Gvardiola predstavljen u Bajernu

"Svjestan sam da ću morati da prihvatim poređenja sa prošlom sezonom. Ali, prihvatam izazov bez ikakvih problema", rekao je Gvardiola, koji je pričao na njemačkom jeziku
67 pregleda 1 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2013. 11:25h

Pep Gvardiola je stigao u Minhen i odmah kupio sve - novi trener Bajerna je na predstavljanju pričao i odgovarao na pitanja na njemačkom jeziku!

Bivši trener Barse je prethodnih mjeseci učio jezik, jer je obećao upravi Bajerna da će na prvi trening doći spreman. I ispunio je obećanje, još samo da ispravi naglasak...

Gvardiola je pred novinarima djelovao samouvjereno, što se najbolje vidjelo nakon pitanja da li će mu biti teško da vodi tim koji je osvojio triplu krunu.

"Spreman sam za izazove, bez obzira na to što je Bajern osvojio triplu krunu. Uvijek sam volio izazove, tako je bilo i dok sam vodio Barselonu".

"Svjestan sam da ću morati da prihvatim poređenja sa prošlom sezonom i da se nosim sa tim pritiskom. Ali, prihvatam izazov bez ikakvih problema. Zbog ovakvih stvari sam i postao trener", rekao je Gvardiola.

Pep je konferenciju počeo riječima "Dobar dan i bog vas blagoslovio, dame i gospodo. Oprostite mi na mom njemačkom", ali niko nije imao šta da mu zamjeri. Šta više, svi su bili oduševljeni.

"Zahvalan sam klubu što mi je pružio priliku da radim ovdje kao trener. Bajern sam izabrao zbog igrača i istorije", naglasio je Gvardiola, koji će prvi trening opdraditi u srijedu.

Novi trener je poručio da neće mnogo mijenjati i da neće insistirati na tiki-taka stilu.

"Igrači Barselone imaju drugačije kvalitete od fudbalera Bajerna. Ja moram da se prilagodim, a ne sistem. Kada tim osvoji četiri pehara u sezoni, postoji jako malo stvari koje treba mijenjati".

"Ovo je veoma dobra ekipa. Dajte mi malo vremena da se prilagodim, ali ću se potruditi da zadrim standarde koje je postavio moj prethodnik".

Zanimljivo, posljednju pripremnu utakmicu pred Superkup Njemačke sa Borusijom Dortmund, Bajern će odigrati 24. jula protiv Barselone!

"Ne znam kako ću se osjećati. Biće to specijalan meč. Ja sam ovdje zbog onoga što sam uradio sa Barselonom", zaključio je Gvardiola.

Direktor Karl-Hajnc Rumenige je istakao da nije bilo lako dovesti trenera ovakvog kalibra.

"Morali smo da se pomučimo da ubijedimo Gvardiolu da dođe ovdje. Mislim da ga je filozofija kluba 'natjerala' da dođe kod nas. Znatiželjan sam da vidim kako Pep radi, kako će promijeniti tim", naglasio je Rumenige, koji je istakao da Bajern još nije najbolji tim na svijetu.

"Osvojili smo najvažniju titulu u Londonu, ali mi smo broj dva na svijetu. Broj jedan je Barselona, zbog Pepa", poručio je Rumenige.

Predsjednik Uli Henes je otkrio da su pregovori počeli prije skoro dvije godine, dok je Pep bio u Barseloni, a da je definitivan dogovor pao na jesen u Njujorku.

"Nakon pet minuta sam imao osjećaj da će ovo uspjeti. Pep mi je pokazao neke stvari na svom kompjuteru. Obično to ne volim, ali sam njemu dozvolio da to uradi. Pričali smo o fudbalu tri-četiri sata i tada sam bio potpuno ubijeđen da je on pravi čovjek za nas", otkrio je Henes.

Bajern je tokom promocije prikazao kratak film o Gvardioli, a najupečatljivija je bila slika sa Svjetskog prvenstva 1994. godine, na kojoj su u duelu Gvardiola i sportski direktor Bavaraca Matijas Zamer. Sada će biti najbliži saradnici.

Bonus video: