, jer su za protivnika mogli da dobiju Dudelaž iz Luksemburga, Vaduz iz Lihtenštajna, estonsku Floru i azarbejdžanski Karabag.

"Naravno da nisam kada je mogao da dođe Dudelanž, Flora Talin ili Vaduz. Videoton je najbogatija ekipa u Mađarskoj i godinama unazad uz Debrecin i Đer i najbolja. To je prava legija stranaca, kada sam ja igrao u Mađarskoj trener im je bio Paolo Souza, bivši igrač Intera, Juventusa i Dortmunda. Totalni smo autsajderi, došao nam je najteži mogući protivnik od svih, ali nema bijele zastave, nikad se ne zna", rekao je najbolji strijelac Mladosti, nekadašnji član mađarskog Peščija Marko Šćepanović.

Videoton, mađarski šampion u sezoni 2010/11. završio je minulu sezonu na drugom mjestu, iza šampiona Đera, a ispred trećeplasiranog Honveda, koji će igrati sa Čelikom. Tim Sekešfehervara igrao je prošle sezone u grupnoj fazi Lige Evrope, što najbolje govori kakav posao očekuje tim Nikole Rakojevića.

Najlakšeg rivala, makar na papiru, ima pljevaljski Rudar - rival je jermenska Mika.

Pljavljaci, ipak, imaju neprijatna iskustva sa Jermenima, jer su prošle godine eliminisani od Širaka, a sigurno im neće prijati što će ponovo na dalek put, u Jermeniju.

Upravo je Širak osvojio titulu u Jermeniji, ispred Mike, koja je zaostala osam bodova. Mika je klub iz glavnog grada Jermenije, Jerevana, i igra na stadionu kapaciteta 7.500 gledalaca.

U timu igraju sve Jermeni, te po jedan Brazilac i Rus.

Rudar bi trebalo da bude domaćin u prvom meču, 4. jula, dok bi se revanš igrao u Jermeniji.

Kako su, međutim, sva tri crnogorska tima domaćini u prvim mečevima, u istim terminima, a kako Crna Gora ima samo dva stadiona za evropske mečeve (Nikšić i Podgorica), očekuje se da će neko zamijeniti domaćinstvo i gostovati u prvom meču.

Poznati su i eventualni protivnici crnogorskih timova u 2. kolu kvalifikacija za LE.

Rudar bi igrao sa prošlogodišnjim protivnikom Budućnosti u kvalifikacijama za LŠ, Slaskom iz Vroclava, Čelika bi čekao bolji iz dvomeča Hibernijans (Malta) - Vojvodina, dok bi se Mladost sastala sa slovačkom Senicom.

Bonus video: